ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θερίζουν" τα ναρκωτικά

Κατά 87% αυξήθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια οι μεταφορές τοξικομανών στον "Ερυθρό Σταυρό". Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον γιατρό Σωτ. Δρίτσα, σε ιατρική συνάντηση που έγινε στο νοσοκομείο με θέμα τα ναρκωτικά, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που μεταφέρθηκαν από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν 29,5 χρόνια. Παρόμοιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Το 85% από αυτούς ήταν χρήστες ηρωίνης και το 10% χρήστες κοκαϊνης. Ενα βασικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι ο τοξικομανής έχει περισσότερες πιθανότητες να σωθεί, όταν την ώρα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι παρενέργειες από μια υπερβολική ή νοθευμένη δόση γίνει αντιληπτός και μεταφερθεί έγκαιρα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από το 1985 μέχρι το 1995 μεταφέρθηκαν στον "Ερυθρό Σταυρό" 284 τοξικομανείς σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1985 είχαν διακομιστεί πέντε άτομα, ενώ δέκα χρόνια μετά ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 49 άτομα. Από αυτά το 26,1% (74) εισήχθησαν στο νοσοκομείο, ενώ το 9,15% (26) παρέμεινε για νοσηλεία. Στο 73,9% (210) χορηγήθηκαν πρώτες βοήθειες, ενώ πέντε άτομα πέθαναν.

Επίσης, από αυτούς οι 226 ήταν άνδρες (ποσοστό 79,6%) και 58 γυναίκες (ποσοστό 20,4%). Οσον αφορά τις ηλικίες, το 58% (165 άτομα) ήταν ηλικίας 21 - 30 χρόνων και 22,5% (64 άτομα) ηλικίας 31 - 40 χρόνων.

  • Σπείρα που εισήγαγε στη χώρα μας ηρωίνη από την Τουρκία εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι Παναγιώτης Γκουτζιμίσης, 34 χρόνων, άεργος, Γιώργος Κατιωτίδης, 37 χρόνων, άεργος, Γιώργος Συντήλας, 36 χρόνων, τυπογράφος, και Παντελής Συντήλας, 39 χρόνων, σιδηρουργός, πιάστηκαν γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν 616 γραμμάρια ηρωίνης.
  • Επίσης, με μισό κιλό ηρωίνη πιάστηκαν στο 30ό χιλιόμετρο της Εθνικής Αθήνας - Θεσσαλονίκης ο Δημοσθένης Γκουλιώνης, 34 χρόνων, και ο Παναγιώτης Χάρταλος, 38 χρόνων. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε νάιλον σακούλα. Ο Σπύρος Ντάλε από την Αλβανία πιάστηκε στη Γλυφάδα (Αριστοτέλους 4) γιατί κατείχε 450 γραμμάρια ηρωίνη.
  • Στην οδό Καποδιστρίου 159 στο Μοσχάτο πιάστηκαν οι Φώτης Μενούχος, 45 χρόνων, έμπορος, Σταύρος Καλογερόπουλος, 48 χρόνων, χρυσοχόος, και Ευγενία Χάρακα, 40 χρόνων, δημοσιογράφος. Κατασχέθηκαν 1,4 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης ("φούντα"), 850 γραμμάρια κατεργασμένης ινδικής κάνναβης (χασίς), ένα κινητό τηλέφωνο και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Επίθεση Λαλιώτη κατά δικαστών του ΣτΕ!

Δήλωσε ότι... "δε δέχεται μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας από κανέναν", αν και οι διατάξεις του νόμου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης κρίθηκαν αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές...

Επίθεση κατά των δικαστών του Ε Τμήματος (Περιβαλλοντικού) του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδήλωσε, χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με αφορμή την κρίση του ότι ο νόμος 2300/95 περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης είναι αντισυνταγματικός και ως προς τις μεταβατικές ("φωτογραφικές") διατάξεις που περιέχει, αλλά και ως προς τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός με έντονο ύφος δήλωσε ότι "εμείς μαθήματα προστασίας του περιβάλλοντος δε δεχόμαστε από κανέναν", φέρνοντας ως παράδειγμα τη σημαντική μείωση των συντελεστών δόμησης που επέφερε στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. εκ του ασφαλούς βέβαια, αφού πλέον η άκρατη τσιμεντοποίηση έχει συντελεστεί).

Ο υπουργός δέχτηκε φυσικά ότι η απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις, "κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι σεβαστή", αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε για να καλυφθούν καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί από τον προηγούμενο νόμο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, όμως, ότι και ο προηγούμενος νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός λόγω ακριβώς αυτών των υπερβολών τσιμεντοποίησης (π.χ. το μεγαθήριο του Βωβού στην Κηφισίας), που ο νέος νόμος μονιμοποιεί με τις "φωτογραφικές" μεταβατικές διατάξεις! Ουσιαστικά, δηλαδή, η συμπεριφορά αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ προσβάλλει κατάφωρα ακόμη και το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου ως θεσμού.

Ο υπουργός αμφισβήτησε έντονα την απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι "η μεταφορά συντελεστή μπορεί να γίνει μόνο μέσα στον ίδιο οικισμό, εκτός αν αυτός έχει κηρυχτεί διατηρητέος, οπότε μπορεί να γίνει σε όμορους δήμους". Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η απόφαση αυτή ανατρέπει τη φιλοσοφία του νόμου, λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι με το νόμο αυτό μετατρέπεται ουσιαστικά σε ζώνη υποδοχής πρόσθετου συντελεστή (δηλαδή πρόσθετου τσιμέντου) ολόκληρη σχεδόν η χώρα!

Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι θα έχει τη δυνατότητα να τεκμηριώσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου το θέμα έχει παραπεμφθεί λόγω της κρισιμότητάς του και ότι στο μεταξύ θα έχει γόνιμο διάλογο με τον πρόεδρο του Ε Τμήματος Μ. Δεκλερή.

Επιχείρηση - "σκούπα"

Επιχείρηση - "σκούπα" στους δρόμους της Αθήνας, πραγματοποίησε προχτές η Αστυνομία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στόχος της, αυτή τη φορά, ήταν "η καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης επαιτείας". Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 64 άτομα, από τα οποία τα 27 ήταν ανήλικοι.

Επίσης 30 Αλβανίδες, Ρωσίδες και Ουκρανές πιάστηκαν προχτές στην Ομόνοια και τον Κολωνό, γιατί εργάζονταν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις σε μπαρ και οίκους ανοχής. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης αυτής, οι αστυνομικοί έπιασαν 36 Αλβανούς που θα απελαθούν στη χώρα τους, όπως και άλλα 10 άτομα, που καταδιώκονται από τις αρχές για διάφορα αδικήματα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τη λατρευτή μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΑΚΩΝΑ

ετών 84

θανούσα, κηδεύουμε αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης Ανδρούσας Μεσσηνίας.

Τα τέκνα: Αθανάσιος και Σταματίνα, Ανναδώρα και Αχιλλέας, Κων/νος και Τζούντη, Ειρήνη και Χρήστος.

Τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τ' ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΠΥΛΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Οι κατασκευαστές ψαρεύουν στα θολά νερά

Οι κατασκευαστές πολυκατοικιών προσπαθούν να επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το θέμα της χρήσης των πυλωτών, προσπαθώντας προφανώς να διατηρήσουν τα κέρδη τους πουλώντας ή ενοικιάζοντας πάρκινγκ σε... κοινόχρηστους χώρους, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν οι δήθεν ατέλειες της νομοθεσίας...

Ετσι χτες η Ελληνική Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων σε συνέντευξη Τύπου, ενώ παραδέχεται ότι η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος της πολυκατοικίας και ότι η μεταβίβαση χώρων στάθμευσης με τη μορφή αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών είναι άκυρη, επικαλείται άρθρο του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού προσπαθώντας να πείσει ότι οι μεταβιβάσεις κλειστών θέσεων πάρκινγκ τις πυλωτές, ακόμη και σε μη κατοίκους της πολυκατοικίας, είναι... νόμιμες!

Επίσης υποστηρίζουν ότι αν η θέση στάθμευσης στην πυλωτή έχει μεταβιβαστεί ενιαία μαζί με το διαμέρισμα (η συνηθέστερη των περιπτώσεων), τότε είναι έγκυρη. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η μεταβίβαση θέσεων πάρκινγκ ως ξεχωριστής οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι έγκυρη, τόσο όταν αυτή βρίσκεται στο υπόγειο του ακινήτου, όσο και όταν βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου.

Ως άκυρη δέχονται μόνο τη μεταβίβαση στεγασμένης θέσης στάθμευσης που βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο του ακινήτου και αυτό επειδή η δημιουργία τέτοιων θέσεων είναι αυθαίρετη.

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για όλα τα έργα

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, περιέχει σχέδιο απόφασης που παρέδωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Αλ. Βούλγαρης, στο ΤΕΕ κατά τη διάρκεια ημερίδας με το ίδιο θέμα. Στη νέα νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται ότι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί προκηρύσσονται για κάθε τεχνικό έργο (όχι μόνο για κτίρια), που προτίθενται να κάνουν το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, και οι ΟΤΑ, και το οποίο έχει ευρύτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών να πάψει να είναι αυτοσκοπός και το πλαίσιο διεξαγωγής τους που θα προταθεί να αποβλέπει σε υλοποιήσιμα αποτελέσματα.

Στην εισήγησή της η Οργανωτική Επιτροπή επισήμανε ότι οι παράτυπες διαδικασίες που σήμερα ακολουθούνται (απευθείας αναθέσεις, το σύστημα μελέτη - κατασκευή, ανάθεση έργου συμβούλων κ.ά.) περιορίζουν πλέον στο ελάχιστο τη δυνατότητα δημοσίων έργων να μελετηθούν με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είναι ενδεικτικό - τονίστηκε - ότι ούτε ένα από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν αποτέλεσε αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μετρό, Σπάτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κ.ά. ).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 19-5-96 και ώρα 10.30 π.μ.,καλεί όλους τους αγωνιστές της ΕΑ και το λαό της Πάτρας να τιμήσουν τους αγωνιστές, που απαγχονίστηκαν από τους χιτλερικούς και ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Οι Δήμοι ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΔΙΣΤΟΜΟΥ,το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ (Λιβαδειάς) και οι συγγενείς των 124 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24-5-1944, θα τελέσουν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο, αύριο Κυριακή 19-5-96 στις 11 π.μ.,στον τόπο της θυσίας τους, ΚΑΡΑΚΟΛΙΘΟ Λιβαδειάς. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Μαυρομματαίων 12, τηλ.: 8831.368 και 8225.407 για πληροφορίες) δρομολογούν πούλμαν την ίδια μέρα, που αναχωρούν στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.
Προσκλήσεις
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ διοργανώνει στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορίνθου, σήμερα,στις 7 μ.μ. εκδήλωση, για την παρουσίαση του βιβλίου του Κορίνθιου δημοσιογράφου - συγγραφέα και προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Βάσου Γεωργίου,"Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ". Επακολουθεί συζήτηση με τον συγγραφέα.
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Δυτικής και Ανατολικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλούν όλες τις Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων τους (και τα Παραρτήματα Μεσογείων), τη Δευτέρα 20-5-96 στις 6 μ.μ.,στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, Αθήνα), σε σύσκεψη για ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της. Καλούνται, επίσης, οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ