Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το απελευθερωμένο ωράριο εξοντώνει τις ΜΜΕ

Του Μιχάλη ΔΙΑΜΑΝΤΗ *

Οπως είναι γνωστό ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τα καταστήματα είναι το ωράριο λειτουργίας τους, που με νόμο έχει απελευθερωθεί πλήρως κάτω από την πίεση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. Ενα ωράριο, που στην κυριολεξία εξοντώνει και επαγγελματικά και βιολογικά τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν ακόμα και δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, και βέβαια χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα, γιατί όπως είναι γνωστό για τη μεγάλη πτώση του τζίρου στην αγορά η αιτία δε βρίσκεται στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά στη συνεχή συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, που επιβάλλει η εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων μην αντέχοντας στο εξοντωτικό αυτό ωράριο αναγκαστικά εφάρμοσαν ένα δικό τους. Αυτό, δηλαδή, που με συνεχείς αγώνες έχει κατακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ παλιότερα. Δηλαδή, τρεις μέρες συνεχές 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. και τρεις μέρες διακεκομμένο, πρωί - απόγευμα. Αντίθετα τα πολυκαταστήματα, έχοντας τη δυνατότητα με το κυλιόμενο ωράριο, δουλεύουν διπλάσιες βάρδιες και σε συνδυασμό με τις παραπλανητικές διαφημίσεις για το αγοραστικό κοινό, με το να πουλάνε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, με το να προσφέρουν κάποια δώρα, κατάφεραν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τη μετατόπιση της μικρής αγοραστικής δύναμης προς αυτά.

Ετσι, λοιπόν, αντιμετωπίζοντας μια τέτοια κατάσταση οι ΕΒΕ, το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις κινητοποιήσεις του πίεζε να θεσπιστεί ένα ανθρώπινο και δίκαιο ωράριο για όλες τις επιχειρήσεις.

Τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές, άπληστοι και αδίστακτοι όπως είναι στο κέρδος, για περισσότερη εκμετάλλευση της αγοράς από τη μια μεριά, αλλά και επιδιώκοντας τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, για να ελέγχουν ανεξέλεγκτα την αγορά, δεν αρκούνται μόνο στο υπάρχον εξοντωτικό ωράριο, μεθοδεύουν τελευταία και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Ετσι, λοιπόν, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι από κοινού ζητήσαμε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ε. Γιαννόπουλου, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο του. Με έκπληξη και αγανάκτηση ακούσαμε τη δήλωσή του ότι: "Αν δεν τα βρείτε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ) εγώ δεν πρόκειται να παρέμβω". Ε, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο ξεδιαντροπιάς! Λες, και υπήρχε περίπτωση να τα βρούμε εμείς οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Λες, και δεν είναι τα πολυκαταστήματα που με την ανοχή της κυβέρνησης δημιουργούν το πρόβλημα, για να φύγει από τη μέση ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, από τη μια μεριά και από την άλλη, για να εκμεταλλεύονται ακόμα παραπέρα τους εργαζόμενους. Λες, και στην καπιταλιστική κοινωνία δεν υπάρχουν δύο αντιπαλόμενα στρατόπεδα: Από τη μια η άρχουσα τάξη, δηλαδή οι προνομιούχοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ, που συνέχεια αδικούνται.

Και θα ρωτούσε κανείς τον κύριο Γιαννόπουλο: Αλήθεια, από πότε καταργήθηκε η πάλη των τάξεων στην Ελλάδα και πώς; Με ποια διαδικασία; Με τη χώρα μας, όντας στην ΕΕ που προσπαθεί να επιβάλει όλο και περισσότερο πολιτικές λιτότητας για το λαό και προνόμια για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;

Για όλους εμάς ένας είναι ο δρόμος: Η δημιουργία και το χτίσιμο ενός αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, αν θέλουμε να υπάρξουν σταδιακά λύσεις στις πολιτικέςπου εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα ωράριο, αθέμιτος ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΜΜΕ της Αθήνας στις 6 Μάη και αποφάσισε ομόφωνα:

  • Την πραγματοποίηση άμεσα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα πολυκαταστήματα όπως Continent Ν. Ιωνίας, Practiker Πειραιά και σε άλλα στο κέντρο της Αθήνας.
  • Τη συνάντηση με τη ΣΕΑ Πειραιά για τη διεύρυνση αυτών των κινητοποιήσεων.
  • Να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά, αφού το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πλήττει άμεσα και τους εργαζόμενους για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

* Ο Μιχάλης Διαμάντης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και πρόεδρος της ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ