- Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα και αύριο, μεταφέρεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα. Το κλίμα μέσα στο οποίο συνέρχεται η ΚΕ είναι κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης... - 1996-05-17 00:00:00.0"/> - Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα και αύριο, μεταφέρεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα. Το κλίμα μέσα στο οποίο συνέρχεται η ΚΕ είναι κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης... - 1996-05-17 00:00:00.0" /> Στην ΚΕ μεταφέρεται η αναμέτρηση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην ΚΕ μεταφέρεται η αναμέτρηση
  • Σε κλίμα σύγκρουσης συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
  • Στο πλευρό του Κ. Σημίτη οι επτά "λοχαγοί"

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σήμερα και αύριο, μεταφέρεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα. Το κλίμα μέσα στο οποίο συνέρχεται η ΚΕ είναι κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η αναμέτρηση των αντιμαχόμενων ομάδων στην ΚΕ επικεντρώνεται στη θέσπιση ή μη της θέσης του αντιπροέδρου και κυρίως των αρμοδιοτήτων που θα έχει. Η πλευρά του Κ. Σημίτη δεν επιθυμεί κατ' αρχάς τη θέσπιση του αξιώματος του αντιπροέδρου, αλλά καθιστά σαφές ότι αν θεσμοθετηθεί, ο πρωθυπουργός θα τη διεκδικήσει και μάλιστα θα επιδιώξει να τη μετατρέψει σε θέση διαδόχου του Α. Παπανδρέου. Τις προθέσεις του Κ. Σημίτη εξέφρασε χτες με δήλωσή του στον "Φλας" ο στενός συνεργάτης του και υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης: "Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος ισχυρό για να μπορέσουμε να πάμε στις εκλογές και να κερδίσουμε. Πρέπει ο κ. Σημίτης να γίνει και αρχηγός".

Η ομάδα του Κ. Σημίτη προσέρχεται στη συνεδρίαση της ΚΕ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το "κλίμα υπεροχής" που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προεδρείου της ΚΟ, όπου οι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Στα πλαίσια αυτά, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για "νίκη - πρόκριμα".

Στο πλευρό του Κ. Σημίτη εντάχθηκαν, με δήλωση που κυκλοφόρησαν την παραμονή της συνεδρίασης της ΚΕ, 7 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι επονομαζόμενοι "λοχαγοί" (Καστανίδης, Ρέππας, Μανίκας, Μαλέσιος, Νεονάκης, Νικολάου και Σταυρακάκης). Οι "7" προτείνουν να μη θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου στο κίνημα, "για να αποφευχθεί μια άγονη αναμέτρηση πολλών γύρων", και ζητούν το θέμα της ηγεσίας να λυθεί καθαρά και οριστικά μόνο με την εκλογή του νέου προέδρου. Κάτι τέτοιο όμως, προσθέτουν ρίχνοντας το μπαλάκι στον ιδρυτή του κινήματος, προϋποθέτει την πρωτοβουλία και συγκατάθεση του Α. Παπανδρέου.

Αποσαφηνίζοντας τις θέσεις τους, οι οποίες είναι ταυτόσημες με αυτές του Κ. Σημίτη, δηλώνουν ότι αν υπάρξει θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου, τότε "το πρόσωπο που θα εκλεγεί, θα είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Θα αναδειχτεί στη θέση του προέδρου του Κινήματος, όταν υπάρξει αυτή η ανάγκη, χωρίς νέα εκλογική διαδικασία". Τέλος επιτίθενται κατά του Α. Τσοχατζόπουλου, χαρακτηρίζοντας επιζήμιο πολιτικά να χρησιμοποιείται η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, ως διαπραγματευτικό χαρτί για το διαμοιρασμό των ρόλων.

Η ομάδα Τσοχατζόπουλου προσέρχεται στη συνεδρίαση της ΚΕ, έχοντας εξασφαλίσει μια ευνοϊκή εισήγηση της πλειοψηφίας του ΕΓ για τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου, ο οποίος θα αναπληρώνει τον Α. Παπανδρέου, ενώ ο διάδοχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί σε νέο συνέδριο.

Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να χαλάσει το κλίμα νίκης που καλλιεργούσαν οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι "δε θα συμβούλευε κανένα να βγάλει οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα από την εκλογή του προεδρείου της ΚΟ". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κοινή δήλωση των τριών βουλευτών που εκλέχτηκαν στο προεδρείο της ΚΟ (Μ. Θωμά, Λ. Λωτίδη, Α. Ντεντιδάκης), προσκείμενων στον υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι πρότειναν τον Ν. Ακριτίδη για τη θέση του γραμματέα του προεδρείου της ΚΟ, επιχειρώντας να αφαιρέσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων από τους αντιπάλους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ