Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει το 15ο Συνέδριο

Το 15ο Προγραμματικό Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει τις εργασίες του. Σε τρεις μέρες, εκατοντάδες αντιπρόσωποι και μόνιμοι παρατηρητές - πλαισιωμένοι από τις δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και άλλων κομμάτων από όλες τις ηπείρους - θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό, προκειμένου να επιτελέσουν ένα έργο ιστορικής, δίχως υπερβολή, σημασίας: Θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν το νέο Πρόγραμμα του Κόμματός μας, το νέο Καταστατικό του και την Εκθεση Δράσης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα των τελευταίων 4,5 περίπου χρόνων, που μεσολάβησαν από το 14ο Συνέδριο. Θα εκλέξουν τη νέα ΚΕ και τη νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Το 15ο Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας πολύμηνης προσυνεδριακής δουλιάς, όπου, για μια ακόμα φορά, καταγράφηκε η δημοκρατική λειτουργία του πιο δημοκρατικού κόμματος του τόπου. Μια δημοκρατία, που δεν περιλαμβάνει ψευτοδιαφανείς διαδικασίες και τεχνάσματα δημοκρατικότητας, αλλά διαδικασίες υπεύθυνες, συνειδητής πειθαρχίας και ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, ανθρώπων που δε στοχεύουν σε ιδιοτελείς σκοπούς του ενός ή του άλλου είδους.

Με υπερψηφισμένα τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα από τη συντριπτική πλειoψηφία των κομματικών μελών, αλλά και με πολλές επισημάνσεις, που βοηθούν στον εμπλουτισμό των συνεδριακών κειμένων και στην καλύτερη επεξεργασία μιας σειράς πλευρών τους, το ΚΚΕ υποδέχεται το 15ο Συνέδριο, με την αισιοδοξία ότι αυτό θα αποτελέσει σταθμό μιας θετικής, μετά την κρίση που περάσαμε, πορείας.

Μια, λίγο - πολύ, προσεκτική παρατήρηση του διεθνούς περιβάλλοντος πείθει πως τα πρώτα μικρά σκιρτήματα ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φαίνονται, παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων εις βάρος της προόδου και του σοσιαλισμού εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι που συνειδητοποιούν τα αρνητικά για την εργαζόμενη ανθρωπότητα αποτελέσματα, που έφερε η αντεπανάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Το ίδιο - σε άμεση σχέση με το προηγούμενο - και εκείνοι που στα μάτια τους αποκαλύπτεται η αληθινή ουσία της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην κάθε έκφρασή της: ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ κλπ. Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και η επικαιρότητά του κάνουν σήμερα πιο αισθητή την παρουσία τους.

Σημάδια αλλαγών προς το θετικό υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας μας. Το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, που γνωρίσαμε τον καιρό του 14ου Συνεδρίου, έχει σαφέστατα υποχωρήσει. Η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί πανηγυρικά. Η απήχησή της είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως και η πρόθεση ψήφου προς το Κόμμα μας, που κι αυτή, με τη σειρά της, εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η πολιτική, που αναμένεται να υπερψηφιστεί από το 15ο Συνέδριο, με βάση την προσυνεδριακή συζήτηση, αποτέλεσε έμβολο της κίνησης του ΚΚΕ στα τελευταία 4,5 χρόνια.

Η συνεπής συνέχεια και ολοκλήρωσή της βρίσκει την έκφρασή της στο κεντρικό σύνθημα του 15ου Συνεδρίου: ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ - ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

Η τέτοια θωράκιση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περισσότερο - και ίσως πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεται κάποιος - την εμβέλειά της. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, που οι κοινωνικές ταξικές αντιθέσεις οξύνονται και σύντομα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, γεγονός που δημιουργεί πολλές αντικειμενικές δυνατότητες για βήματα στην προώθηση του καθήκοντος του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Τα προσυνεδριακά και τα άλλα κείμενα που θα συζητήσει το 15ο Συνέδριο δεν είναι καρπός μόνο της συλλογικής εργασίας του τελευταίου χρόνου. Τη βάση και προεργασία τους αποτελούν όλα τα κομματικά ντοκουμέντα που επεξεργάστηκε το ΚΚΕ στο προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος, καθώς και στις αναλύσεις για τη σοσιαλδημοκρατία. Στηρίχτηκαν στην αξιοποίηση της προηγούμενης πείρας του Κόμματος κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ολη αυτή η δουλιά, που αποτελεί κατάκτηση του ΚΚΕ, συνέβαλε ουσιαστικά, ώστε το υπό ψήφιση Πρόγραμμα του Κόμματος να έχει μια αναγκαία αρετή: Να πατάει στέρεα στο έδαφος της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής πραγματικότητας, που σημαίνει ότι η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητα υλοποίησής του έχουν αντικειμενική βάση.

Στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 60 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και άλλων κομμάτων. Και μόνο αυτή η προσέλευση αποδείχνει το μεγάλο κύρος που έχει κατακτήσει το Κόμμα μας διεθνώς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός - απάντηση σε όσους έκαναν τα περί απομόνωσης του ΚΚΕ σημαία της - σε αυτή τη φάση - εκστρατείας κατά του Κόμματός μας ή σε όσους βιάστηκαν να συμπεράνουν, κάτω από την πίεση των δυσκολιών της πάλης.

Το ΚΚΕ θα βγει από το 15ο Συνέδριό του πιο δυνατό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα. Αυτό είναι τόσο σίγουρο, όσο εκείνο που οι κομμουνιστές δεν έπαψαν να λένε και πριν και μετά το 14ο Συνέδριο: Οτι το ΚΚΕ θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο.

Κάναμε, σαν Κόμμα, ένα μεγάλο βήμα από τότε. Στο χέρι μας είναι - σε πολύ μεγάλο βαθμό - να συνεχίσουμε.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Το ΚΚΕ θα βγει από το 15ο Συνέδριό του πιο δυνατό, έχοντας ενισχύσει περισσότερο την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα. Αυτό είναι τόσο σίγουρο, όσο εκείνο που οι κομμουνιστές δεν έπαψαν να λένε και πριν και μετά το 14ο Συνέδριο: Οτι το ΚΚΕ θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο.

Κάναμε, σαν Κόμμα, ένα μεγάλο βήμα από τότε. Στο χέρι μας είναι - σε πολύ μεγάλο βαθμό - να συνεχίσουμε

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απάντηση για το σήμερα και το αύριο (1996-12-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-04-28 00:00:00.0)
Τετάρτη (1996-04-17 00:00:00.0)
"902 Αριστερά στα FM" (1996-03-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)
Ο "902" μπροστά στο Συνέδριο (1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ