ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμάζεται η συνάντηση του Βερολίνου

Σήμερα οι γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται στην Ελβετία, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

Πίσω από το πέπλο των "σκληρών" δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, που αφορούν στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το τραπέζι των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, στρωμένο από την αμερικανική διπλωματία, υποδέχεται σήμερα τους γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Ελβετία. Σκοπός της συνάντησης των υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, είναι να προετοιμάσει την προγραμματισμένη για τις 3 Ιούνη επαφή Πάγκαλου - Γκιονενσάι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση, κατανοώντας πως σύρεται σε μια συζήτηση για τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των συναντήσεων. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χτες πως οι

προσδοκίες με τις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, κατά τη σημερινή συνάντηση είναι πολύ πιθανό η Αγκυρα να επιχειρήσει μια καταγραφή των γκρίζων - σύμφωνα με την άποψή της - ζωνών στο Αιγαίο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στους πρέσβεις Φίλωνα και Σαβαϊδη, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, να μην παραλάβουν κανενός είδους έγγραφο κατά τη συνάντηση.

Παρά το αδιέξοδο που εμφανίζεται με την πρώτη ανάγνωση αυτών των ελληνοτουρκικών επαφών, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδικασίες που στόχο έχουν την προσέγγιση των δύο χωρών συνεχίζονται ικανοποιητικά. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητούν την πλέον ανώδυνη - πολιτικά - μέθοδο, η οποία θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει για το θέμα των γκρίζων ζωνών, που κατάφερε να δημιουργήσει η Αγκυρα. Η μέθοδος αυτή, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητείται ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οι προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο εμφανίζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως η ενδεδειγμένη λύση. Οι συχνές αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ της Βουλιαγμένης, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, προσφέρει τη βάση για την εξέλιξη μιας συζήτησης για ΜΟΕ. Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την κρίση της Ιμιας η εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο συνεπάγεται και τη δημιουργία μιας επιτηρούμενης από το ΝΑΤΟ (γκρίζας) ζώνης.

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στο Ζάππειο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίση της Ιμιας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τη χορηγία του "Μέγκα" και της "Καθημερινής". Στο συνέδριο συμμετείχαν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι η χώρα του βοήθησε να αποφευχθεί ο πόλεμος, αποκάλυψε ότι τη νύχτα της κρίσης της Ιμιας συνομίλησε 9 - 10 φορές με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Κατά τα άλλα, το συνέδριο πρόσφερε τη δυνατότητα σε Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς να επαναλάβουν τις θέσεις που εκφράζουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια εικόνα αδιεξόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Την "ειρήνη" των όπλων επιθυμούν και οι δήμαρχοι της Ευρώπης

Τη στήριξή τους στην "ειρήνη" που επιβάλλεται με τα όπλα δήλωσαν για άλλη μια φορά οι εταίροι, αυτή τη φορά σε επίπεδο αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συζητήσεων για τη διαμόρφωση της διακήρυξης του Συμβουλίου, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δήμαρχοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις προτάσεις των Ελλήνων δημάρχων και συγκεκριμένα να καταδικάσουν τη στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους, να καταδικάσουν γενικώς όποια στρατιωτική κατοχή όπου και αν γίνεται, να δηλώσουν στήριξη στην Ελλάδα σχετικά με το σκοπιανό και να καταδικάσουν την επέμβαση των ξένων δυνάμεων στη βαλκανική και ειδικότερα στη Γιουγκοσλαβία, με δεδομένο ότι αυτή δημιούργησε την κρίση στην περιοχή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεδρίαση της Π.Ε. του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι εκλογές στην Αλβανία και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ήταν κύρια τα θέματα που απασχόλησαν την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συνεδρίασε χτες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου της Συνέλευσης.

Σχετικά με τις αλβανικές εκλογές, αποφασίστηκε να εξεταστεί ο τρόπος διεξαγωγής τους στην προσεχή συνεδρίαση στο Ταλίν της Εσθονίας στις 13 Ιούνη, ενώ για το Κυπριακό εγκρίθηκε το αίτημα που υπέβαλλε ο ειδικός εισηγητής της Επιτροπής για την κατάσταση στην Κύπρο, λόρδος Φίσμπεργκ, να μεταβεί εκ νέου στη Μεγαλόνησο για επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να συντάξει νέα έκθεση για την κατάσταση μέχρι το Σεπτέμβρη.

Αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστεί η αποστολή ελέγχου στην Τουρκία για την τήρηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επίσκεψη ειδικής ομάδας της Πολιτικής Επιτροπής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στην Κροατία αμέσως μετά τη συνεδρίαση στο Ταλίν, προκειμένου το Συμβούλιο να σχηματίσει ακριβέστερη άποψη για την περιοχή. Ανάλογα παραπέμφθηκε και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Ντέιτον στη Μ. Ανατολή.

Επίτιμος διδάκτορας ο Μίκης

Ηταν το 1943 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης,σε ηλικία 18 χρόνων, βρισκόταν στη μεγάλη αίθουσα (σήμερα Αίθουσα Τελετών) του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνοντας εισαγωγικές εξετάσεις στη Νομική. Νομικός δεν έγινε, όπως ήταν το όνειρο του πατέρα του κι ήταν ευτύχημα το ότι τον κέρδισε η μουσική. Πενήντα τρία χρόνια μετά, χτες το βράδυ, ο Μίκης βρέθηκε στην ίδια αίθουσα, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη μουσική του συνθέτη από τον "Οιδίποδα Τύραννο", που ερμήνευσε η ορχήστρα εγχόρδων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και ακολούθησε η προσφώνηση του πρύτανη, Α. Γέμτου. Στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του "χαλκέντερου δημιουργού" και στο "τεράστιο έργο του" αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΜΣ, Γ. Αμαργιανάκης, ο οποίος διάβασε και τα κείμενα του ψηφίσματος, της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος.

"Από την εφηβεία μου, είπε ο Μ. Θεοδωράκης, στόχευσα σε μια χίμαιρα, που την αγάπησα και της αφοσιώθηκα. Ηταν ένα όραμα από ιδέες και ήχους, μια χίμαιρα ελληνική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ