Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και το ΔΝΤ συνιστά λιτότητα

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το προσχέδιο έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, όπου, μαζί με τα εύσημα που αποδίδουν στην κυβέρνηση, δεν παραλείπουν να κάνουν υποδείξεις και για νέα μέτρα

Την πολιτική του μαστίγιου και του καρότου, αξιοποιεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, με προσχέδιο έκθεσής του, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά στην εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, αλλά δεν παραλείπει να υποδείξει - όπως έκανε χτες και ο ΣΕΒ - συνέχιση και ενίσχυση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομική πολιτικής με νέα μέτρα. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνιστούν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Λήψη διορθωτικών μέτρων για την αποφυγή ενδεχόμενων αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1996, δραστικές και άμεσες περικοπές των δημοσίων δαπανών, "πάγωμα" των προσλήψεων για το υπόλοιπο του 1996, καθώς και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στον τραπεζικό τομέα.

Το "κερασάκι στην τούρτα" των παραπάνω προκλητικών αξιώσεων του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού - για την ικανοποίηση των οποίων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις - είναι οι "διαπιστώσεις" για "θετικές επιδόσεις" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Στη συνέχεια, όμως, οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν λόγο για τις "ανησυχητικές τάσεις", που άρχισαν να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, στον πληθωρισμό και σημειώνουν πως δε θα επιτευχθεί ο προβλεπόμενος για το '96 στόχος για 5%.Εμμέσως πλην σαφώς, αποδίδουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην επιδοματική πολιτική και στην πιστωτική επέκταση, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια πως "υπάρχουν περιθώρια να ληφθούν μέτρα συγκράτησής του, με την άμβλυνση της διαφοροποίησης των όρων παροχής πιστώσεων σε δραχμές και πιστώσεων σε συνάλλαγμα".

Και χωρίς προσχήματα, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, καλούν την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει σε:

  • Περαιτέρω δραστικές περικοπές στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν ληφθεί "δεν είναι πιθανόν ότι θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα βραχυπρόθεσμα".
  • Προσωρινό "πάγωμα" προσλήψεων για το εναπομένον διάστημα του 1996.
  • "Πάγωμα" στην επέκταση των ειδικών επιδομάτων σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.
  • Αυστηρό έλεγχο της χρηματοοικονομικής διαχείρισης των οργανισμών, που επιδοτούνται και - αν κριθεί αναγκαίο - μείωση των επιδοτήσεών τους το 1996, ώστε να αντιμετωπιστούν "οι υπερβάσεις δαπανών σε άλλους τομείς που είναι πιθανές".
  • Κατάργηση - από το 1997 - υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου "που δεν είναι απαραίτητοι" και ανάθεση των εργασιών τους με υπεργολαβίες στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσω "πώλησης ή εκμίσθωσής της σε τιμές αγοράς".
  • Κατάργηση ή τουλάχιστον δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών.
  • Επανεξέταση του συστήματος παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
  • Αμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και στον τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα και για τις δύο μεγαλύτερες υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες (Εθνική, Εμπορική), για τις οποίες συνιστάται η πώληση όλων των μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους.
  • Ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας και αγαθών, "που θα περιορίσουν το ρόλο του κράτους στην οικονομία".
  • Ψήφιση νόμου για την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ