Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαχητικά ανοίγει τις πύλες του

Να, λοιπόν, που μας χωρίζουν μόνο τρεις μέρες από την έναρξη του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ενός Συνεδρίου, που οι κομμουνιστές φιλοδοξούν να γίνει σταθμός στην κατοπινή πορεία του Κόμματος. Το 15ο Συνέδριο είναι Προγραμματικό και Καταστατικό. Θα ψηφίσει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, που θα γίνει οδηγός της δράσης των κομμουνιστών για την επόμενη περίοδο, καθώς και το νέο Καταστατικό του.

Το Συνέδριο θα είναι το επισφράγισμα της πλούσιας προσυνεδριακής δουλιάς, η οποία ξεκίνησε με τη δημοσίευση του Σχεδίου Προγράμματος, του Σχεδίου Καταστατικού και της Εκθεσης Δράσης της ΚΕ και συνεχίστηκε, τόσο με την εκλαϊκευση και συζήτηση των ντοκουμέντων, όσο και - κυρίως - με τη δράση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ μέσα στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Ο προσυνεδριακός διάλογος, τόσο μέσα στις Κομματικές Οργανώσεις, όσο και μέσα από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" και της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα συνάντησαν την ευρύτατη αποδοχή των κομματικών μελών, όπως φάνηκε και από τη συντριπτική αποδοχή τους στις Συνελεύσεις των ΚΟ και τις Συνδιασκέψεις. Ταυτόχρονα, υπήρξε και κατατέθηκε πλούτος προτάσεων και επεξεργασιών στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού των ντοκουμέντων. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν στο Συνέδριο και θα συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του Προγράμματος και του Καταστατικού.

Μετά από τον πλούσιο εσωκομματικό διάλογο, εκλέχθηκαν οι σύνεδροι από τις ΓΣ των ΚΟΒ και τις Αχτιδικές και Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Εκλέχθηκαν με το ίδιο μέτρο και τις ίδιες διαδικασίες από κάθε διαμέρισμα της χώρας. Σύνεδροι από τον Εβρο ως την Κρήτη έχουν το ίδιο ειδικό βάρος και την ίδια αποφασιστική συμμετοχή στις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου του Κόμματος και στην εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων. Αυτή η διαδικασία, που είναι άγνωστη στα περισσότερα αστικά κόμματα, όπου πρυτανεύουν οι αδιαφανείς διαδικασίες και οι μάχες συσχετισμών, αποδεικνύει τη βαθιά εσωκομματική δημοκρατία του ΚΚΕ.

Το 15ο Συνέδριο θέλουμε να αποτελέσει - και θα γίνει - ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, τόσο για τη δράση του ΚΚΕ, όσο και για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, και το διεθνές ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Συνέδριο είναι μεγάλο. Αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή πάνω από 60 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Σε λίγες μέρες λοιπόν, την Τετάρτη, 22 Μάη, ως και την Κυριακή, 26 Μάη, η καρδιά του επαναστατικού και εργατικού κινήματος θα χτυπά στην αίθουσα Συνεδρίου του Κόμματος στον Περισσό. Περιμένοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, οδηγό δράσης και αντεπίθεσης ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, σε μια πορεία αντίστασης και αγώνα, με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την αλλαγή της κοινωνίας, το σοσιαλισμό.

Το 15ο Συνέδριο ανοίγει μαχητικά τις πύλες του στο Αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ