Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσει ο αφανισμός των ΜΜΕ

Την πολιτική που οδηγεί τους μικρομεσαίους στη χρεοκοπία και τον αφανισμό, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι επαγγελματοβιοτεχνικών - εμπορικών οργανώσεων κι επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν οι δυο Ομοσπονδίες ΕΒΕ κι ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση ο Θ. Τσάτσος,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και οι έμποροι της περιοχής, τονίζοντας ότι πολλοί μικρομεσαίοι οδηγούνται στη χρεοκοπία και στο "λουκέτο". Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας και χαιρέτισαν βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Με τη διαπίστωση ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ανατραπεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε "νεκροταφείο" μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ξεκίνησε την ομιλία του ο Δ. Κορφιάτης,πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχουν κλείσει 300.000 επιχειρήσεις και μέχρι το έτος 2000 το 30 - 35% όσων απέμειναν θα βάλουν "λουκέτο".

Ο Δ. Κορφιάτης καταλόγισε την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση "αιμορραγίας" στις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες - όπως τόνισε - βοηθούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Επισήμανε πως οι πληγές των μικρομεσαίων είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και της επαγγελματικής στέγης και η φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στάθηκε δε ιδιαίτερα στην αλματώδη μετατόπιση - κατά 40% - του τζίρου στα πολυκαταστήματα. Υπογράμμισε ακόμη την απουσία πολυετούς προγράμματος της ΕΕ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ψήφισμα

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται η άμεση αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την τόνωση του τζίρου, η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35% στις προσωπικές εταιρίες και τους συνεταιρισμούς, με ταυτόχρονη θέσπιση νέου φορολογικού νόμου, να μπει φραγμός στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα, να θεσπιστεί νέος, πάγιος νόμος για την επαγγελματική στέγη, να ισχύσει ανθρώπινο ωράριο στην αγορά, να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΕ και ΤΕΒΕ, να δημιουργηθούν έργα υποδομής στη Θεσσαλία, όπως η ανάπτυξη του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, η εκτροπή του Αχελώου και ο ταμιευτήρας της Κάρλας, βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα κ.ά.

Τέλος, καλούνται οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μαζί με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους, να συντονίσουν τους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ και εμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ