Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Βουλή

Σε πάγια τακτική της κυβέρνησης εξελίσσεται η παραπομπή για κύρωση στη Βουλή συμβάσεων που πιθανολογείται ότι το περιεχόμενό τους χωρίς την κάλυψη του Κοινοβουλίου θα δημιουργούσε προβλήματα ευθυνών πάσης φύσεως στους υπογράφοντες υπουργούς. Ετσι προσδίδοντας στη Βουλή και τις ιδιότητες της κολυμβήθρας του Σιλωάμ, όχι μόνο εξαγνίζουν διάφορες "αμαρτωλές" συμβάσεις, αλλά τις ισχυροποιούν περισσότερο, κάνοντας αυτές νόμο του κράτους. Αρα υποχρεωτικά εκτελεστές που η μη πραγματοποίησή τους θα συνεπάγεται κυρώσεις, τις οποίες βέβαια επικαλούνται και σαν άλλοθι οι υπουργοί, που χωρίς αυτή την κάλυψη ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Αυτή τη σκοπιμότητα υπηρετεί και η παραπομπή στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στη Συκιά και το Πευκόφυτο, οι τουλάχιστον περίεργοι όροι της οποίας είτε αμέσως είτε εμμέσως επισημάνθηκαν και κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή που τη συζητά.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η προμήθεια θα γίνει με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία Κοπελούζου - Τσερνομίρντιν, που σχετίζεται και με την προμήθεια στη χώρα μας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό ενδεχομένως είναι το λιγότερο, αν συνυπολογιστεί ότι η κοινοπραξία θα εισπράξει προκαταβολή 15% (που σημαίνει περίπου 7 δισ. δρχ.), την οποία δεν υποχρεούται να επιστρέψει, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν εκτελεστεί το έργο. Κάτι εξαιρετικά πιθανό, αφού όπως είπε ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ για το φράγμα στο Πευκόφυτο δεν υπάρχει καν μελέτη, ενώ το φράγμα της Συκιάς δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί. Να σημειωθεί ότι και το συνολικό τίμημα της προμήθειας, που έχει υπολογιστεί στα 45 δισ. δρχ., δε βασίζεται σε κάποιο διαγωνισμό, αλλά σε αναπροσαρμογή του τιμήματος, που το 1991 είχε υπολογιστεί στα 18 περίπου δισ.

Χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ χαρακτήρισε μεν εύλογο το τίμημα του 1991, απέφυγε όμως να τοποθετηθεί για το σημερινό, σημειώνοντας απλώς ότι η ΔΕΗ δεν έχει αναμειχθεί στην αναπροσαρμογή του. Αναφερόμενος όμως στην προκαταβολή της προμήθειας ήταν ιδιαίτερα σαφής, λέγοντας ότι η ΔΕΗ στις δικές της προμήθειες δίνει συνήθως 10%, προσθέτοντας "αλλά δεν μπορούμε να δούμε το θέμα αποσπασμένο από το φυσικό αέριο", επιβεβαιώνοντας έτσι τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, που στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε αναρωτηθεί μήπως δίνουμε 7 δισ. "χαρτζιλίκι" στον Κοπελούζο, επειδή με ευθύνη της Ελλάδας έχει καθυστερήσει η προμήθεια του φυσικού αέριου. Το ότι η συνήθης προκαταβολή είναι της τάξης του 10% επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστό να μην επιστραφεί, εάν δε γίνει το έργο. Σχολιάζοντας εξάλλου το σημερινό τίμημα της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού, είπε ότι μόνο με διεθνή διαγωνισμό μπορεί να αξιολογηθεί αν τα 45 δισ. αναλογούν σε εύλογη ή όχι αξία, προσθέτοντας ακολούθως ότι σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή είναι πολιτικό θέμα.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Θεμέλιος λίθος" στο σκάνδαλο της μονάδας στη Φλώρινα (1998-09-22 00:00:00.0)
Η ρήτρα, οι καθυστερήσεις και... ακόμα μια απάτη (1997-07-06 00:00:00.0)
Σταματήστε το σκάνδαλο της Φλώρινας (1997-05-06 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν νέο σκάνδαλο (1997-05-03 00:00:00.0)
Μπλεξίματα πατρότητας (1996-01-11 00:00:00.0)
Στις πλάτες του δημοσίου το κόστος των καθυστερήσεων (1996-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ