Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
151 ΚΑΙ 154 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιτέλους κυρώθηκαν

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση στο ζήτημα της κατάθεσης του νομοσχεδίου, που θα τις υλοποιεί

Ομόφωνα ψήφισε χτες η Βουλή τα νομοσχέδια, με τα οποία κυρώνονται και αποκτούν ισχύ νόμου οι 151 και 154 διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης η κυβέρνηση μέσω του υπουργού εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης Α. Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλου, απέφευγε να δεσμευτεί ότι άμεσα και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το εσωτερικό νομοσχέδιο, με τον οποίο θα υλοποιηθούν όσα προβλέπουν οι συμβάσεις.Ο Α. Τσοχατζόπουλος αρκέστηκε σε μια αφηρημένη τοποθέτηση λέγοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέσα στο 1996. Εφτασε, μάλιστα, να συνδέσει αυτό το νομοσχέδιο με τη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής για τη δημόσια διοίκηση. Ο Λ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε γενικά στη σημασία που έχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποσχέθηκε αόριστα ότι στο επόμενο διάστημα, μέσα στο 1996, θα έρθει το νομοσχέδιο, το οποίο θα παίρνει υπόψη τη διεθνή εμπειρία. Στα επίμονα δε ερωτήματα του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα, αν "το νομοσχέδιο θα προβλέπει μόνο εθνικές διαπραγματεύσεις ή και κλαδικές;" και αν "θα περιορίζει τις διαπραγματεύσεις στα μισθολογικά ζητήματα ή θα επεκτείνεται και σε θέματα εργασιακών σχέσεων;", ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει πως πρόκειται για σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να προσεγγιστούν με μεγάλη προσοχή. Τέλος, κανένας από τους παριστάμενους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της εφαρμογής των παραπάνω συμβάσεων στο χώρο του στρατού, της αστυνομίας και του λιμενικού παρά το γεγονός ότι ο Στρ. Κόρακας έθεσε επανειλημμένα το ζήτημα και ζήτησε να μην αποκλειστούν αυτοί οι χώροι, τονίζοντας δε με έμφαση πως πρέπει επιτέλους να ισχύσει ο συνδικαλισμός και στις ένοπλες δυνάμεις.

Πέραν των όσων αναφέραμε, ο κομμουνιστής βουλευτής στις παρεμβάσεις του επέκρινε έντονα τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το γεγονός ότι εδώ και 18 μήνες δεν έφεραν προς κύρωση τις παραπάνω συμβάσεις. "Επρόκειτο, είπε, όχι για ατολμία όπως ορισμένοι υποστηρίζουν σήμερα, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή χειραγώγησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική με μεγαλύτερη ευκολία".Επίσης, ο Στρ. Κόρακας ξεσκέπασε την υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως όταν το ΚΚΕ έφερε πρόταση νόμου για την κύρωση της 151 διεθνούς σύμβασης, πριν από 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στην κύρωσή της, με το επιχείρημα ότι δε συνοδευόταν από το νομοσχέδιο που θα την έθετε σε εφαρμογή. "Σήμερα, είπε ο Στρ. Κόρακας φέρνετε εσείς τις δύο συμβάσεις για κύρωση, αλλά το νομοσχέδιο δεν το φέρνετε. Εμείς ανησυχούμε πολύ για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους του δημοσίου".

Στην τελευταία αυτή παρατήρηση του βουλευτή του ΚΚΕ επιχείρησε να απαντήσει ο Λ. Κανελλόπουλος με τον ισχυρισμό - που μάλλον ως αστείο μπορεί να εκληφθεί - ότι η κυβέρνηση ανησυχεί το ίδιο για τους εργαζόμενους όπως το ΚΚΕ!!! Και, βέβαια, εισέπραξε πληρωμένη απάντηση: "Το πόσο ανησυχείτε - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - φαίνεται από το πώς μιλάει και λοιδορεί καταξιωμένους συνδικαλιστές ο υπουργός Εργασίας". Τέλος, ο βουλευτής του Κόμματος ζήτησε να προβλέπει το νομοσχέδιο υλοποίησης των συμβάσεων και κλαδικές διαπραγματεύσεις - συμβάσεις στο δημόσιο που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμβαση με τη Λετονία

Η Βουλή, επίσης, χτες κύρωσε κατά πλειοψηφία και τη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Λετονίας για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. Αντίθετο προς την κύρωση της σύμβασης ήταν μόνο το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας,μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σήμερα στη Λετονία επικρατεί αντιδημοκρατικό καθεστώς. "Στη φυλακή, είπε, βρίσκεται ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της Λετονίας Α. Ρούμπικς διότι υπερασπίστηκε το σύνταγμα της χώρας και το σύνταγμα της ΕΣΣΔ στην οποία ανήκε η χώρα. Μιλάμε, δηλαδή, για τραγικές εγκληματικές καταστάσεις".Επιπλέον, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε και στην καταπίεση της ρωσόφωνης μειονότητας και καταλήγοντας υπογράμμισε: "Φοβούμαστε ότι η κύρωση αυτής της σύμβασης θα εκληφθεί από το καθεστώς της Λετονίας ως επιβράβευση της αντιδημοκρατικής, αντιλαϊκής και φασιστικής πολιτικής που εφαρμόζει. Γι' αυτό κυρίως το λόγο εμείς δεν ψηφίζουμε αυτή τη σύμβαση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης (1998-08-26 00:00:00.0)
Οι εφοπλιστές απαιτούν, η κυβέρνηση νομοθετεί (1998-01-09 00:00:00.0)
Δυναμικό "όχι" στον "Καποδίστρια" (1997-10-22 00:00:00.0)
Πράξη εθνικής υποτέλειας (1997-02-07 00:00:00.0)
Νέο πλιάτσικο στα λαϊκά εισοδήματα (1997-01-16 00:00:00.0)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ