ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το γυαλί ήδη ράγισε

Η επόμενη μέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, που πιστοποίησε τη διάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, βρήκε τις δύο πλευρές να χαράσσουν τα επόμενα βήματά τους. Η Ρηγίλλης εμμένει στην προειδοποίηση ότι μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη δε θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις, ενώ τα Μητσοτακικά στελέχη διαμηνούσαν ότι δε θα κάνουν πίσω στην κριτική τους, περιμένοντας και τις εξελίξεις που θα προκύψουν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σ. Κούβελας με δήλωσή του επέμεινε στις προχτεσινές του καταγγελίες για παρακολούθηση βουλευτών από το μηχανισμό της Ρηγίλλης και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι χωρίζει τα στελέχη σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς "που πάντα έχουν δίκιο ό,τι και εάν πουν, όπως π.χ. ο Π. Παυλόπουλος, και σε εκείνους που πάντα έχουν άδικο".

Από την πλευρά του, ο Β. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν ασκεί τεκμηριωμένη κριτική και κάλεσε τον Μ. Εβερτ "να αποδεσμεύσει το κόμμα" από τέτοια φαινόμενα. "Στη ΝΔ υπάρχει πράγματι πρόβλημα", είπε η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αλλά προειδοποίησε ότι "όποιος προσπάθησε να διασπάσει τη ΝΔ, είτε πολιτικά χάθηκε είτε γύρισε μετανιωμένος με το κεφάλι σκυμμένο".

Ο Γ. Βουλγαράκης είπε ότι υπάρχει θέμα ψυχικής ενότητας στο κόμμα, ενώ ο Ν. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι την ευθύνη για την άρση του αδιεξόδου την έχει ο πρόεδρος του κόμματος.

Από την πλευρά του, το στέλεχος της ΝΔ Τάσος Εγγλέζος, που κατηγορήθηκε από τον Σ. Κούβελα ότι παρακολουθούσε βουλευτές του κόμματος, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ διέψευσε την καταγγελία και δήλωσε ότι πρόκειται για "συκοφαντία και σπίλωση προς το πρόσωπό του".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Αποκαταστάθηκε" ο Θ. Πάγκαλος

"Εκλεισε το θέμα" με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, χωρίς, ωστόσο, να αποδοκιμαστούν οι απόψεις του

"Αναίμακτα" φαίνεται να κλείνει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, χωρίς, ωστόσο, να τις ανακαλέσει ή ανασκευάσει.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, προχώρησε, με αρκετή καθυστέρηση, στην κάλυψη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά απέφυγε επιμελώς να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, παρά τις επίμονες πιέσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Κ. Σημίτη με τους δύο υπουργούς, δεν τέθηκε το θέμα των δηλώσεων Πάγκαλου από τον Γερ. Αρσένη και με δική του πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι το θέμα έχει ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων και έχει κλείσει. Υπενθύμισε, επίσης, με νόημα ότι οι δύο υπουργοί τα είπαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του ΣΕΒ, "ώστε δεν υπάρχει πλέον θέμα".

Πάντως, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ανάγκης διαμόρφωσης μιας ενιαίας γραμμής για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τα οποία πρέπει να περάσουν μέσα από επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής του με τους δύο υπουργούς, είπε ότι "συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μία βοήθεια για την εκπόνηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τη συγκρότηση της Γραμματείας του ΚΥΣΕΑ". Απευθυνόμενος στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ότι έχουν τη συμπαράσταση του λαού και της κυβέρνησης και τόνισε πως "η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εγγυόμαστε ότι θα εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνουν απερίσπαστα οι ΕΔ το έργο τους".

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η δημιουργία Γραμματείας του ΚΥΣΕΑ, που θα στελεχώνεται από καθηγητές ΑΕΙ, διπλωμάτες και ανώτερους αξιωματικούς, η οποία θα υποβοηθάει στη χάραξη και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα διατυπώνει εισηγήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Στη Γερμανία ο Κ. Στεφανόπουλος

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει, από τις 10 μέχρι και τις 13 του Ιούνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου γίνεται κατόπιν προσκλήσεως του Γερμανού ομολόγου του, Ρόμαν Χέρτζογκ.

Προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό Λυκουρέζου

Τη διενέργεια ποινικής και προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του δικηγόρου Αλ. Λυκουρέζου, όσο και ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες της προέδρου του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαλκίδας Χρ. Μπακατσέλου, παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας με έγγραφό του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Γ. Κλειδαρά.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα διεξαχθεί σε δύο κατευθύνσεις:

  • Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες του Αλ. Λυκουρέζου ότι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου ήταν προειλημμένη.
  • Θα ελεγχθεί, επίσης, αν η Χρ. Μπακατσέλου είχε πει τη γνώμη της, εκτός δικαστηρίου, για την υπόθεση Βαγιωνή, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα πρέπει να συνταχθεί το πόρισμα και να διαβιβαστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε ο "Ρ", η ηγεσία του Αρείου Πάγου ήταν ενήμερη για το περιστατικό της προέδρου του ΜΟΔ Χαλκίδας με τον δικηγόρο Αλ. Λυκουρέζο. Η Χρ. Μπακατσιά με αναφορά της στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο, πληροφορεί ότι ή επίμαχη επίσκεψη Λυκουρέζου στο γραφείο της πραγματοποιήθηκε στις 4 Απρίλη 1996 και την ίδια μέρα ενημέρωσε προφορικά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν

Η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο των χτεσινών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Σαντέρ.

"Συζητήσαμε, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κυρίως για τον κανονισμό του προγράμματος MEDA. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα θέλει να έχει ομαλές και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης. Αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα μόνο με μια απ' αυτές, την Τουρκία".

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως "η Ελλάδα είναι η χώρα που πρότεινε τη μεσογειακή πολιτική (...). Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προωθηθεί η συνεργασία της Ευρώπης με τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη και το ειδικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί, δίχως να έχει πολλές ελπίδες να το πετύχει, να προωθήσει μια φόρμουλα που θα επιτρέπει την προώθηση του προγράμματος MEDA, για όλες της χώρες της Μεσογείου εκτός της Τουρκίας, μέχρι να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ