Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η "συμπολιτευόμενη - αντιπολίτευση" δημιουργεί την κρίση

Γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς ξεκαθαρίζει πλέον το εσωκομματικό πεδίοτης αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η πλευρά του Κ. Μητσοτάκη προχωρεί σε "ποιοτικά" ανώτερα χτυπήματα κατά της ηγεσίας της ΝΔ.

Τέτοια ήταν η συγκροτημένη εμφάνιση των 23 βουλευτών πριν μια βδομάδα, που με κείμενό τους ζητούσαν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά και η επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ - με αιχμή το πρόσωπο του Π. Παυλόπουλου - για τη στάση της απέναντι στα "διαπλεκόμενα συμφέροντα".

Είναι φανερό πλέον - και αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι δύο πλευρές - ότι οδεύουμε προςμετωπική σύγκρουση με άγνωστες συνέπειες, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα τεθεί θέμα παραίτησης του Π. Παυλόπουλου από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Μ. Εβερτ, ο οποίος, επειδή ήταν προσωπική του επιλογή ο Π. Παυλόπουλος, θεωρεί ότι στο πρόσωπο του καθηγητή οι μητσοτακικοί χτυπούν τον ίδιο και τις επιλογές του.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Οπως κατ' επανάληψη έχει τονιστεί - ακόμα και από στελέχη της ΝΔ - η αιτία αυτής της διαμάχης δεν είναι απλώς και μόνο κάποια - υπαρκτή βέβαια - προσωπική αντιπάθεια Εβερτ - Μητσοτάκη. Η αιτία της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξόχως πολιτική και έχει να κάνει με την αδυναμία της να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Η συμφωνία της με τις βασικές επιλογές και τις διεθνείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης, της στερεί το δικαίωμα να προβάλει κάποια διαφορετική εναλλακτική πρόταση, με αποτέλεσμα να μην "τραβάει το κόμμα" όπως φαίνεται ακόμα και στις"μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις".

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι και η πλευρά Μητσοτάκη δεν έχει να αντιπαρατάξει κάποια διαφορετική πολιτική και γι' αυτό θεωρεί ότι αιτία της κακοδαιμονίας του κόμματος είναι απλώς και μόνο η ανεπάρκεια του Μ. Εβερτ και των συνεργατών του. Γι' αυτό και όλες τους οι κινήσεις επικεντρώνονται στο πώς θα φθείρουν τον Μ. Εβερτ, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι στο εσωκομματικό παιχνίδι, που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στο κόμμα.

Συστηματοποιεί την αντιπαράθεση ο Κ. Μητσοτάκης

Στην παραπάνω κατεύθυνση κινούνται και οι δύο πρόσφατες κινήσεις της Μητσοτακικής πλευράς (κείμενο των 23 και επίθεση στον Π. Παυλόπουλο) που έγιναν, προκειμένου να δημιουργηθούν κάποια "κεκτημένα" πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου, από την οποία ο Μ. Εβερτ προσδοκά καταδίκη των ενεργειών του πρώην πρωθυπουργού και όσων τον ακολουθούν.

Με την ομαδική τους εμφάνιση οι 23 βουλευτές - που χαρακτήριζαν την κίνησή τους συγκροτημένη πολιτική τάση - ήθελαν να στείλουν στη Ρηγίλλης ένα μήνυμα που λέει ότι παρά τον εξοστρακισμό των προσκείμενων στον Κ. Μητσοτάκη στελεχών από τα όργανα του κόμματος, κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την απήχησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ούτε την αποφασιστικότητά της να συγκρουστεί - εάν χρειαστεί - με την ηγεσία του κόμματος.

Η υπόθεση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ επιλέχθηκε από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ως ένα ακόμα θέμα που θα στρίμωχνε τον Μ. Εβερτ και θα αναδείκνυε τον Κ. Μητσοτάκη ως τον μοναδικό πολιτικό ηγέτη, που είναι "αδιάφθορος" και τολμάει να τα βάζει με τα περιβόητα "διαπλεκόμενα συμφέροντα". Γνωρίζοντας πολύ καλά ο Κ. Μητσοτάκης τις στενές σχέσεις που ο Μ. Εβερτ έχει με διάφορα τζάκια και εκδοτικά συγκροτήματα θεώρησε ότι ήταν ένα προνομιακό πεδίο για να τον πλήξει, επιλέγοντας την επίθεση στον Π. Παυλόπουλο, ο οποίος, ως καθηγητής, είχε γνωμοδοτήσει σε όχι και λίγες υποθέσεις που τελευταία απασχόλησαν την πολιτική ζωή (ψηφιακά, ονομαστικοποίηση μετοχών, καζίνο).

Βέβαια, πέρα από τις εσωκομματικές στοχεύσεις, η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που αντιπαλεύει τα σκάνδαλα, μόνο σαν θέατρο του παραλόγου μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς δεν πέρασαν και πολλά χρόνια από την πρωθυπουργία του, η οποία ακολουθούσε πολιτική ξεπουλήματος σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ, της ΕΑΣ, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ μέσω του περίφημου "στρατηγικού επενδυτή" κ.ά.

"Αποτελούν βαρύδιο"

Στις κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο Μ. Εβερτ απάντησε με τον ορισμό της τριήμερης Εθνικής Συνδιάσκεψης, έδωσε εντολή στα ηγετικά στελέχη να στηρίξουν με δηλώσεις τους τον Π. Παυλόπουλο και συγκαλεί αύριο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το όργανο αυτό είναι πλήρως ελεγχόμενο από την ηγεσία και ο Μ. Εβερτ προσδοκά - δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ - την καταδίκη των ενεργειών της μητσοτακικής πλευράς, με το σκεπτικό ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την πορεία του κόμματος προς την εξουσία. Πάντως, στελέχη της Ρηγίλλης δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους και είναι ενδεικτική η εκτίμησή τους ότι η πλευρά Μητσοτάκη συνειδητά υπονομεύει το κόμμα, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Μάλιστα σε ορισμένα στελέχη έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα ότι η λήψη κάποιων μέτρων είναι αναπόφευκτη προκειμένου το κόμμα να απαλλαγεί από το "βαρύδιο", όπως ονομάζουν τη μητσοτακική πλευρά.

"Η σύγκρουση θα έχει απρόβλεπτη κατάληξη", έλεγε πρόσφατα συνεργάτης μητσοτακικού βουλευτή. Φράση που κάνει φανερό ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Θα οδηγήσουν όλα αυτά σε νέα διάσπαση της ΝΔ; Οι επόμενες βδομάδες θα το δείξουν.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βδομάδα αποφάσεων για το συνέδριο (1996-12-03 00:00:00.0)
Επισημοποιήθηκε η διάσταση (1996-11-28 00:00:00.0)
Αμηχανία από την εκλογή Σημίτη (1996-07-14 00:00:00.0)
Προσεκτικά βήματα και από τις δύο πλευρές (1996-06-02 00:00:00.0)
Ανοιχτή σύγκρουση με άγνωστη κατάληξη (1996-04-25 00:00:00.0)
Δύο κόμματα σε συσκευασία ενός (1996-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ