ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
7Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΕΑ
Πετυχημένο, αγωνιστικό

Το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου στις 27 και 28 Απρίλη, ήταν από κάθε άποψη το σημαντικότερο των τελευταίων χρόνων.

Ο αριθμός των Παραρτημάτων από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι αντιπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων των βαλκανικών χωρών, της Ρωσίας, της Κύπρου και της Γαλλίας που παραβρέθηκαν στο Συνέδριο, τόνισαν την ανάγκη να υπάρχουν συνεχείς επαφές μεταξύ μας για να αντιμετωπιστούν από κοινού τα γενικότερα προβλήματα και να ενταθεί ο ασταμάτητος αγώνας για την ειρήνη στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο.

Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους 80 περίπου ομιλητές και παμψηψεί εγκρίθηκαν τα 8 ψηφίσματα και η απόφαση από τους Συνέδρους και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε, η απουσία του δημάρχου της Αθήνας, της κυβέρνησης, του προέδρου της Βουλής, των κομμάτων της Βουλής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ., που ενώ προσκλήθηκαν και ενώ στην πρόσκληση είχε τονιστεί ότι, "Η παρουσία τους στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα ήταν τιμή για μας", κανείς τους δεν έστειλε αντιπρόσωπο, αλλά και κανείς τους δεν έστειλε κάποιο μήνυμα που να δικαιολογεί την απουσία τους, όπως στοιχειώδης ευγένεια απαιτούσε. Επίσης απουσίασαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΤΟΕ κ.ά.

Εχθρική χαρακτηρίζεται και η στάση των καναλιών απέναντί μας, που ενώ κλήθηκαν να καλύψουν τις εργασίες μας, όλα έλαμψαν διά της απουσίας τους, πλην του "902" ραδ. σταθμού και της ΕΤ-1, και τους ευχαριστούμε θερμά.

Αλλα και ο Τύπος κράτησε την ίδια στάση, εξαιρουμένων μόνο των "Ριζοσπάστη" και "Απογευματινής".

Είναι μια "Συνωμοσία Σιωπής" που εφαρμόζεται εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις της Ελλάδας, εναντίον της ΠΕΑΕΑ. Η εχθρική αυτή συμπεριφορά των κυβερνητικών ιθυνόντων, των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, αποσκοπεί στο να μην πληροφορείται ο ελληνικός λαός ότι όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή έχουν φερθεί προς τους αγωνιστές της αντίστασης σκληρά και απάνθρωπα.

Ομως, παρ' όλο της μεγάλης ηλικίας μας και που συνεχώς λιγοστεύουμε, οι κινητοποιήσεις μας γίνονται όλο και πιο μαχητικές, όλο και πιο πολυπληθείς. Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή, να διεκδικούμε την ηθική και υλική αποκατάσταση της Εθνικής μας Αντίστασης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έστειλε αντιπροσωπεία στο Συνέδριό μας με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη και την ΚΝΕ.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος,μας παραχώρησε το Αμφιθέατρο των Χημικών και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, χωρίς καμιά χρηματική απαίτηση. Με γραπτό του δε χαιρετισμό, γιατί ο ίδιος δεν ήταν δυνατό να παραστεί, εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης, τιμής και σεβασμού προς την Εθνική Αντίσταση, προς τους αντιστασιακούς και προς την Ενωσή τους την ΠΕΑΕΑ. Γι' αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά.

ΦΟΙΒΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ

Γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ

Εκδηλώσεις
  • Ο Δήμος ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και τους τοπικούς μαζικούς φορείς, πραγματοποιεί την Κυριακή 12-5-96 εκδήλωση για τα 54 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Αντίστασης από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του, από την Καλύβα Στεφανή στη Σπερχειάδα.
Μνημόσυνα
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 12-5-96, στις 11.30 πμ, στην πλατεία Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας) τελεί μνημόσυνο για τους 5 κρεμασμένους αγωνιστές, αλλά και για όλους τους νεκρούς της περιοχής. Προσυγκέντρωση στο Ηρώον Ζωγράφου στις 10.30 πμ και πορεία προς την πλατεία που θα γίνει η εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, οι συγγενείς των θυμάτων,με την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ,τελούν επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 12-5-96, στις 11 πμ ακριβώς,για τους 10 αγωνιστές που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Λουτρόπυργο στις 3-5-44.
  • Τα Παραρτήματα ΑΜΦΙΣΣΑΣ και ΧΡΥΣΟΥ τελούν μνημόσυνο την Κυριακή 12-5-96, στις 11 πμ, στο Πασχάλι Χρυσού, για να τιμήσουν τους εκτελεσμένους συμπατριώτες τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τα Κεντρικά Γραφεία δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα στις 6.45 πμ.Πληροφορίες τηλ: 8225.407 - 8831.368.
Για τα 51 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Συνεχίζεται το 10ήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αρχιμήδους 2, Γαλάτσι), έως 15-5-96.

Εκδρομές

Το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μάη διήμερη εκδρομή σε Σπερχειάδα και Καρπενήσι. Αναχώρηση 11/5,ώρα 7.30 πμ,από την πλατεία Λαχαναγοράς. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 22.760.

Κάλεσμα της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) την Κυριακή 12-5-96,πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη Τιμής - Μνήμης στο Μακρονήσι, στις 8 πμ, από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίοΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, από την προβλήτα Αγ. Σπυρίδωνα, από Λαύριο στις 11.30 πμ.Επιστροφή για Πειραιά 8.30 μμ,για Λαύριο 5 μμ.Δηλώσεις συμμετοχής(αυστηρή προτεραιότητα εγγραφής) στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93) και στο τηλέφωνο: 3824.461 (10 πμ έως 2 μμ).

53 χρόνια από την επιχείρηση στο Σταθμό του Δαδιού

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή (5 - 5 - 96) στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας (Δαδί) η αφιερωμένη στα 53 χρόνια της πολεμικής επιχείρησης του ΕΛΑΣ, στις 13 και 14 Απρίλη 1943, εκδήλωση, που οργάνωσε το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε η αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας με τα ονόματα των τριών μαχητών του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκαν στη μάχη:ΚΟΥΓΙΑΤΣΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέκος Δρούκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονικό της επιχείρησης και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη Ελασίτες, αλλά και στους δέκα συμπατριώτες του (Δαδιώτες) που εκτελέστηκαν εκεί σε αντίποινα.

"Σκοπός της επιχείρησης - τόνισε - που την οργάνωσε το Αρχηγείο Παρνασσίδας, ήταν η καταστροφή των εγκαταστάσεων του Σταθμού, η καταστροφή των ατμομηχανών και εκατοντάδων βαγονιών, η εξουδετέρωση φρουράς, το ανέβασμα του ηθικού του λαού". Στην επιχείρηση πήραν μέρος 150 αντάρτες και περίπου 350 εφεδροελασίτες. Η επιτυχία ήταν καταπληκτική. Η φρουρά του Δαδιού (800 - 900 Ιταλοί) καθηλώθηκε από ένα τμήμα ανταρτών και αδρανοποιήθηκε. Η απήχηση σε όλη την περιοχή ήταν μεγάλη. Σημαντικά βοήθησε στην όλη προετοιμασία και διεξαγωγή του εγχειρήματος η ΚΟ του ΚΚΕ και η ΕΑΜική Οργάνωση του Δαδιού, αλλά και οι αντίστοιχες οργανώσεις των γύρω χωριών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο ηγούμενος Γερμανός (Ανυπόμονος), ο Δ. Δημητρίου και ο Δ. Στιβακτής, που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Παραβρέθηκαν ο Αρχιεπιθεωρητής του ΟΣΕ, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας, ο Αντιδήμαρχος Ελάτειας, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λαμίας, Αμφισσας, Λιβαδειάς, Μακρακώμης, Στυλίδας κ.ά. Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια. Οι επιβάτες των τρένων, κατά τη διάρκεια της γιορτής, χαιρετούσαν τον κόσμο που είχε πλημμυρίσει την πλατφόρμα του Σταθμού.

Στη φωτογραφία του Γ. Λιονάκη στιγμιότυπο από την εκδήλωση μπροστά στο

Στη φωτογραφία του Γ. Λιονάκη στιγμιότυπο από την εκδήλωση μπροστά στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου και η αναμνηστική πλάκα με τους τρεις πεσόντες στο σαμποτάζ

Οι Ανάπηροι και Θύματα του ΔΣΕ

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικό και μνήμης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στις 26-4-96 η Γενική Πανελλαδική Συνέλευση των Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ - ΠΕΑΤΑΘ.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα που αφορούν την Ενωση, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Οι αγωνιστές του Εμφυλίου, στην απόφαση που ψήφισαν ομόφωνα, αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ και τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, τις φιλειρηνικές δυνάμεις, για τη δημιουργία ενός δυνατού πανελλαδικού φιλειρηνικού κινήματος, για την ειρηνική συνεργασία των Βαλκανικών λαών, για την αποτροπή ενός γενικότερου πολέμου.

Να δραστηριοποιηθεί η Ενωση: Για συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, για την αποκατάσταση των αγωνιστών του Εμφυλίου, για την επέκταση των ευεργετημάτων των Νόμων 971/49 και 176/69 και στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Τέλος να επεξεργαστεί πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 50χρονα του ΔΣΕ σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Μήτσο Κωστόπουλο μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Λούλα Λογαρά και Στέφανο Παπαγιάννη. Από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις: Ο Θ. Ζαφειρόπουλος από τον "Φοίνικα". Οι Ν. Καπέλας, Μ. Ξεκομνηνός από την ΠΕΣΑΘΕΑ.Οι Η. Αρμάγος, Β. Απόστολος και από τους αξιωματικούς ΠΕΣΑΘΕΑ Τ. Μεταξάς κ.ά.

Πειραιώτικο γλέντι

Μέσα σ' ένα εγκάρδιο, ζεστό μα και αγωνιστικό κλίμα γλέντησαν οι Πειραιώτες αντιστασιακοί, μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, με τις οικογένειές τους και τους φίλους της Αντίστασης, στο καθιερωμένο πια χρονιάτικο γλέντι. Η συνεστίαση έγινε με έξοδα του Παραρτήματος χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των καλεσμένων. Ετσι λοιπόν, το Σάββατο 4 του Μάη, για τέταρτη συνεχή χρονιά και μέσα στη φιλόξενη αίθουσα τελετών των Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) οι αντιστασιακοί του Πειραιά, όλοι μαζί σαν μια παρέα, τραγούδησαν, χόρεψαν, έφαγαν και ήπιαν με τη νεανική ζωντάνια και το κέφι, που χαρακτηρίζει την ακούραστη και ηρωική αυτή γενιά, τη γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης. Πλούσια λαχειοφόρος αγορά έδωσε και τους πόρους για τα έξοδα της όμορφης και πετυχημένης αυτής βραδιάς.

Στη φωτογραφία του Γ. Λιονάκη,στιγμιότυπο από το πειραιώτικο γλέντι.

Παλιά φιλία

Ο Παλαίμαχος αγωνιστής Νίκος Τζένας από τη Θεσσαλονίκη, για το θάνατο του Δημήτρη Φάμπα,εκφράζει στους οικείους του τα θερμά του συλλυπητήρια."Με τον Δ. Φάμπα - δήλωσε στον "Ριζοσπάστη" - με είχε συνδέσει παλιά φιλία. Ημασταν μαζί στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ