Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυροβολισμοί στα κατεχόμενα
  • Σκηνικό προβοκάτσιας στην Κύπρο, διαψεύδει η Λευκωσία την ανάμειξη της Εθνοφρουράς
  • Διαφωνίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διερευνούν επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε χτες στις 2.30 την αυγή στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Λουρουτζίνα. Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στο επεισόδιο, ενώ εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι στις 3 το πρωί, χτες, δύο άτομα προσπάθησαν να αφαιρέσουν τουρκική σημαία από φυλάκιο και ότι τρεις ένοπλοι, που τους κάλυπταν, άνοιξαν πυρ. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται, επίσης, ότι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς και ότι υπάρχουν στο έδαφος κηλίδες αίματος που οδηγούν στις ελεύθερες περιοχές.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή, προσθέτοντας ότι το επεισόδιο διερευνάται. Πληροφορίες εξάλλου, των Αρχών Ασφαλείας, αναφέρουν ότι το ύποπτο επεισόδιο έγινε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή της Λουρουτζίνας. Εκπρόσωπος, ωστόσο, της Εθνικής Φρουράς δήλωσε ότι από έλεγχο που έγινε, κανένας εθνοφρουρός δεν έχει εμπλακεί στο επεισόδιο στη διάρκεια της νύχτας, ούτε εθνοφρουρός πυροβόλησε.

Η κυβέρνηση διαψεύδει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, χαρακτήρισε σαν παντελώς αναληθείς τις πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ότι υπήρξε επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης κοντά στη Λουρουτζίνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, για ύπαρξη τραυματιών. Από έρευνα που έγινε, είπε, κανένας πολίτης ή εθνοφρουρός δεν έχει εμπλακεί στο επεισόδιο, ούτε έγινε καταγγελία για ελλείπον πρόσωπο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην περιοχή του επεισοδίου, εντοπίστηκε κηλίδα αίματος η οποία εξετάζεται αν ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο.

Το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες σε ειδική τρίωρη συνεδρία και συζήτησε το θέμα του πεντάχρονου εξοπλιστικού προγράμματος για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και τον προϋπολογισμό που απαιτείται για την αγορά του εξοπλισμού.

Από τις ομιλίες που έκαναν οι αρχηγοί των κομμάτων διαπιστώθηκαν διαφωνίες, όσον αφορά τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με το ύψος του προϋπολογισμού, ενώ το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών διαφωνούν για το ύψος των δαπανών. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θα πάρουν θέση αργότερα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ολοκλήρωσε χτες τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1997. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Δημητρίου, δήλωσε ότι κάποια από τα κονδύλια έχουν αποδεσμευτεί, ενώ για κάποια από τα άλλα έχουν ζητηθεί ορισμένες διευκρινίσεις. Το ύψος του προϋπολογισμού για το 1997 ανέρχεται σε 203 εκατομμύρια κυπριακές λίρες. Σύμφωνα με τον Τ. Δημητρίου όλα τα κόμματα συμφωνούν στην έγκριση του προϋπολογισμού.

Συνέντευξη Αλ. Παπαρήγα

Το "Ράδιο Πάφος", θα μεταδώσει σήμερα το απόγευμα, συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Η Αλ. Παπαρήγα απαντά σ' ερωτήσεις για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Κυπριακό, την προδιαγραφόμενη αμερικανική πρωτοβουλία και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συνέντευξη αναφέρεται επίσης στις σχέσεις ΚΚΕ - ΑΚΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ