Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνές συνέδριο για τις αυτοκτονίες

Το θέμα των αυτοκτονιών αποτελεί το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που άρχισε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και παίρνουν μέρος σε αυτό περισσότεροι από 600 Ελληνες και ξένοι σύνεδροι. Σκοπός της οργάνωσης του συνεδρίου είναι η διεπιστημονική, όπως αναφέρεται, μελέτη των φαινομένου των αυτοκτονιών και η παράθεση της διεθνούς γνώσης και εμπειρίας. Ξεχωριστή αναφορά αναμένεται να γίνει στις αυτοκτονίες των νέων και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε στη σχέση που υπάρχει μεταξύ των αυτοκτονιών των στρατευμένων και των συνθηκών εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι "σπάνια η καταπόνηση που είναι σύμφυτη με τη ζωή του στρατιώτη είναι η κύρια αιτία μιας απόπειρας αυτοκτονίας". Πάντως, τόνισε την ανάγκη παραπέρα έρευνας γύρω από το θέμα αυτοκτονικών συμπεριφορών στο στρατιωτικό περιβάλλον και σχεδιασμένης συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής και ειδικών πανεπιστημιακών ψυχιάτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, οι αυτοκτονίες αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα και τα εγκλήματα στις ηλικίες 18 - 25 ετών. Η Ελλάδα όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής της ψυχιατρικής Κ. Στεφανής,έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες. Οσον αφορά τις αυτοκτονίες ανάμεσα στους στρατευμένους, κυμαίνονται από 6 μέχρι 12 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100.000 στρατευμένους. Οι υψηλότεροι δείκτες σημειώθηκαν το 1989 και το 1993, ενώ το 1994 και το 1995 καταγράφηκαν από 6 αυτοκτονίες στις 100.000 στρατευμένους. Στο γενικό πληθυσμό ο αντίστοιχος αριθμός είναι στο 4, ενώ στους νέους ηλικίας 18 - 25 χρόνων βρίσκεται στο 6.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ