Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απάντηση στα σκάνδαλα

Με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, προχωρούν οι διάφορες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της ανάθεσης των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στις εταιρίες "Ιντρακόμ" και "Ζίμενς". Η δημόσια ζωή, άλλη μια φορά, κινείται στον αστερισμό των "διαπλεκομένων συμφερόντων", ενώ η δυσωδία απλώνεται αποπνικτική πάνω από τους πολίτες.

Είναι φανερό πως αρκετές ακόμη αποκαλύψεις θα δουν το φως της δημοσιότητας και, για μια ακόμη φορά, οι αποδείξεις της μόνιμης και ιδιαίτερα πλέον αμαρτωλής σύμφυσης μεγάλων συμφερόντων, εξουσίας και κράτους θα πείσουν και τον πλέον δύσπιστο για το ποιοι και πώς εξουσιάζουν αυτό τον τόπο και νέμονται το μόχθο των εκατομμυρίων εργαζόμενων.

Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, έχοντας δεδομένη την κάλυψη από τους πολιτικούς εκφραστές τους και τη στήριξη από τα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ, δε διστάζουν να περιφέρουν τις άθλιες και σκανδαλώδεις συναλλαγές και το αλισβερίσι τους στην "κοινή θέα". Ο κυνισμός τους είναι, προφανώς, συνάρτηση του ακαταδίωκτου, που έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει και της ιδέας της παντοδυναμίας, που τρέφουν για τον εαυτό τους.

Βέβαια, οι αποκαλύψεις που έρχονται ανά διαστήματα στο φως της ημέρας, για τη σκανδαλώδη δράση τους, είναι προϊόντα του χωρίς αρχές ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Ο προφανής στόχος τους δεν είναι "η υπεράσπιση και διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος", ούτε "η διαφάνεια στη δημόσια ζωή", αλλά να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος, που στις αποκαλύψεις αυτές δίνεται πάντοτε ένα περιορισμένο και συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενώ συνήθως τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελάχιστα, έως ανύπαρκτα, ή χάνονται στην πορεία των ερευνών...

Περιττό να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις αυτές ποτέ δεν αγγίζουν την ουσία και κυρίως δεν αποκαλύπτουν ποτέ τους πραγματικούς υπαίτιους: Την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα κόμματα που τη διαχειρίζονται. Αν χρειάζεται κάποια απόδειξη, αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα τηλεοπτικά δελτία και τις δηλώσεις των πολιτικών, που ανήκουν στα κόμματα του δικομματισμού. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ένοχοι βρίσκονται - πλην εξαιρέσεων - στο απυρόβλητο.

Μπροστά σε αυτή την καταιγίδα αποκαλύψεων, για διάφορα σκάνδαλα και τον τρόπο διαχείρισής τους από τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", μία είναι η λύση, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και του τόπου: Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, με αναγκαία προϋπόθεση την άνοδο των αγώνων του λαϊκού κινήματος και την ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική και αυτοί που την εκφράζουν και τη διαχειρίζονται. Μόνο η εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και ενάντια στο μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο μπορεί να στερήσει από τα σκάνδαλα και τη ρεμούλα το πρόσφορο έδαφος και τις συνθήκες θερμοκηπίου, που δημιουργεί η σημερινή φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Τα υπόλοιπα περί διαφάνειας, θέσπισης "ανεξάρτητων αρχών", απεγκλωβισμού των δημοσίων οργανισμών από τον κυβερνητικό έλεγχο, δεν είναι παρά παραμύθια για λαϊκή κατανάλωση ή, το πολύ πολύ, ψευτομπαλώματα. Δεν είναι παρά μια επαίσχυντη, ουσιαστικά, προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ