ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΚΑ
Εκανε μαγαζί τον πεζόδρομο

"Κόσμημα και στολίδι των Αθηνών", χαρακτηρίζει με διαφημιστικές ταμπέλες, την ταβέρνα του "Ανδριανός", στην Πλάκα, ο γνωστός ιδιοκτήτης νυχτομάγαζων, Μάκης Ψωμιάδης. Παράλληλα, παροτρύνει τους Αθηναίους να επισκεφτούν την ταβέρνα και να ζωντανέψουν την παλιά Αθήνα, αυτή που ο ίδιος φροντίζει να εξευτελίζει, καταπατώντας πεζόδρομους, τοποθετώντας ξύλινες μπάρες και τραπεζοκαθίσματα για τους πελάτες του. Μάλιστα, "προς χάριν" της αναβίωσης της παλιάς Αθήνας, που επικαλείται ο Μ. Ψωμιάδης, είχε επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέχρι το μνημείο Λυσικράτη, το οποίο "στόλισε" με τραπεζοκαθίσματα και τεράστιες γλάστρες, με την ταυτόχρονη "συμβολή" των μπράβων του, που εμφανίζονται έτοιμοι να "αντικρούσουν" τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι πάντως κατάφεραν να τα απομακρύνουν.

Το φαινόμενο, βέβαια, της καταπάτησης χώρων μεγαλύτερων του επιτρεπτού, από διάφορα μαγαζιά δεν είναι άγνωστοστην Πλάκα, στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο, καθώς ο Ψωμιάδης έχει φροντίσει για την εδραίωση του "δίκαιου της αυθαιρεσίας", καθώς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Πλάκα, με την "παρουσία" του πίσω από διάφορα μαγαζιά.

Το θέμα συζητήθηκε στο Διαμερισματικό συμβούλιο του Α Διαμερίσματος, την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και αποφασίστηκε να γίνει σύσταση στον Ψωμιάδη από εισαγγελέα και να του δοθεί περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα και να ξηλώσει τις ξύλινες μπάρες, που έχει τοποθετήσει σε όλο το πεζοδρόμιο της οδού Θέσπιδος, από Τριπόδων μέχρι και την οδό Ραγκαβή. Ο Δήμος Αθήνας, που φέρει και την τελική ευθύνη για τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων, απουσιάζει...

Η καταπάτηση των πεζόδρομων, πέρα από παράνομη και προκλητική είναι και επικίνδυνη, καθώς, όπως μας είπαν μέλη του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου "Παρθενώνας", δεν υπάρχει πρόσβαση για ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα, ενώ δυσκολεύει ακόμα και τους περαστικούς, αφού τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά της Θέσπιδος ίσαίσα που χωρούν δύο σερβιτόρους... για να εξυπηρετηθεί το μαγαζί!

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Παίζουν με τα σκουπίδια

Ο νομάρχης και 12 δήμαρχοι εξαγγέλλουν δημιουργία αντισυνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, για να έχουν - όπως λένε - διαπραγματευτική ισχύ. Ταυτόχρονα προβάλλουν λύσεις, που μετατρέπουν συνολικά την περιοχή σε σκουπιδότοπο

Με αυθαίρετες καταγγελίες κατά του σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των επιστημόνων που δούλεψαν γι' αυτόν και με σαφή την πρόθεσή τους για αυτονόμηση από έναν κεντρικό σχεδιασμό στο πρόβλημα, νομάρχης, νομαρχιακοί σύμβουλοι και 12 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσαν, σε σύσκεψή τους χτες, ότι έχει ήδη ανατεθεί, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η εκπόνηση και νέας μελέτης για την εξεύρεση ενός ή περισσοτέρων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή τους. Ενώ, προκειμένου να έχουν διαπραγματευτική ισχύ στην υπόθεση που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων, είπαν πως θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Ενιαίου Συνδέσμου, που θα αποφασίζει και διαχειρίζεται τα σκουπίδια της επικράτειάς τους.

Οι "περισσότεροι χώροι"

Μια "γεύση" των προθέσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, καθώς και ερμηνεία της ασαφούς φράσης των "περισσοτέρων χώρων", ωστόσο, παρέχει η ίδια η εισήγηση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκου,που προβλέπει για το σύνολο της περιφέρειας Αττικής έντεκα χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται ανακύκλωση, γεγονός που παραπέμπει σε απλές χωματερές! Η μελέτη, που επικαλέστηκε ο Δ. Φράγκος, έγινε από την Περιφέρεια Αττικής το Δεκέμβρη 1994. Προτάσσοντας επιλεκτικά στοιχεία αυτής της μελέτης, η εισήγηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί τη δέσμευση των δήμων για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει παράνομη κατά τη διαδικασία αλλά και την ουσία την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, το Γενάρη του 1993, που ενέκρινε το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ για χωροθέτηση τριών χώρων υγειονομικής ταφής, στα Ανω Λιόσια, στη Βορειανατολική και Νοτιανατολική Αττική αντίστοιχα.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος για τα Μεσόγεια ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται: Η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Π. Φώκαια - Σαρωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Αναβύσσου και Σαρωνίδας,επίσης η κατασκευή ΣΜΑ στη ζώνη κοινόχρηστων χρήσεων του νέου Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα,ενώ μία ακόμα χωματερή προβλέπεται για την περιοχή της Κερατέας.Από την εισήγηση απουσιάζει οποιαδήποτε πρόταση για ανακύκλωση. Αντίθετα περισσεύουν οι αναφορές σε ενέργειες για τη δημιουργία αντισυνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων ενάντια στον ΕΣΔΚΝΑ που καλύπτει ήδη το 95% των κατοίκων της Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Κερατέας Α. Αντωνίου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για καύση και πυρόλυση και συμπλήρωσε πως αν η μελέτη, που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναδείξει ως χώρο διαχείρισης απορριμμάτων την Κερατέα, θα το δεχτεί. Υπέρ της σύστασης αντισυνδέσμου τάχθηκε επίσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος του "ΣΥΝ" Σπ. Ιατρού,λέγοντας μάλιστα συγκεκριμένα πως "αν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, να εξετάσουμε δηλαδή τη δυνατότητα δημιουργίας Ενιαίου Συνδέσμου της νομαρχίας μας". Κάλεσε, μάλιστα, τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής να πάρουν τέτοια απόφαση, ώστε να συντομεύουν...

Συμφωνία διαπιστώνει ο Λαλιώτης

Την ικανοποίησή του για τα θετικά, όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα που είχαν οι επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και επανέλαβε ότι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με το οποίο θα χωροθετούνται οι τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κ. Λαλιώτη, σε 8 σημεία εκφράστηκε συμφωνία από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, συμφωνία διαπιστώνεται στα παρακάτω:

  • Είναι σωστός ο σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που έχει ως βασική αρχή την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει εντός της Αττικής.
  • Η μέθοδος της καύσης θα πρέπει να αποκλειστεί για την περιοχή της Αττικής.
  • Την ευθύνη των αποφάσεων θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα όργανά της, όπως ο Ενιαίος Σύνδεσμος.
  • Υπάρχει αναγκαιότητα σωστής ενημέρωσης των πολιτών.
  • Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος με συνευθύνη όλων των φορέων.
  • Είναι αναγκαία η αποκατάσταση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης χτες ότι έχει σταλεί ήδη για δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που επί ένα χρόνο αράχνιαζε σε κάποια συρτάρια, όπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ". Επίσης στο ίδιο στάδιο βρίσκονται και οι αποφάσεις για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και των μπαταριών και συσσωρευτών (σ. σ. ο "Ρ" έχει ήδη δημοσιεύσει τα βασικά τους σημεία).

Τέλος πρόσθεσε ότι την επόμενη βδομάδα θα υπογραφούν δύο ακόμη κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η μία θα αφορά τη διαχείριση των τοξικών και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και η άλλη την ανακύκλωση, τις συσκευασίες κ. ά.

Κινητοποιήσεις στο Βύρωνα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, διεκδικώντας τη συνέχιση της καταβολής των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δρχ. Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ.) τη Δευτέρα και συγκέντρωση στο Δημαρχείο Βύρωνα, συνάντηση αντιπροσωπείας τους και της δημοτικής αρχής στη συνέχεια με τον υπουργό Εσωτερικών. Αν δε γίνει αυτό κατορθωτό, θα ακολουθήσει και νέα τετράωρη στάση στις 28 του μήνα, συγκέντρωση στο Δημαρχείο και πορεία μαζί με τη δημοτική αρχή και τους φορείς της περιοχής στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν από την κυβέρνηση στους δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν εισπραχθεί από την κεντρική διοίκηση στην εξαετία 1990-'96 και δεν έχουν αποδοθεί (το ποσό αγγίζει τα 720 δισ.), να δοθούν στους δήμους τα χρήματα που κατέβαλαν στους εργαζόμενους για τα αναδρομικά των 18.000 και για το εκλογικό επίδομα των 15.000 και το επίδομα των 18.000 να γίνει ισόποσο για όλους τους εργαζόμενους στην ΤΑ.

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ

Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε χτες ότι την Κυριακή το απόγευμα η εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα γίνεται ως εξής: Ολες οι ανερχόμενες και κατερχόμενες επιβατικές αμαξοστοιχίες θα έχουν αφετηρία και τέρμα το σταθμό Οινόης. Οι επιβάτες με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα θα επιβιβάζονται στο σταθμό Αθηνών σε λεωφορεία, που θα αναχωρούν τις κανονικές ώρες αναχώρησης των αμαξοστοιχιών και θα αποβιβάζονται στο σταθμό Οινόης, από όπου θα αναχωρούν για τον προορισμό τους με τις προγραμματισμένες αμαξοστοιχίες. Οι επιβάτες από και προς Χαλκίδα θα εξυπηρετούνται μεταξύ Αθηνών - Οινόης - Αθηνών με λεωφορεία και μεταξύ Οινόης - Χαλκίδας - Οινόης με αυτοκινητάμαξες. Η εξυπηρέτηση των επιβατών μεταξύ Αθηνών - Αφιδνών - Αθηνών θα γίνεται με τη δρομολόγηση αυτοκινηταμαξών σε κανονικά χρονικά διαστήματα. Οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες, μετά την εξαγγελία του Δήμου Αυλώνας ότι θα κλείσει τη γραμμή την Κυριακή ως αντίδραση στα σχέδια για την εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ