ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Οι Ιταλοί θέλουν τον έλεγχο πάση θυσία

Υπέβαλαν αίτηση για την αγορά του 50% των μετοχών που κατέχει η Εθνική Τράπεζα μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ και αντιστοιχεί στο 12% της ΑΓΕΤ

Αίτημα για την εξαγορά των μετοχών της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην ΚΑΛ-ΝΑΤ υπέβαλλαν χτες και επισήμως οι Ιταλοί εκπρόσωποι της "Κονκρέτουμ" (πρώην "Καλτσεστρούτσι"). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι Ιταλοίπροτείνουν την εξαγορά του 50% του συνόλου των μετοχών της Εθνικής (47,5%) στην ΚΑΛ-ΝΑΤ αντί συνολικού τιμήματος 32 δισ. δρχ. Το αίτημα των Ιταλών συνδέεται με τη συμφωνία πώλησης της ΑΓΕΤ στην "Καλτσεστρούτσι" το 1992, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αγοραστές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν σε διάστημα 4 ετών από ισχύος της σύμβασης (27 Μάη 1992) την εξαγορά μετοχών μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Εθνικής στην ΚΑΛ-ΝΑΤ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα τη "χρυσή ευκαιρία" για το ελληνικό δημόσιο.Κι αυτό γιατί η Εθνική δεν είναι υποχρεωμένη να πουλήσει τις μετοχές, αλλά απλά έχει τη δυνατότητα. Οπως επίσης έχει τη δυνατότητα - εάν υπήρχε ανάλογη πολιτική βούληση - να χειριστεί το θέμα με τέτοιο τρόπο που να επαναφέρει τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας στον έλεγχο του δημοσίου, πράγμα που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης.

Παρά τις δυνατότητες που εξασφαλίζονται για την ελληνική πλευρά απ' τη συμφωνία της ΚΑΛ - ΝΑΤ (κοινοπραξία "Καλτεστρούτσι" - Εθνικής που ελέγχει την ΑΓΕΤ), η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται ήδη εδώ και δύο μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς για την πώληση των μετοχών της οι οποίες εξελίσσονται σε πλήρη μυστικότητα. Πρόθεση των Ιταλών όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της "Κονκρέτουμ" είναι η εξαγορά απ' την ΕΤΕ ποσοστού περίπου 12% που θα τους επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ. Επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι είναι το ύψος του τιμήματος, αφού η ΕΤΕ απ' την πλευρά της εκτιμά ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα η "αξία του ελέγχου της ΑΓΕΤ", πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν σχετικά ότι η ΕΤΕ επιδιώκει να δεσμεύσει τους Ιταλούς να μην μπορούν να μεταπουλήσουν την εταιρία χωρίς σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας. Οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σχετικά, μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια μέρα αναμένεται επίσης και η απόφαση του Εφετείου για τη ρύθμιση των χρεών των "Τσιμέντων Χαλκίδος" προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι τυπικές διαδικασίες για το πέρασμα και της τρίτης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας σε ιταλικά συμφέροντα.

Και το ΔΝΤ συνιστά λιτότητα

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το προσχέδιο έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, όπου, μαζί με τα εύσημα που αποδίδουν στην κυβέρνηση, δεν παραλείπουν να κάνουν υποδείξεις και για νέα μέτρα

Την πολιτική του μαστίγιου και του καρότου, αξιοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, με προσχέδιο έκθεσής του, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά στην εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, αλλά δεν παραλείπει να υποδείξει - όπως έκανε χτες και ο ΣΕΒ - συνέχιση και ενίσχυση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομική πολιτικής με νέα μέτρα. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνιστούν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Λήψη διορθωτικών μέτρων για την αποφυγή ενδεχόμενων αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996, δραστικές και άμεσες περικοπές των δημοσίων δαπανών, "πάγωμα" των προσλήψεων για το υπόλοιπο του 1996, καθώς και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στον τραπεζικό τομέα.

Το "κερασάκι στην τούρτα" των παραπάνω προκλητικών αξιώσεων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού - για την ικανοποίηση των οποίων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις - είναι οι "διαπιστώσεις" για "θετικές επιδόσεις" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Στη συνέχεια, όμως, οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν λόγο για τις "ανησυχητικές τάσεις", που άρχισαν να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, στον πληθωρισμό και σημειώνουν πως δε θα επιτευχθεί ο προβλεπόμενος για το '96 στόχος για 5%.Εμμέσως πλην σαφώς, αποδίδουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην επιδοματική πολιτική και στην πιστωτική επέκταση, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια πως "υπάρχουν περιθώρια να ληφθούν μέτρα συγκράτησής του, με την άμβλυνση της διαφοροποίησης των όρων παροχής πιστώσεων σε δραχμές και πιστώσεων σε συνάλλαγμα".

Και χωρίς προσχήματα, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, καλούν την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει σε:

  • Περαιτέρω δραστικές περικοπές στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν ληφθεί "δεν είναι πιθανόν ότι θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα βραχυπρόθεσμα".
  • Προσωρινό "πάγωμα" προσλήψεων για το εναπομένον διάστημα του 1996.
  • "Πάγωμα" στην επέκταση των ειδικών επιδομάτων σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.
  • Αυστηρό έλεγχο της χρηματοοικονομικής διαχείρισης των οργανισμών, που επιδοτούνται και - αν κριθεί αναγκαίο - μείωση των επιδοτήσεών τους το 1996, ώστε να αντιμετωπιστούν "οι υπερβάσεις δαπανών σε άλλους τομείς που είναι πιθανές".
  • Κατάργηση - από το 1997 - υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου "που δεν είναι απαραίτητοι" και ανάθεση των εργασιών τους με υπεργολαβίες στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσω "πώλησης ή εκμίσθωσής της σε τιμές αγοράς".
  • Κατάργηση ή τουλάχιστον δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών.
  • Επανεξέταση του συστήματος παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
  • Αμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και στον τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα και για τις δύο μεγαλύτερες υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (Εθνική, Εμπορική), για τις οποίες συνιστάται η πώληση όλων των μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους.
  • Ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας και αγαθών, "που θα περιορίσουν το ρόλο του κράτους στην οικονομία".
  • Ψήφιση νόμου για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
"Μυρίζει" νέα αναταραχή στην ασφαλιστική αγορά
  • Δυο ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο ζημιών, ενώ καθυστερούν στην καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους. Πάντως, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών προτιμά τις εξαγορές από το κλείσιμο
  • Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από το υπουργείο Ανάπτυξης

Σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, εμφανίζουν δύο ασφαλιστικές εταιρίες, τα ονόματα των οποίων αρχίζουν από "Π" και "Μ". Η μία από αυτές είχε παραπεμφθεί στον εισαγγελέα πριν από δύο περίπου μήνες, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, γιατί καθυστερούσε να καταβάλει στους ασφαλισμένους τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η εταιρία αυτή εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην αποζημιώνει τους δικαιούχους ασφαλισμένους και εμφανίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον κλάδο ζημιών, που συνιστούν παράβαση των όρων περί φερεγγυότητας. Το γραφείο διεθνούς ασφάλισης έχει ζητήσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας,ενώ εκκρεμούν σε βάρος της τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από ασφαλισμένους που προσέφυγαν εκεί, προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους. Παράλληλα, υπάρχει σε βάρος της απόφαση αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών της στοιχείων από το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών και των εργαζομένων σε ασφαλιστικές εταιρίες για συσσωρευμένα χρέη, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει σωρεία καταγγελιών και παραπόνων από ασφαλισμένους που δεν εισπράττουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Ο φάκελος με τα στοιχεία της εταιρίας θα παραπεμφθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την ερχόμενη βδομάδα οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της.

Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων παρουσιάζει και η δεύτερη ασφαλιστική εταιρία, ενώ υπάρχουν σε βάρος της καταγγελίες για υποτίμηση ζημιών και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες.Πάντως, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών είναι κατά των ανακλήσεων αδειών λειτουργίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το επικουρικό κεφάλαιο και προβάλλουν ως λύση την εξαγορά μικρών εταιριών που είναι στα πρόθυρα κλεισίματος.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η "Αγωνιστική Ενότητα" κέρδισε 3 έδρες

Νέα δεδομένα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων δημιουργεί ο τριπλασιασμός της δύναμης της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων" σύμφωνα με το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός που στηρίχτηκε κύρια από τις δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ, αύξησε τη δύναμη από 5% σε 14% και τις έδρες του από 1 σε 3 στο 25μελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ εξέλεξε και αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία Εμπόρων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και ειδικότερα την ενίσχυση της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων", ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργης Χατζηγεωργίου,δήλωσε στο "Ρ": "Είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αγωνιστικού μετώπου των ΕΒΕ που θα παλεύει για τη σωτηρία και ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Οι συνάδελφοι εκτίμησαν τις θέσεις μας και με την ψήφο τους επιδοκίμασαν την προσπάθειά μας να τους ενημερώσουμε σωστά και να τους συσπειρώσουμε αγωνιστικά. Στόχος μας τώρα είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουμε και να βοηθήσουμε ενεργά, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ να αποκτήσει τον αγωνιστικό και ενωτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει".

Με το συνδυασμό της Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων Θεσσαλονίκης εκλέχθηκαν κατά σειρά ψήφων οι Γιώργος Χατζηγεωργίου, Κώστας Μανιάτης και η Φανή Προβατά. Αντιπρόσωπος του συνδυασμού στην Ομοσπονδία εκλέχθηκε ο Γ. Χατζηγεωργίου.

"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Διαφορετικές αποφάσεις δικαστηρίων

Μετά την προχτεσινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που ουσιαστικά αμφισβητούσε το νόμο 2214/1994, με τον οποίο καθιερώθηκαν τα "αντικειμενικά κριτήρια" φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ακολούθησαν άλλες δύο αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για το ίδιο θέμα που είναι σχεδόν αντίθετες από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας υπέβαλε αίτηση η εταιρία"Σακόπουλος και Σία" και ζητούσε να ανακληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 1995 και να ακυρωθούν οι χρηματικοί κατάλογοι που συντάχθηκαν από τη ΔΟΥ Κ Αθηνών. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποφαινόμενο ότι τα "αντικειμενικά κριτήρια" είναι "συνταγματικώς ανεκτά". Να σημειωθεί, ότι την προσφυγή είχε κάνει ο Ν. Αναστασόπουλος,πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του πρώην υπουργού και "περιόρισε" το εισόδημά του στα πέντε εκατομμύρια από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ