ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βδομάδα εξελίξεων για τα ψηφιακά

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, καθώς πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων και την ανάθεση ή μη των ανακρίσεων σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Παράλληλα, αρχίζει η κατεπείγουσα έρευνα που αποφάσισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλος,με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΣ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρ. Κόκκαλη,ότι "πίσω από γνωστούς και μη εξαιρετέους Ελληνες πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους κρύβονται τα ξένα συμφέροντα και η επίμονη προσπάθειά τους για την καταστροφή της ελπιδοφόρας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας".

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο ίδιος ο Αναστ. Κανελλόπουλος, έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο Σωκρ. Κόκκαλης. Δεύτερος μάρτυρας θα είναι ο συνταξιούχος σήμερα, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Χριστόφ. Τζανακάκης,μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Σύμφωνα με την παραγγελία Σιούλα, ο Χριστόφ. Τζανακάκης θα κληθεί να εξηγήσει σε ποιους αναφερόταν όταν δήλωνε πέρσι, αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του, αλλά και αυτές τις μέρες, ότι, αν ανοίξει το στόμα του για τα ψηφιακά, "πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους".

Συνέντευξη Τζανακάκη

Στο επίμαχο θέμα των ψηφιακών επανήλθε και χτες ο Χρ. Τζανακάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Ο Χρ. Τζανακάκης κάνει λόγο για παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, για παρατυπίες του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και για πολιτική παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Χρ. Τζανακάκης υποστηρίζει ότι από το στάδιο της τότε προκαταρκτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν ενδείξεις για "δόλο" ή "δωροδοκία" σε βάρος στελεχών του ΟΤΕ και σημειώνει ότι η δικαστική έρευνα δε θα οδηγήσει πουθενά, εκτός αν ανοίξουν οι τροφοδότες λογαριασμοί.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τζανακάκης αναφέρει ότι όταν ο Γ. Ζορμπάς συνέταξε το πόρισμά του για τα ψηφιακά, του πρότεινε να εισαχθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια Εφετών. Βλέποντας, όμως, τις επιφυλάξεις του Χρ. Τζανακάκη, ο Γ. Ζορμπάς είπε ότι θα έθετε το θέμα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινο. "Δεν είχε καμία δουλιά ο κύριος Ζορμπάς να σηκωθεί να πάει στον κ. Κόκκινο", τονίζει. "Από τη στιγμή που ο κύριος Μητσοτάκης κάνει μια δήλωση και λέει ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να πάει στην Ολομέλεια, εγώ ήμουν αντίθετος. Οχι ο Μητσοτάκης να το έλεγε, όχι ο Παπανδρέου, και ο οποιοσδήποτε βουλευτής να τολμούσε να έπαιρνε και να έλεγε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να πάει εκεί, εγώ αμέσως θα ήμουν επιφυλακτικός. Θα έλεγα, γιατί το θέλει αυτό το πράγμα; Για στάσου να δούμε. Αφού δεν ξέρει τη δικογραφία, πώς το ζητάει; Και αμέσως μετά έρχεται ο κ. Σιούλας και μου λέει ότι πρέπει η υπόθεση να πάει στην Ολομέλεια Εφετών".

Τέλος, σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη δωροδοκίας, ο Χρ. Τζανακάκης εμφανίζεται κατηγορηματικός... "Οχι μόνο δεν υπήρχε, λέει, αλλά προκαλώ οιονδήποτε, είναι 32 οι καταθέσεις, να μου πει σε ποια κατάθεση. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα και επιμένω και θα επιμένω".

Απάντηση Σιούλα

Απαντώντας στις δηλώσεις Τζανακάκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι "υπηρεσιακό καθήκον του" να υποδείξει την εισαγωγή της υπόθεσης στην Ολομέλεια Εφετών και ότι είναι "εντελώς απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός μιας τέτοιας υποδείξεως ως "παρεμβάσεως"". Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εμμένει στην άποψή του ότι είναι "παράνομη η μη συμμόρφωση (Τζανακάκη) προς την ιεραρχική εντολή".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Σε ειδικό καθεστώς

Σε ειδικό καθεστώς σκοπεύει να υπαγάγει το πρόγραμμα του ΟΤΕ για τις επείγουσες, αλλά και μακροπρόθεσμες, προμήθειες που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ψηφιακά, η κυβέρνηση. Την εισήγηση θα κάνει στην Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνέλθει πιθανόν την επόμενη Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Χ. Καστανίδης. Στη μεσοβέζικη αυτή λύση προσφεύγει η κυβέρνηση, αφού το επείγον πρόγραμμα των ψηφιακών του ΟΤΕ, που αφορά στις 320.000 πρέπει να προχωρήσει, αλλά η υλοποίησή του συνδέεται με την επέκταση της σύμβασης με τη ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, την οποία ήδη εξετάζει η δικαιοσύνη. Ετσι, η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί κίνδυνο τεχνολογικού μπλακάουτ για τον ΟΤΕ, πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος αυτής της προμήθειας αφορά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση από τυχόν καθυστερήσεις. Από την άλλη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, έχουν επιφύλαξη να υπογράψουν πιθανή επέκταση της σύμβασης, για την οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Πάντως, ο Χ. Καστανίδης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να μην ανασταλεί το πρόγραμμα επενδύσεών του και να μην υπάρξει κενό χρόνου. Πρέπει, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα γύρω από τον ΟΤΕ και τις προμήθειές του, βρίσκονται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που επί χρόνια διαχειρίστηκαν την τύχη του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάρχει άμεσος και ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος. Για το ζήτημα των ψηφιακών η ΟΜΕ - ΟΤΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, στην οποία θα εκθέσει τις απόψεις της.

Η απάντηση στα σκάνδαλα

Με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, προχωρούν οι διάφορες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της ανάθεσης των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στις εταιρίες "Ιντρακόμ" και "Ζίμενς". Η δημόσια ζωή, άλλη μια φορά, κινείται στον αστερισμό των "διαπλεκομένων συμφερόντων", ενώ η δυσωδία απλώνεται αποπνικτική πάνω από τους πολίτες.

Είναι φανερό πως αρκετές ακόμη αποκαλύψεις θα δουν το φως της δημοσιότητας και, για μια ακόμη φορά, οι αποδείξεις της μόνιμης και ιδιαίτερα πλέον αμαρτωλής σύμφυσης μεγάλων συμφερόντων, εξουσίας και κράτους θα πείσουν και τον πλέον δύσπιστο για το ποιοι και πώς εξουσιάζουν αυτό τον τόπο και νέμονται το μόχθο των εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, έχοντας δεδομένη την κάλυψη από τους πολιτικούς εκφραστές τους και τη στήριξη από τα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ, δε διστάζουν να περιφέρουν τις άθλιες και σκανδαλώδεις συναλλαγές και το αλισβερίσι τους στην "κοινή θέα". Ο κυνισμός τους είναι, προφανώς, συνάρτηση του ακαταδίωκτου, που έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει και της ιδέας της παντοδυναμίας, που τρέφουν για τον εαυτό τους.

Βέβαια, οι αποκαλύψεις που έρχονται ανά διαστήματα στο φως της ημέρας, για τη σκανδαλώδη δράση τους, είναι προϊόντα του χωρίς αρχές ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Ο προφανής στόχος τους δεν είναι "η υπεράσπιση και διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος", ούτε "η διαφάνεια στη δημόσια ζωή", αλλά να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος, που στις αποκαλύψεις αυτές δίνεται πάντοτε ένα περιορισμένο και συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενώ συνήθως τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελάχιστα, έως ανύπαρκτα, ή χάνονται στην πορεία των ερευνών...

Περιττό να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις αυτές ποτέ δεν αγγίζουν την ουσία και κυρίως δεν αποκαλύπτουν ποτέ τους πραγματικούς υπαίτιους: Την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα κόμματα που τη διαχειρίζονται. Αν χρειάζεται κάποια απόδειξη, αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα τηλεοπτικά δελτία και τις δηλώσεις των πολιτικών, που ανήκουν στα κόμματα του δικομματισμού. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ένοχοι βρίσκονται - πλην εξαιρέσεων - στο απυρόβλητο.

Μπροστά σε αυτή την καταιγίδα αποκαλύψεων, για διάφορα σκάνδαλα και τον τρόπο διαχείρισής τους από τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", μία είναι η λύση, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και του τόπου: Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, με αναγκαία προϋπόθεση την άνοδο των αγώνων του λαϊκού κινήματος και την ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική και αυτοί που την εκφράζουν και τη διαχειρίζονται. Μόνο η εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και ενάντια στο μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο μπορεί να στερήσει από τα σκάνδαλα και τη ρεμούλα το πρόσφορο έδαφος και τις συνθήκες θερμοκηπίου, που δημιουργεί η σημερινή φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Τα υπόλοιπα περί διαφάνειας, θέσπισης "ανεξάρτητων αρχών", απεγκλωβισμού των δημοσίων οργανισμών από τον κυβερνητικό έλεγχο, δεν είναι παρά παραμύθια για λαϊκή κατανάλωση ή, το πολύ πολύ, ψευτομπαλώματα. Δεν είναι παρά μια επαίσχυντη, ουσιαστικά, προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Μπόχα και υποκλοπές

Η αντιπαράθεση των αντιμαχόμενων πλευρών στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ οδηγεί σε μεθόδους βρώμικες, που είναι γνωστές στην πολιτική ζωή της χώρας από το πρόσφατο παρελθόν και έχουν καταδικαστεί από όλους. Ετσι χτες επιστρατεύτηκαν κασέτες - προϊόντα τηλεφωνικών υποκλοπών - που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Με βάση τα όσα μεταδόθηκαν, ο ιδιοκτήτης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ φέρεται το 1988 να επικοινωνεί με στέλεχος του ΟΤΕ και να ενδιαφέρεται για την πορεία της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών. Φέρεται να ζητάει να μάθει τις απόψεις μελών του ΔΣ του ΟΤΕ πάνω στο θέμα, ενώ υπάρχουν και υπονοούμενα για χρηματισμό.

Για το ίδιο μέτωπο "των διαπλεκόμενων" συνεχίστηκε η αντιπαράθεση της Β. Παπανδρέου με τον βουλευτή της Πολιτικής. Ανοιξης Σ. Στεφανόπουλο. Ο βουλευτής απάντησε στη μήνυση που του έκανε η υπουργός, με δική του μήνυση εναντίον της.

Διαφοροποιούμενος από τη γραμμή του "ΣΥΝ" ο Γ. Γιάνναρος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση, δήλωσε ότι "η εγκληματική οικονομική εκμετάλλευση και η επικίνδυνη τεχνολογική καθυστέρηση του ΟΤΕ επιβάλλουν πλέον ριζικές αλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και τον ΟΤΕ ειδικότερα", χωρίς να κάνει λόγο για διερεύνηση της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Το γραφείο Τύπου του "ΣΥΝ" σε σχετική ερώτηση του "Ρ" έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του Γιάνναρου και υπογράμμιζε ότι οι απόψεις του "ΣΥΝ" εκφράζονται από τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ