ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Απεργούν κόντρα στον εμπαιγμό

Κλειστές χτες όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου

Δυναμική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, σχετικά με την καταβολή του γνωστού επιδόματος "αποδοτικότητας", έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας, ξεκινώντας νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ολες οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας παρέμειναν κλειστές χτες, πράγμα που θα γίνει και σήμερα, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του υπουργείου Γεωργίας αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας. Κι αυτό γιατί οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Γεωργίας, Αλ. Μπαλτά, ότι η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί σύντομα, δεν έπεισαν, λόγω της ασυνέπειας που έδειξε μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωναν χτες πως η απεργία θα συνεχιστεί ωσότου ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή του επιδόματος, αλλά η συνέχισή της ή όχι θα αποφασιστεί σήμερα. Πάντως, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας, που συμμετείχαν μαζικά χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου, δε δείχνουν διατεθειμένοι να ανεχτούν κι άλλη κοροϊδία.

Από την πλευρά της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα υπουργείου Γεωργίας" τονίζει πως η κινητοποίηση των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας, ανεξάρτητα από το είδος του συγκεκριμένου αιτήματος, δείχνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του υπουργείου Γεωργίας είναι σε θέση να διεκδικεί ενωτικά τη λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Θεωρώντας ότι ακριβώς αυτή η ενότητα πρέπει να διαφυλαχτεί, αφού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας και την παραπέρα ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο υπουργείο καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από το ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η διεξαγωγή των σημερινών κινητοποιήσεων να περιλαμβάνει το πλαίσιο όλων των αιτημάτων για τα οποία οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ένα χρόνο τώρα. Επιπλέον - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - με την κατανομή του όποιου επιδόματος στους εργαζόμενους θα διακυβεύεται πάντα η ενότητά τους, όπως η εμπειρία με το άλλο επίδομα του 2% απέδειξε και θα εξυπηρετείται ο τελικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για τη δημιουργία αντιθέσεων μεταξύ τους και το "ξεμπέρδεμα" με το συνδικαλιστικό κίνημα του υπουργείου".

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Πήραν υποσχέσεις και ανέστειλαν

Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των 5.200 τουριστικών λεωφορείων όλης της χώρας, μετά την υπόσχεση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χ. Καστανίδη, ότι θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματά τους και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση, που θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.

Μετά την υπουργική υπόσχεση, που δόθηκε χτες το απόγευμα στους εκπροσώπους του κλάδου, ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Πούλμαν, Αλεξ. Γασπαράτος,δήλωσε ότι αναστέλλονται οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις μέχρι να υλοποιήσει ο υπουργός την υπόσχεσή του. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων είναι εν αναμονή, χωρίς να υποστέλλουν την αγωνιστική τους διάθεση.

Κεντρικό αίτημα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, είναι να διαχωριστεί το συγκοινωνιακό έργο των τουριστικών λεωφορείων από τα υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ και να σταματήσουν οι αρμόδιοι να "ευνοούν σκανδαλωδώς" τους υπεραστικούς λεωφορειούχους. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή χρόνια τώρα κανείς από τους εκάστοτε αρμοδίους δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα του κλάδου, τουριστικοί λεωφορειούχοι απέκλεισαν χτες επί έξι ώρες (7 π.μ. - 1 μ.μ. ) με τα οχήματά τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Βασ. Σοφίας, Σταδίου, Φιλελλήνων), ενώ άλλοι συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί στον Ισθμό της Κορίνθου και το Σχηματάρι, με σκοπό να παρεμποδίσουν τη διέλευση υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ, που εκτελούσαν τουριστικό έργο (σχολικές εκδρομές κ.ά.). Οι πανελλαδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα, τις Εθνικές Οδούς, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, έλαβαν τέλος μετά τις υποσχέσεις του υπουργού Μεταφορών, Χ. Καστανίδη και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Β. Κουρτέση, ότι θα ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Σημειώνεται, πάντως, ότι η χτεσινή κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί από καιρό και μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου. Επιβεβαιώνεται δηλαδή για άλλη μια φορά, ότι το αυτί των αρμοδίων ιδρώνει μόνο από κινητοποιήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Κοκκίνισε" η θάλασσα

Η ρύπανση και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για τη μεγάλη συγκέντρωση κόκκινων μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών

Επίθεση από μικροοργανισμούς που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτό και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και ιδιαίτερα για τα οστρακοειδή, αλλά και για τον άνθρωπο, έχει δεχτεί ολόκληρος ο όρμος της Θεσσαλονίκης, από το μικρό Καραμπουρνάκι μέχρι και το ύψος του Καλοχωρίου.

Η ερυθρά παλίρροια, όπως αλλιώς ονομάζεται το φαινόμενο της μεγάλης συγκέντρωσης των κόκκινων μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών, προκαλείται όταν αναπτύσσονται ειδικές συνθήκες ευτροφισμού, που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον Θερμαϊκό κόλπο. Οι συνθήκες αυτές είναι υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, ηλιοφάνεια και κυρίως η ύπαρξη στο θαλάσσιο περιβάλλον μεγάλων ποσοτήτων αστικών λυμάτων, χημικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαντικά στοιχεία, θρεπτικά άλατα και άλλες αυξητικές ουσίες που βοηθούν στη ραγδαία ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Τα νερά του Θερμαϊκού περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία και σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, οι μικροοργανισμοί έχουν "κοκκινίσει" την παραλία της πόλης και μία δυσοσμία κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών η πυκνότητα της ερυθράς παλίρροιας, που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα, είναι πάνω από 10 εκατομμύρια μικροοργανισμών ανά λίτρο νερού. Οι οργανισμοί αυτοί που φέρουν το επιστημονικό όνομα "προροτσέντουμ μίνιμουμ" παράγουν τοξικές ουσίες που είναι θανάσιμες για τα οστρακοειδή και τα ψάρια, ενώ στον άνθρωπο, αν καταναλώσει αλιεύματα που έχουν πληγεί ή καταπιεί μολυσμένες ποσότητες νερού, συνήθως προκαλούν νευρικές διαταραχές, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα μέχρι και θάνατο.

Πέρυσι οι οστρακοκαλλιεργητές της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης έχασαν περίπου 2.000 τόνους μύδια και άλλα θαλασσινά και φέτος, αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα, η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης επισήμαναν τον κίνδυνο και κάλεσαν την πολιτεία να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης του φαινομένου, ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχει αντιμετώπιση με τα κατάλληλα μέτρα. Οπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Βοτανικής του ΑΠΘ Γ. Νικολαϊδης, δεν υπάρχει τρόπος εξαφάνισης του φαινομένου παρά μόνο αν περιοριστεί η ρύπανση του κόλπου. Από την πλευρά του ο ΟΑΘ υποστήριξε πως μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και του βιολογικού καθαρισμού, το φαινόμενο θα είναι ανεξέλεγκτο. Να σημειωθεί πως πέρα από τα αστικά λύματα ο Θερμαϊκός κόλπος καθημερινά δέχεται τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων, καθώς καμία σχεδόν βιομηχανία δε λειτουργεί βιολογικό καθαρισμό και κανένας περιορισμός δεν επιβάλλεται στην αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Γεωργίας πραγματοποίησαν χτες οι

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Γεωργίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι σ' αυτό

Συλλαλητήριο αγροτών στα Φάρσαλα

Αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, θα πραγματοποιηθεί, στις 31 Μάη, στα Φάρσαλα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε εκεί και στην οποία συμμετείχαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων και τα προεδρεία των Ενώσεων Συνεταιρισμών Φαρσάλων, Αλμυρού, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων της Θεσσαλίας κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησαν να παρέμβει στην ΕΕ για να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικοί κανονισμοί για το βαμβάκι και τα οπωροκηπευτικά.

Τονίστηκε ότι το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι ανάλογο μ' εκείνο του Μάρτη του '95 κι αναμένεται νέο ξέσπασμα δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Προς τούτο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα πάρουν σχετικές αποφάσεις οι φορείς της αγροτιάς.

ΚΚΕ
Να στηριχτεί η χοιροτροφία

Να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει η αρνητική πορεία στον κλάδο της χοιροτροφίας ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Κατσαρός και Σπύρος Στριφτάρης.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ που απευθύνεται στον υπουργό Γεωργίας, επισημαίνονται συνοπτικά τα προβλήματα του κλάδου, όπως τα παρουσίασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Χοιρείου Κρέατος πρόσφατα μέσα από μια κλαδική μελέτη, η οποία αναδείχνει τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιούργησαν και τα οξύνουν και προβάλλονται συγκεκριμένες προτάσεις. Το χαρακτηριστικό και, συνάμα, ανησυχητικό, τονίζεται, είναι ότι ενώ η χώρα μας έχει τις δυνατότητες για πλήρη κάλυψη των αναγκών, όχι μόνον δε γίνεται αυτό, αλλά μειώνεται η ντόπια παραγωγή χοιρινού και αυξάνονται αντίστοιχα οι εισαγωγές. Ο κλάδος έχει περιέλθει σε υπερχρέωση λόγω των ψηλών επιτοκίων της ΑΤΕ, της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, των χαμηλών τιμών χοιρινού, σε συνδυασμό με την επιβολή των γνωστών ΝΕΠ στα προηγούμενα χρόνια.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερχρέωση των παραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους οι χοιροτρόφοι. Κι ακόμα να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων των δανείων της ΑΤΕ για αγροτική χρήση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ