Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παιχνίδια έντασης στο Αιγαίο
  • Συντηρεί το κλίμα έντασης η Αγκυρα, υπενθυμίζοντας τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς των νησίδων Ιμια
  • Διάβημα - απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις κατηγορίες της Αγκυρας, περί παραβίασης της συμφωνίας της 30ής Γενάρη

Με το ένα πόδι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Αθήνα και Αγκυρα "οργανώνουν" την τακτική τους και με ανταλλαγή διαβημάτων υπογραμμίζουν, για μια ακόμη φορά, τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας επί των βραχονησίδων Ιμια.

Χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα οδηγίες, ώστε να δοθεί απάντηση στις διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, επιδίδοντας διάβημα στον Ελληνα πρεσβευτή, Δ. Νεζερίτη, για την περιήγηση των ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ανατολικό Αιγαίο, που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση στις 18 και 19 του μηνός. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η ενέργεια αυτή παραβιάζει τα συμφωνηθέντα της 30ής Γενάρη για την απεμπλοκή από την κρίση της Ιμιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική απάντηση είναι σε "αυστηρούς τόνους" και υπογραμμίζει, πως η μόνη συμφωνία που έγινε τη νύχτα της 30ής Γενάρη προβλέπει την επιστροφή της περιοχής των βραχονησίδωνΙμια στο καθεστώς που επικρατούσε πριν την κλιμάκωση της κρίσης. Το ελληνικό διάβημα υπογραμμίζει, επίσης, πως το καθεστώς στις νησίδεςΙμια είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα, τα οποία δεν αφήνουν γκρίζες ζώνες, αντίθετα, αποδεικνύουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, η ενοχλητική για την Αγκυρα ενέργεια της Ελλάδας, απλώς, "είναι μια περιήγηση στο χώρο του δωδεκανησιακού συμπλέγματος". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια της δήλωσής του αναρωτήθηκε, αν "είναι δυνατό στα χωρικά μας ύδατα να μην έχουμε το δικαίωμα να φιλοξενήσουμε επισκέπτες μας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο υπουργός Τύπου στη συνέχεια των δηλώσεών του διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια σε Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι με την ευκαιρία της παραμονής τους στην Αθήνα για την Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζήτησαν να επισκεφτούν την περιοχή της Ιμιας. Ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας και αρνήθηκε ότι δε δόθηκε άδεια στους Αμερικανούς βουλευτές.

Το κλίμα αυτό, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Εξωτερικών, εξυπηρετεί τους στόχους της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει να συντηρεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις αμφισβητήσεις της επί του καθεστώτος της περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου. Στην προσπάθεια αυτή της Αγκυρας, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν και το μικρής έκτασης επεισόδιο, το οποίο συνέβη χτες στην περιοχή της Ιμιας όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και καταδιώχτηκε από πλοίο του Λιμενικού. Σύμφωνα με την περιγραφή του επεισοδίου από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, κατά τη διάρκεια των ελιγμών τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την Αγκυρα το περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε και σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, απλώς οι δύο ακταιωροί πλησίασαν η μια την άλλη για αναγνώριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ