ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το απελευθερωμένο ωράριο εξοντώνει τις ΜΜΕ

Του Μιχάλη ΔΙΑΜΑΝΤΗ *

Οπως είναι γνωστό ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τα καταστήματα είναι το ωράριο λειτουργίας τους, που με νόμο έχει απελευθερωθεί πλήρως κάτω από την πίεση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. Ενα ωράριο, που στην κυριολεξία εξοντώνει και επαγγελματικά και βιολογικά τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν ακόμα και δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, και βέβαια χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα, γιατί όπως είναι γνωστό για τη μεγάλη πτώση του τζίρου στην αγορά η αιτία δε βρίσκεται στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά στη συνεχή συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, που επιβάλλει η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων μην αντέχοντας στο εξοντωτικό αυτό ωράριο αναγκαστικά εφάρμοσαν ένα δικό τους. Αυτό, δηλαδή, που με συνεχείς αγώνες έχει κατακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ παλιότερα. Δηλαδή, τρεις μέρες συνεχές 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. και τρεις μέρες διακεκομμένο, πρωί - απόγευμα. Αντίθετα τα πολυκαταστήματα, έχοντας τη δυνατότητα με το κυλιόμενο ωράριο, δουλεύουν διπλάσιες βάρδιες και σε συνδυασμό με τις παραπλανητικές διαφημίσεις για το αγοραστικό κοινό, με το να πουλάνε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, με το να προσφέρουν κάποια δώρα, κατάφεραν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τη μετατόπιση της μικρής αγοραστικής δύναμης προς αυτά.

Ετσι, λοιπόν, αντιμετωπίζοντας μια τέτοια κατάσταση οι ΕΒΕ, το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις κινητοποιήσεις του πίεζε να θεσπιστεί ένα ανθρώπινο και δίκαιο ωράριο για όλες τις επιχειρήσεις.

Τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές, άπληστοι και αδίστακτοι όπως είναι στο κέρδος, για περισσότερη εκμετάλλευση της αγοράς από τη μια μεριά, αλλά και επιδιώκοντας τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, για να ελέγχουν ανεξέλεγκτα την αγορά, δεν αρκούνται μόνο στο υπάρχον εξοντωτικό ωράριο, μεθοδεύουν τελευταία και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Ετσι, λοιπόν, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι από κοινού ζητήσαμε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ε. Γιαννόπουλου, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο του. Με έκπληξη και αγανάκτηση ακούσαμε τη δήλωσή του ότι: "Αν δεν τα βρείτε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ) εγώ δεν πρόκειται να παρέμβω". Ε, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο ξεδιαντροπιάς! Λες, και υπήρχε περίπτωση να τα βρούμε εμείς οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Λες, και δεν είναι τα πολυκαταστήματα που με την ανοχή της κυβέρνησης δημιουργούν το πρόβλημα, για να φύγει από τη μέση ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, από τη μια μεριά και από την άλλη, για να εκμεταλλεύονται ακόμα παραπέρα τους εργαζόμενους. Λες, και στην καπιταλιστική κοινωνία δεν υπάρχουν δύο αντιπαλόμενα στρατόπεδα: Από τη μια η άρχουσα τάξη, δηλαδή οι προνομιούχοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ, που συνέχεια αδικούνται.

Και θα ρωτούσε κανείς τον κύριο Γιαννόπουλο: Αλήθεια, από πότε καταργήθηκε η πάλη των τάξεων στην Ελλάδα και πώς; Με ποια διαδικασία; Με τη χώρα μας, όντας στην ΕΕ που προσπαθεί να επιβάλει όλο και περισσότερο πολιτικές λιτότητας για το λαό και προνόμια για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;

Για όλους εμάς ένας είναι ο δρόμος: Η δημιουργία και το χτίσιμο ενός αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, αν θέλουμε να υπάρξουν σταδιακά λύσεις στις πολιτικέςπου εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα ωράριο, αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΜΜΕ της Αθήνας στις 6 Μάη και αποφάσισε ομόφωνα:

  • Την πραγματοποίηση άμεσα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα πολυκαταστήματα όπως Continent Ν. Ιωνίας, Practiker Πειραιά και σε άλλα στο κέντρο της Αθήνας.
  • Τη συνάντηση με τη ΣΕΑ Πειραιά για τη διεύρυνση αυτών των κινητοποιήσεων.
  • Να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά, αφού το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πλήττει άμεσα και τους εργαζόμενους για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

* Ο Μιχάλης Διαμάντης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και πρόεδρος της ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσει ο αφανισμός των ΜΜΕ

Την πολιτική που οδηγεί τους μικρομεσαίους στη χρεοκοπία και τον αφανισμό, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι επαγγελματοβιοτεχνικών - εμπορικών οργανώσεων κι επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν οι δυο Ομοσπονδίες ΕΒΕ κι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση ο Θ. Τσάτσος,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και οι έμποροι της περιοχής, τονίζοντας ότι πολλοί μικρομεσαίοι οδηγούνται στη χρεοκοπία και στο "λουκέτο". Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας και χαιρέτισαν βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Με τη διαπίστωση ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ανατραπεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε "νεκροταφείο" μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ξεκίνησε την ομιλία του ο Δ. Κορφιάτης,πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχουν κλείσει 300.000 επιχειρήσεις και μέχρι το έτος 2000 το 30 - 35% όσων απέμειναν θα βάλουν "λουκέτο".

Ο Δ. Κορφιάτης καταλόγισε την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση "αιμορραγίας" στις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες - όπως τόνισε - βοηθούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Επισήμανε πως οι πληγές των μικρομεσαίων είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και της επαγγελματικής στέγης και η φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στάθηκε δε ιδιαίτερα στην αλματώδη μετατόπιση - κατά 40% - του τζίρου στα πολυκαταστήματα. Υπογράμμισε ακόμη την απουσία πολυετούς προγράμματος της ΕΕ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ψήφισμα

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται η άμεση αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την τόνωση του τζίρου, η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35% στις προσωπικές εταιρίες και τους συνεταιρισμούς, με ταυτόχρονη θέσπιση νέου φορολογικού νόμου, να μπει φραγμός στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, να θεσπιστεί νέος, πάγιος νόμος για την επαγγελματική στέγη, να ισχύσει ανθρώπινο ωράριο στην αγορά, να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΕ και ΤΕΒΕ, να δημιουργηθούν έργα υποδομής στη Θεσσαλία, όπως η ανάπτυξη του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, η εκτροπή του Αχελώου και ο ταμιευτήρας της Κάρλας, βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα κ.ά.

Τέλος, καλούνται οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μαζί με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους, να συντονίσουν τους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ και εμπόρων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ - ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφος καταδίκης στην πολιτική του Μάαστριχτ

Το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ενότητας κέρδισε στις εκλογές του Σωματείου Επιπλοποιών Ξυλουργών 1 έδρα παραπάνω, που την έχασε ο συνδυασμός της ΠΑΣΚΕΒΕ

Την πολιτική της υποταγής στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και της τυφλής εφαρμογής των εντολών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών καταδίκασαν οι βιοτέχνες του Σωματείου Επιπλοποιών Ξυλουργών Αθήνας και Περιχώρων στις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Από τις εκλογές αυτές η "Αγωνιστική Συνεργασία" που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ αύξησε τη δύναμή της κατά μία έδρα, ποσοστό 30% παίρνοντας συνολικά οκτώ από τις επτά που είχε, ενώ μία έδρα έχασε η ΠΑΣΚΕΒΕ, διατηρώντας μια έδρα, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε κατά 25%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκλογές στον κλάδο του επίπλου πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, καθώς αντιμετωπίζει όπως και πολλοί άλλοι παραδοσιακοί κλάδοι πάρα πολλά προβλήματα με εξέχοντα αυτό της πτώσης του τζίρου, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των πολυκαταστημάτων και των εισαγωγών, καθώς και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Σοβαρό πρόβλημα είναι για τον κλάδο και η απαγόρευση πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, όπως και η έλλειψη μιας προγραμματισμένης πολιτικής ανάπτυξης για τον κλάδο.

Ο Δ. Φέτσης, μέλος του ΔΣ του σωματείου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών δήλωσε στο "Ρ": "Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ότι από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαμε μια μικρή αύξηση ψηφισάντων. Τα αποτελέσματα καταδείχνουν ότι οι συνάδελφοι καταδίκασαν με την ψήφο τους, τόσο τις συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζουν πιστά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και τη συμπεριφορά συνδικαλιστών συναδέλφων, οι οποίοι περισσότερο χρησιμοποιούν και αξιοποιούν την παρουσία τους μέσα στο σωματείο και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα ως ιμάντα αυτών των πολιτικών, επιχειρώντας έτσι να πετύχουν την αποδοχή των στενών αντιλήψεων του μονόδρομου και της υποταγής στις εντολές και στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Σ' αυτές τις εκλογές αναδείχτηκε πλειοψηφία το ψηφοδέλτιο, που στηρίχτηκε από τις ΔΗΚΕΒίτικες δυνάμεις και αποτελεί για μας τους κομμουνιστές που εκφραζόμαστε μέσα από αυτές τις δυνάμεις μια επιπλέον ευθύνη, ώστε να αγωνιστούμε μαζί με τους συναδέλφους για την αλλαγή αυτών των πολιτικών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Ζητούν ρύθμιση χρεών στο ΤΕΒΕ

Ρύθμιση των χρεών τους προς το ΤΕΒΕ ζητούν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι επιπλοποιοί της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως λόγω της οικονομικής κρίσης του κλάδου είναι αδύνατο να καλύψουν άμεσα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο.

Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Θεσσαλονίκης προτείνει η ρύθμιση να γίνει σε 48 μηνιαίες δόσεις, ώστε τα μέλη του να μπορούν να ανταποκριθούν και παράλληλα να έχουν και την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ