ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει το 15ο Συνέδριο

Το 15ο Προγραμματικό Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει τις εργασίες του. Σε τρεις μέρες, εκατοντάδες αντιπρόσωποι και μόνιμοι παρατηρητές - πλαισιωμένοι από τις δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και άλλων κομμάτων από όλες τις ηπείρους - θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό, προκειμένου να επιτελέσουν ένα έργο ιστορικής, δίχως υπερβολή, σημασίας: Θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν το νέο Πρόγραμμα του Κόμματός μας, το νέο Καταστατικό του και την Εκθεση Δράσης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα των τελευταίων 4,5 περίπου χρόνων, που μεσολάβησαν από το 14ο Συνέδριο. Θα εκλέξουν τη νέα ΚΕ και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Το 15ο Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας πολύμηνης προσυνεδριακής δουλιάς, όπου, για μια ακόμα φορά, καταγράφηκε η δημοκρατική λειτουργία του πιο δημοκρατικού κόμματος του τόπου. Μια δημοκρατία, που δεν περιλαμβάνει ψευτοδιαφανείς διαδικασίες και τεχνάσματα δημοκρατικότητας, αλλά διαδικασίες υπεύθυνες, συνειδητής πειθαρχίας και ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, ανθρώπων που δε στοχεύουν σε ιδιοτελείς σκοπούς του ενός ή του άλλου είδους.

Με υπερψηφισμένα τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα από τη συντριπτική πλειoψηφία των κομματικών μελών, αλλά και με πολλές επισημάνσεις, που βοηθούν στον εμπλουτισμό των συνεδριακών κειμένων και στην καλύτερη επεξεργασία μιας σειράς πλευρών τους, το ΚΚΕ υποδέχεται το 15ο Συνέδριο, με την αισιοδοξία ότι αυτό θα αποτελέσει σταθμό μιας θετικής, μετά την κρίση που περάσαμε, πορείας.

Μια, λίγο - πολύ, προσεκτική παρατήρηση του διεθνούς περιβάλλοντος πείθει πως τα πρώτα μικρά σκιρτήματα ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φαίνονται, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων εις βάρος της προόδου και του σοσιαλισμού εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι που συνειδητοποιούν τα αρνητικά για την εργαζόμενη ανθρωπότητα αποτελέσματα, που έφερε η αντεπανάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Το ίδιο - σε άμεση σχέση με το προηγούμενο - και εκείνοι που στα μάτια τους αποκαλύπτεται η αληθινή ουσία της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην κάθε έκφρασή της: ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ κλπ. Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και η επικαιρότητά του κάνουν σήμερα πιο αισθητή την παρουσία τους.

Σημάδια αλλαγών προς το θετικό υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας μας. Το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, που γνωρίσαμε τον καιρό του 14ου Συνεδρίου, έχει σαφέστατα υποχωρήσει. Η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί πανηγυρικά. Η απήχησή της είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως και η πρόθεση ψήφου προς το Κόμμα μας, που κι αυτή, με τη σειρά της, εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η πολιτική, που αναμένεται να υπερψηφιστεί από το 15ο Συνέδριο, με βάση την προσυνεδριακή συζήτηση, αποτέλεσε έμβολο της κίνησης του ΚΚΕ στα τελευταία 4,5 χρόνια.

Η συνεπής συνέχεια και ολοκλήρωσή της βρίσκει την έκφρασή της στο κεντρικό σύνθημα του 15ου Συνεδρίου: ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ - ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

Η τέτοια θωράκιση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περισσότερο - και ίσως πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεται κάποιος - την εμβέλειά της. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, που οι κοινωνικές ταξικές αντιθέσεις οξύνονται και σύντομα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, γεγονός που δημιουργεί πολλές αντικειμενικές δυνατότητες για βήματα στην προώθηση του καθήκοντος του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Τα προσυνεδριακά και τα άλλα κείμενα που θα συζητήσει το 15ο Συνέδριο δεν είναι καρπός μόνο της συλλογικής εργασίας του τελευταίου χρόνου. Τη βάση και προεργασία τους αποτελούν όλα τα κομματικά ντοκουμέντα που επεξεργάστηκε το ΚΚΕ στο προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος, καθώς και στις αναλύσεις για τη σοσιαλδημοκρατία. Στηρίχτηκαν στην αξιοποίηση της προηγούμενης πείρας του Κόμματος κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ολη αυτή η δουλιά, που αποτελεί κατάκτηση του ΚΚΕ, συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε το υπό ψήφιση Πρόγραμμα του Κόμματος να έχει μια αναγκαία αρετή: Να πατάει στέρεα στο έδαφος της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής πραγματικότητας, που σημαίνει ότι η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητα υλοποίησής του έχουν αντικειμενική βάση.

Στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 60 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και άλλων κομμάτων. Και μόνο αυτή η προσέλευση αποδείχνει το μεγάλο κύρος που έχει κατακτήσει το Κόμμα μας διεθνώς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός - απάντηση σε όσους έκαναν τα περί απομόνωσης του ΚΚΕ σημαία της - σε αυτή τη φάση - εκστρατείας κατά του Κόμματός μας ή σε όσους βιάστηκαν να συμπεράνουν, κάτω από την πίεση των δυσκολιών της πάλης.

Το ΚΚΕ θα βγει από το 15ο Συνέδριό του πιο δυνατό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα. Αυτό είναι τόσο σίγουρο, όσο εκείνο που οι κομμουνιστές δεν έπαψαν να λένε και πριν και μετά το 14ο Συνέδριο: Οτι το ΚΚΕ θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο.

Κάναμε, σαν Κόμμα, ένα μεγάλο βήμα από τότε. Στο χέρι μας είναι - σε πολύ μεγάλο βαθμό - να συνεχίσουμε.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Το ΚΚΕ θα βγει από το 15ο Συνέδριό του πιο δυνατό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα. Αυτό είναι τόσο σίγουρο, όσο εκείνο που οι κομμουνιστές δεν έπαψαν να λένε και πριν και μετά το 14ο Συνέδριο: Οτι το ΚΚΕ θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο.

Κάναμε, σαν Κόμμα, ένα μεγάλο βήμα από τότε. Στο χέρι μας είναι - σε πολύ μεγάλο βαθμό - να συνεχίσουμε

10ο Συνέδριο: Ηταν το πρώτο μεταδικτατορικό Συνέδριο του Κόμματος, το πρώτο μετά από 27 χρόνια παρανομίας. Πραγματοποιήθηκε από τις 15 μέχρι τις 20 Μάη 1978 στο γήπεδο του "Μίλωνα", στη Νέα Σμύρνη. Μετά τις εργασίες του, ακολούθησε μεγαλειώδης συγκέντρωση στον "Πανιώνιο". Στο 10ο Συνέδριο πάρθηκαν αποφάσεις για τη δουλιά στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο χωριό, στους επιστήμονες - διανοούμενους, στις γυναίκες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ. Στον τομέα της κομματικής οικοδόμησης, καθοριζόταν ως "πρωταρχικό καθήκον η πάλη για ένα ισχυρό και μαζικό κόμμα, μαρξιστικό - λενινιστικό, βαθιά ριζωμένο στην εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους, στενά δεμένο με τα συνδικάτα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις".

11ο Συνέδριο: Συγκλήθηκε από τις 14 μέχρι τις 19 Δεκέμβρη 1982. Ηταν το πρώτο Συνέδριο του ΚΚΕ, του οποίου οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Συνεδρίων του νέου κτιρίου του Κόμματος στον Περισσό. Συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε την "εναλλακτική λύση στο δρόμο της πραγματικής αλλαγής". Στην απόφαση του Συνεδρίου, τονιζόταν πως "το Κόμμα μας πρέπει να συγκεντρώσει την κύρια προσπάθειά του στην ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ενωτικού μαζικού κινήματος, σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και με πρωτοπορία την εργατική τάξη".

12ο Συνέδριο: Πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 16 Μάη του 1987 στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Θεωρήθηκε και ήταν πραγματικά Συνέδριο - σταθμός στην ιστορία του Κόμματος. Στην πολιτική του απόφαση, τονιζόταν ότι "στην ελληνική κοινωνία ωριμάζει η ανάγκη για αποφασιστικούς, ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς, για αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό". Το 12ο Συνέδριο διατύπωσε την άποψη - πρόταση για "ένα συνασπισμό της Αριστεράς, που αποτελεί απαίτηση του κόσμου της Αριστεράς και της Προόδου", του οποίου στόχος "πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας της αλλαγής".

13ο Συνέδριο: Πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 24 Φλεβάρη 1991 στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Καλογρέζα. Πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες. Με πρόσφατες τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη διάλυση πολλών κομμουνιστικών κομμάτων και τις προσπάθειες για επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Σημαδεύτηκε από την προσπάθεια μερίδας των τότε στελεχών, σε συνεργασία με συμμάχους μέσα από το Συνασπισμό, να απαλειφθούν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, με απώτερο στόχο την αυτοδιάλυση του Κόμματος και τη διάχυσή του μέσα στο Συνασπισμό. Τελικά, όλες αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό με τα γνωστά αποτελέσματα: Την αποχώρηση εκείνων των στελεχών από το Κόμμα και τη διάλυση του Συνασπισμού, τον οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μετατρέψουν σε "δούρειο ίππο" για την άλωση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, παρά τις δύσκολες συνθήκες και την ένταση της εσωκομματικής πάλης, δεν απεμπόλησε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά ούτε τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές του. Από αυτή την άποψη, το 13ο ήταν ένα Συνέδριο - σταθμός για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

14ο Συνέδριο: Πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 21 Δεκέμβρη 1991 στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση τμήματος μελών και στελεχών του ΚΚΕ, οι οποίοι στεγάστηκαν στο "ΣΥΝ". Ηταν ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης του Κόμματος, με στόχο ένα "ΚΚΕ δυνατό, εγγύηση για δημοκρατία, πρόοδο, σοσιαλισμό". Σύσσωμο το Κόμμα επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση, που εκφράστηκε και μέσα από την εισήγηση της ΚΕ, πως "η σημερινή κατάσταση του Κόμματος είναι αντιστρέψιμη. Οχι μόνο γιατί το απαιτούν οι σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, αλλά γιατί και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την αντιστρέψουμε με πράξεις... Στο Κόμμα μας σήμερα, όλοι πιστεύουμε στη δίκαιη υπόθεση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, για ριζικές αλλαγές, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό".

Μαχητικά ανοίγει τις πύλες του

Να, λοιπόν, που μας χωρίζουν μόνο τρεις μέρες από την έναρξη του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ενός Συνεδρίου, που οι κομμουνιστές φιλοδοξούν να γίνει σταθμός στην κατοπινή πορεία του Κόμματος. Το 15ο Συνέδριο είναι Προγραμματικό και Καταστατικό. Θα ψηφίσει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, που θα γίνει οδηγός της δράσης των κομμουνιστών για την επόμενη περίοδο, καθώς και το νέο Καταστατικό του.

Το Συνέδριο θα είναι το επισφράγισμα της πλούσιας προσυνεδριακής δουλιάς, η οποία ξεκίνησε με τη δημοσίευση του Σχεδίου Προγράμματος, του Σχεδίου Καταστατικού και της Εκθεσης Δράσης της ΚΕ και συνεχίστηκε, τόσο με την εκλαϊκευση και συζήτηση των ντοκουμέντων, όσο και - κυρίως - με τη δράση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ μέσα στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Ο προσυνεδριακός διάλογος, τόσο μέσα στις Κομματικές Οργανώσεις, όσο και μέσα από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" και της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα συνάντησαν την ευρύτατη αποδοχή των κομματικών μελών, όπως φάνηκε και από τη συντριπτική αποδοχή τους στις Συνελεύσεις των ΚΟ και τις Συνδιασκέψεις. Ταυτόχρονα, υπήρξε και κατατέθηκε πλούτος προτάσεων και επεξεργασιών στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού των ντοκουμέντων. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν στο Συνέδριο και θα συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του Προγράμματος και του Καταστατικού.

Μετά από τον πλούσιο εσωκομματικό διάλογο, εκλέχθηκαν οι σύνεδροι από τις ΓΣ των ΚΟΒ και τις Αχτιδικές και Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Εκλέχθηκαν με το ίδιο μέτρο και τις ίδιες διαδικασίες από κάθε διαμέρισμα της χώρας. Σύνεδροι από τον Εβρο ως την Κρήτη έχουν το ίδιο ειδικό βάρος και την ίδια αποφασιστική συμμετοχή στις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου του Κόμματος και στην εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων. Αυτή η διαδικασία, που είναι άγνωστη στα περισσότερα αστικά κόμματα, όπου πρυτανεύουν οι αδιαφανείς διαδικασίες και οι μάχες συσχετισμών, αποδεικνύει τη βαθιά εσωκομματική δημοκρατία του ΚΚΕ.

Το 15ο Συνέδριο θέλουμε να αποτελέσει - και θα γίνει - ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, τόσο για τη δράση του ΚΚΕ, όσο και για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, και το διεθνές ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Συνέδριο είναι μεγάλο. Αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή πάνω από 60 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Σε λίγες μέρες λοιπόν, την Τετάρτη, 22 Μάη, ως και την Κυριακή, 26 Μάη, η καρδιά του επαναστατικού και εργατικού κινήματος θα χτυπά στην αίθουσα Συνεδρίου του Κόμματος στον Περισσό. Περιμένοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, οδηγό δράσης και αντεπίθεσης ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, σε μια πορεία αντίστασης και αγώνα, με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την αλλαγή της κοινωνίας, το σοσιαλισμό.

Το 15ο Συνέδριο ανοίγει μαχητικά τις πύλες του στο Αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ