Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράξη εθνικής υποτέλειας

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή τη σύμβαση για τη λειτουργία του σταθμού "Φωνή της Αμερικής"

Μια ακόμη πράξη υποτέλειας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό έλαβε χώρα χτες στη Βουλή, με την κύρωση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ της σύμβασης Ελλάδας - ΗΠΑ, για τη λειτουργία στη χώρα μας του περιβόητου σταθμού "Φωνή της Αμερικής". Να σημειωθεί δε ότι ο σταθμός αυτός λειτουργούσε παράνομα στο ελληνικό έδαφος από το 1978, που είχε καταγγελθεί η αντίστοιχη σύμβαση του 1962. Το γεγονός όμως αυτό, όχι μόνο δεν ενόχλησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας, όχι μόνο δε θεωρήθηκε ντροπή και προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία τόσα λέγονται, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως επιχείρημα για την κύρωση της νέας συμφωνίας από τα δύο μεγάλα κόμματα. Με μια φωνή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καλούσαν χτες τη Βουλή να κυρώσει τη σύμβαση για να πάρει τέλος - όπως έλεγαν - η εκκρεμότητα και να μας αποδώσουν οι Αμερικανοί τα ενοίκια που δεν πλήρωναν στο ελληνικό δημόσιο, ακριβώς λόγω του ότι οι σταθμοί τους λειτουργούσαν χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών!!! Ακόμη οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - θεωρώντας προφανώς ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι είδος διαπραγματεύσιμο - εξήραν τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι εξασφαλίζει για τη χώρα μας ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, το επιχείρημα πως πρόκειται για μια συμφωνία που εντάσσεται στο πνεύμα καλής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι σταθμοί αυτοί δεν έχουν τον παλιό ρόλο που είχαν στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ότι έχουν αλλάξει και ότι τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας προστατεύονται. Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κουτσίκου, η οποία, θέλοντας να ιδεολογικοποιήσει το ζήτημα, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δημοκρατία κι ότι αυτό αποδεικνύεται από την αντοχή του κοινωνικοπολιτικού τους συστήματος.

Το ΚΚΕ

"Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί τιμή για το Κοινοβούλιο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, στην παρέμβασή του. Και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να αποσυρθεί, να μην κυρωθεί και να πούμε σ' αυτούς τους κυρίους να μας αδειάζουν τη γωνιά". Σχολιάζοντας τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάτι το παράξενο. "Υπάρχει όμως - είπε - ένα ερώτημα. Αυτός ο σταθμός λειτούργησε παράνομα από το 1978. Λειτούργησε ως σταθμός προπαγάνδας της μισαλλοδοξίας, της προώθησης των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ως σταθμός προπαγάνδισης του πρωτόγονου αντικομμουνισμού. Κι ενώ λειτούργησε έτσι, αυτό δε σας ενόχλησε κι ούτε σας ενοχλεί. Ενοχλείστε, όταν σας λέμε ότι οι Αμερικανοί είναι οι αφέντες σας. Ερχεστε και μας λέτε για τα οικονομικά οφέλη που θα έχουμε με τη σύμβαση. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα αργύρια της συνενοχής για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς".

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Στρ. Κόρακας, απευθυνόμενος προς τον Γ. Κρανιδιώτη και προς τους ομιλητές που έκαναν λόγο για την αμερικανική δημοκρατία, σημείωσε: "Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη καταγωγή του υφυπουργού, δεν μπορώ να μην θυμίσω το βρόμικο ρόλο που έπαιξε η "Φωνή της Αμερικής", στην τραγωδία της Κύπρου. Κι ούτε, βεβαίως, μπορούμε να ξεχάσουμε - αφού γίνεται λόγος για δημοκρατία - τη στάση αυτού του σταθμού στα χρόνια της εφτάχρονης χούντας". Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή λειτουργία του σταθμού και απαντώντας στα επιχειρήματα περί της δήθεν αλλαγής του χαρακτήρα του, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Λέτε ότι τα πράγματα άλλαξαν. Λέτε ότι δε ζούμε πια στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Εγώ βλέπω, όμως, ότι στη θέση του ψυχρού πολέμου έχουμε, κατά περιοχές, θερμούς. Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Μήπως άλλαξε η φύση και ο χαρακτήρας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού; Οχι βέβαια. Κι αυτός ο σταθμός συνεχίζει και θα συνεχίσει να προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα και την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Θα συνεχίσει να προωθεί το χυδαίο αντικομμουνισμό, να χύνει δηλητήριο ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Θα συνεχίσει να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα εναντίον κυβερνήσεων και καθεστώτων μη αρεστών στους Αμερικανούς. Πρόκειται για ένα σταθμό που παίζει φανερά αποσταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια. Ηδη, όπως γνωρίζετε, σε ό,τι αφορά τη Σερβία, έχει γίνει ο σταθμός του Ντράσκοβιτς. Δέχεστε να χρησιμοποιείται το έδαφος της χώρας μας για τέτοιους σκοπούς που πλήττουν τις σχέσεις μας με άλλες χώρες και προωθούν κινδύνους για την περιοχή και τα εθνικά μας συμφέροντα; Η σύμβασή αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Επιτέλους, αυτοί οι κύριοι πρέπει να μας αδειάζουν τη γωνιά".

Τα άλλα κόμματα

Κατά της κύρωσης της σύμβασης, τάχθηκε και το ΔΗΚΚΙ. Ο βουλευτής του Γ. Ρόκκος υπογράμμισε ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο έχουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπου οι Αμερικανοί επιδιώκουν και μέσω της "Φωνής της Αμερικής" να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις. "Καταψηφίζουμε - είπε - από θέση αρχής τη σύμβαση. Η "Φωνή της Αμερικής" εξυπηρετεί τους Αμερικανούς και τη Νέα Τάξη".

Τη σύμβαση καταψήφισε και ο ΣΥΝ, παρόλο που η εκπρόσωπός του Μ. Δαμανάκη συντάχθηκε με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσον αφορά τα επιχειρήματα, ότι ο χαρακτήρας του σταθμού έχει αλλάξει και τα ανταλλάγματα που μας δίνουν οι Αμερικανοί είναι σημαντικά. "Ασφαλώς - είπε στην παρέμβασή της - η "Φ. Α" διαδραμάτισε έναν αρνητικό ρόλο στο παρελθόν, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει και πρέπει να δούμε το θέμα με τα σημερινά δεδομένα". Δικαιολόγησε, όμως, στη συνέχεια την αρνητική ψήφο του κόμματός της, με το επιχείρημα ότι ο σταθμός εκπέμπει σε ευαίσθητες περιοχές και από τη σύμβαση δε διασφαλίζεται, ώστε η λειτουργία του να μην είναι επιβλαβής για τη χώρα μας. Σχετικά με τα ανταλλάγματα, αν και τα χαρακτήρισε σημαντικά, ως αρνητικό βρήκε το γεγονός πως η σύμβαση δεν προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις του σταθμού κάποια στιγμή θα περάσουν στην ελληνική κυριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ