Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βδομάδα εξελίξεων για τα ψηφιακά

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, καθώς πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων και την ανάθεση ή μη των ανακρίσεων σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Παράλληλα, αρχίζει η κατεπείγουσα έρευνα που αποφάσισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλος,με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΣ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρ. Κόκκαλη,ότι "πίσω από γνωστούς και μη εξαιρετέους Ελληνες πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους κρύβονται τα ξένα συμφέροντα και η επίμονη προσπάθειά τους για την καταστροφή της ελπιδοφόρας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας".

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, που θα διενεργήσει ο ίδιος ο Αναστ. Κανελλόπουλος, έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο Σωκρ. Κόκκαλης. Δεύτερος μάρτυρας θα είναι ο συνταξιούχος σήμερα, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Χριστόφ. Τζανακάκης,μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Σύμφωνα με την παραγγελία Σιούλα, ο Χριστόφ. Τζανακάκης θα κληθεί να εξηγήσει σε ποιους αναφερόταν όταν δήλωνε πέρσι, αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του, αλλά και αυτές τις μέρες, ότι, αν ανοίξει το στόμα του για τα ψηφιακά, "πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους".

Συνέντευξη Τζανακάκη

Στο επίμαχο θέμα των ψηφιακών επανήλθε και χτες ο Χρ. Τζανακάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Ο Χρ. Τζανακάκης κάνει λόγο για παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα, για παρατυπίες του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και για πολιτική παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Χρ. Τζανακάκης υποστηρίζει ότι από το στάδιο της τότε προκαταρκτικής διαδικασίας δεν προέκυψαν ενδείξεις για "δόλο" ή "δωροδοκία" σε βάρος στελεχών του ΟΤΕ και σημειώνει ότι η δικαστική έρευνα δε θα οδηγήσει πουθενά, εκτός αν ανοίξουν οι τροφοδότες λογαριασμοί.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Τζανακάκης αναφέρει ότι όταν ο Γ. Ζορμπάς συνέταξε το πόρισμά του για τα ψηφιακά, του πρότεινε να εισαχθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια Εφετών. Βλέποντας, όμως, τις επιφυλάξεις του Χρ. Τζανακάκη, ο Γ. Ζορμπάς είπε ότι θα έθετε το θέμα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινο. "Δεν είχε καμία δουλιά ο κύριος Ζορμπάς να σηκωθεί να πάει στον κ. Κόκκινο", τονίζει. "Από τη στιγμή που ο κύριος Μητσοτάκης κάνει μια δήλωση και λέει ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να πάει στην Ολομέλεια, εγώ ήμουν αντίθετος. Οχι ο Μητσοτάκης να το έλεγε, όχι ο Παπανδρέου, και ο οποιοσδήποτε βουλευτής να τολμούσε να έπαιρνε και να έλεγε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να πάει εκεί, εγώ αμέσως θα ήμουν επιφυλακτικός. Θα έλεγα, γιατί το θέλει αυτό το πράγμα; Για στάσου να δούμε. Αφού δεν ξέρει τη δικογραφία, πώς το ζητάει; Και αμέσως μετά έρχεται ο κ. Σιούλας και μου λέει ότι πρέπει η υπόθεση να πάει στην Ολομέλεια Εφετών".

Τέλος, σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη δωροδοκίας, ο Χρ. Τζανακάκης εμφανίζεται κατηγορηματικός... "Οχι μόνο δεν υπήρχε, λέει, αλλά προκαλώ οιονδήποτε, είναι 32 οι καταθέσεις, να μου πει σε ποια κατάθεση. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα και επιμένω και θα επιμένω".

Απάντηση Σιούλα

Απαντώντας στις δηλώσεις Τζανακάκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι "υπηρεσιακό καθήκον του" να υποδείξει την εισαγωγή της υπόθεσης στην Ολομέλεια Εφετών και ότι είναι "εντελώς απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός μιας τέτοιας υποδείξεως ως "παρεμβάσεως"". Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εμμένει στην άποψή του ότι είναι "παράνομη η μη συμμόρφωση (Τζανακάκη) προς την ιεραρχική εντολή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ