ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
"Φωτιά" στο λιμάνι από απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση επιτρέπει την από - επιβίβαση επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο", με το οποίο επιχειρείται το σπάσιμο του καμποτάζ. Δυναμική απάντηση από τα χαράματα σήμερα. Σε συγκέντρωση στην ακτή Ξαβέρη καλούν τα συνδικάτα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει τους Αμερικανούς με εκατοντάδες πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ

Την έντονη αντίδραση των ναυτεργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων συναντά από τα χαράματα σήμερα η χτεσινή απόφαση του ΣτΕ, που επιτρέπει το σπάσιμο του καμποτάζ. Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την άρση του καμποτάζ, οι ναυτεργάτες, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά συγκεντρώνονται σήμερα στις 7 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη για να μην επιτρέψουν να "δέσει" στο ελληνικό λιμάνι το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",που για δεύτερη φορά επιχειρεί να "σπάσει" το καμποτάζ! Ο αγώνας των ναυτεργατών δυσχεραίνεται, βέβαια, από τη χτεσινή απόφαση του ΣτΕ,η οποία επιτρέπει τον κατάπλου και την απο-επιβίβαση τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά από το "Μάρκο Πόλο" και αναστέλλει την εκτέλεση της μέχρι τώρα απαγορευτικής απόφασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά,αλλά ταυτόχρονα η απόφαση του ΣτΕ "άναψε τα αίματα".

Ειδικότερα, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει: "Αναστέλλει την εκτέλεση της υπ. αριθμό 1310/04/96/10/5/96 απόφασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά - απόφαση που απαγορεύει τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά και την απο-επιβίβαση των τουριστών - μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της εκκρεμούς αίτησης ακυρώσεως". Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε σαν συνέχεια στη μέχρι τώρα εκφρασμένη δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μπροστά στις αμερικανικές απειλές υποτάχτηκε στην κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας και στο σπάσιμο του καμποτάζ!

Ταυτόχρονα, με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΕΝ είναι υποχρεωμένες να "συμμορφωθούν" με τη δικαστική απόφαση και να επιτρέψουν τον κατάπλου του πλοίου στον Πειραιά για απο-επιβίβαση των επιβατών!

Κάλεσμα της ΚΟΠ

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση και το ΥΕΝ "αξιοποιούν" το ΣτΕ για να καλύψουν την υποτέλειά τους απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους "εταίρους" τους και να καταργήσουν στην πράξη το καμποτάζ. "Η ΚΟΠ - τονίζεται στην ανακοίνωση - καλεί όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τα σωματεία τους και ιδιαίτερα τους ναυτεργάτες, να αντιπαλέψουν αυτή την απόφαση του ΣτΕ, ενισχύοντας με την παρουσία τους τη σημερινή κινητοποίηση".

"Το σενάριο ξεπουλήματος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που στήθηκε από την κυβέρνηση και τον αμερικανικό παράγοντα για τη νομιμοποίηση των πειρατικών ενεργειών του υπό σημαία ευκαιρίας αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου Μάρκο Πόλο",καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ (ΚΟΝ). Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΝ τονίζει ότι, όταν υπονομεύονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, τότε καμία δικαστική απόφαση δεν είναι ικανή να σταματήσει τους αγώνες του ναυτεργατικού και εργατικού κινήματος. "Οι ναυτεργάτες - τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΝ - συνεχίζουν τον αγώνα τους. Μ' αυτόν τον αγώνα απαντούν στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στην άλωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών από τις πολυεθνικές και στο διωγμό τους από τα καράβια. Η ΚΟΝ του ΚΚΕ καλεί όλους τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν την πολιτική της υποτέλειας και να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, που οργανώνεται σήμερα το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη για να μη "δέσει" το πειρατικό πλοίο "Μάρκο Πόλο"".

Παράλληλα, χτες μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,προκειμένου να εξετάσει τις νέες εξελίξεις.

Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να είναι σήμερα στο λιμάνι και να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά των Ελλήνων ναυτεργατών, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, τα ανασφάλιστα και υπό σημαία ευκαιρίας πλοία, που με την ανοχή της κυβέρνησης στην πράξη καταργούν το καμποτάζ και επιχειρούν την άλωση του τομέα της ακτοπλοϊας και της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά. Γεγονός που, όπως τονίζουν, αφορά την ίδια την άμυνα της χώρας και προκαλεί σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα.

Αγώνας για τη Ζώνη

Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κινητοποιούνται την Πέμπτη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει τη Ζώνη

Διαδήλωση - αποκλεισμό στο λιμάνι του Πειραιά διοργανώνουν την Πέμπτη, στις 30 Μάη το απόγευμα,οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,που δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη σωτηρία της Ζώνης, την κάλυψη των ανέργων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, την Τρίτη 28 του μήνα, στις 6.30 το απόγευμα,καλούνται από τις διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης όλοι οι εργαζόμενοι σε συνέλευση, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,προκειμένου να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις και να πάρουν τα καλύτερα οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης της Πέμπτης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα οχτώ σωματεία της Ζώνης αναφέρουν ότι, με τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να "ασχοληθεί", να "ξανασυζητάει" για τη Ζώνη. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο υφυπουργός Βιομηχανίας δεσμεύτηκαν να γίνει συνάντηση μέχρι το τέλος του μήνα, της διυπουργικής Επιτροπής (που είχε εξαγγείλει τις γνωστές δεσμεύσεις της μέσω των 26 σημείων, το Νοέμβρη του 1995) με τα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Τα σωματεία της Ζώνης αναφέρουν, επίσης, στην ανακοίνωσή τους ότι το ΥΕΝ δεσμεύτηκε για παρέμβαση προς τις εφοπλιστικές ενώσεις (ακτοπλοϊα, κρουαζιερόπλοια και μεσογειακά), στην κατεύθυνση να φέρουν δουλιές στη Ζώνη. "Τέτοιες υποσχέσεις - υπογραμμίζεται - και δεσμεύσεις και στο παρελθόν έχουν γίνει και στην πορεία τις αναίρεσαν ή δεν τις υλοποίησαν. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, να παρέμβει η κυβέρνηση με συγκεκριμένο τρόπο να στηρίξει τη Ζώνη. Ομόφωνα όλοι οι φορείς αποφασίσαμε να πιέσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο!".

Οι διοικήσεις των σωματείων καλούν κάθε εργαζόμενο της Ζώνης, με συναίσθηση της ευθύνης του, να στηρίξει αυτόν τον αγώνα με τη συμμετοχή του, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλιστεί δουλιά. "Σήμερα - τονίζεται στην ανακοίνωση - που ο αγώνας μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργών δεσμεύτηκε να συζητήσει με τα σωματεία μας και τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, τα συγκεκριμένα κοινά μας αιτήματα, είναι πολυτέλεια κάποιοι να συνεχίζουν πεισματικά τις μικροπαραταξιακές λογικές. Τις καταγγελίες χωρίς περιεχόμενο και, το χειρότερο από όλα, μια απροκάλυπτη προσπάθεια υπονόμευσης αυτού του αγώνα με αστεία επιχειρήματα".

Δεν πάει άλλο!

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με σκοπό τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους

Η ανάγκη πραγματοποίησης αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για τη λύση των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό,διαπιστώθηκε χτες, σε σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων του κλάδου με την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία των κινητοποιήσεων και συζητήθηκαν τα προβλήματα, όπως η διαρκής επέκταση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, των "εξτρατζήδων", η μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, η "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, η μεγάλη ανεργία που πλήττει τον κλάδο και, βέβαια, το ασφαλιστικό.

Ηδη, υπάρχει απόφαση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού για κινητοποιήσεις, που η μορφή και ο χρόνος διεξαγωγής τους θα καταληχτεί στο τέλος του Μάη. Σ' αυτά τα πλαίσια τη Δευτέρα 27 Μάη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τα επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας, στις 4 του Ιούνη θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας και στις 7 Ιούνη θα γίνουν συγκεντρώσεις σε πόλεις τουριστικών περιοχών, όπως η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Ρόδος.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν και για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενάντια στην προκλητικότητα των εργοδοτών, οι οποίοι πρότειναν αυξήσεις 3,5%+3,5%,ενώ απειλούν με απολύσεις αν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στα αιτήματά τους, με την αιτιολογία ότι "περαιτέρω αύξηση του κόστους λειτουργίας θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων και κατ' επέκταση σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας".

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ζακύνθου. Το Σωματείο τους πραγματοποιεί στις 29 του Μάη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,για την προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "δεν υπάρχει αγώνας χωρίς αποτελέσματα, δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αγώνα, όλοι πρέπει να δώσουμε το "παρών"", ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για τις άσχημες συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτιστών πραγματοποιεί σύσκεψη, τη Δευτέρα 27 Μάη και ώρα 11 π.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, στην οποία θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα προετοιμαστούν καλύτερα οι προωθούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Κινητοποίηση ναυτεργατών για την κατάργηση του καμποτάζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ