ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΕΛΚΕΠΑ -ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ: Με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου άρχισε χτες τις εργασίες του το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Παραγωγικότητας που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μάη. Θέμα του Συμποσίου που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) είναι "Η Παραγωγικότητα την Εποχή της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας: Στρατηγικές, Προβλήματα, Προοπτικές", ενώ τις εργασίες του πρόκειται να παρακολουθήσουν περίπου 400 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Χτες πρώτη μέρα του συνεδρίου μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο Ελληνας Επίτροπος στην Κοινότητα Χρήστος Παπουτσής, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΚΕΠΑ, Γιάννης Νικολάου καθώς και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μηνάς Σταυρακάκης.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με κέρδη συνολικού ύψους 26,2 δισ. δραχμών, έκλεισε ο ισολογισμός της Εμπορικής Τράπεζας για το 1995, έναντι κερδών 39,4 δισ. δραχμών που είχε εμφανίσει η τράπεζα το 1994. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Εμπορικής, η οποία σημειώνει πως τα αποτελέσματα χρήσης 1995 δεν έχουν ενισχυθεί με έσοδα από μη δεδουλευμένους τόκους που προκύπτουν από την πώληση τοκομεριδίων. Η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι αν συνυπολογιστούν διάφοροι παράγοντες που τα κέρδη του 1994 εμφανίζονται διογκωμένα, τότε τα κέρδη της χρήσης του 1994 και του 1995 "δεν εμφανίζουν ουσιώδεις μεταβολές".

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ: Μετά τα κέρδη - ρεκόρ ύψους 2,8 δισ. δρχ. του 1995, η Στεγαστική Τράπεζα αναμένει και φέτος αύξηση της κερδοφορίας της τουλάχιστο κατά 30%, παρόλο που τα σενάρια περί αλλαγής του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος "δίνουν και παίρνουν". Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Στεγαστικής, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων της τράπεζας αυξήθηκαν το 1995 κατά 42,5% έναντι του 1994, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο του σχετικού λογαριασμού σε 70,8 δισ. δρχ. Ενδεικτικό της ελπιδοφόρας πορείας της ενυπόθηκης πίστης είναι πως το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους τα χορηγηθέντα δάνεια της (κρατικής) Στεγαστικής έφτασαν ήδη τα 8,5 δισ. δρχ. - τα περισσότερα επιδοτούμενα - έναντι 3,5 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 140%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κέρδη ύψους 1,8 δισ. δραχμών εμφανίζει για τη χρήση 1995 η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, έναντι κερδών 1,9 δισ. δραχμών το 1994 και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση της τράπεζας θα πρότεινε στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 984 εκατ. δραχμών που αντιστοιχεί σε 100 δραχμές ανά μετοχή.

Και τα δάνεια σε συνάλλαγμα στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις

Με την απειλή των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της δραχμής προσπαθούν τράπεζες και χρηματιστηριακοί παράγοντες να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας

Με την ένταξη των δανείων σε συνάλλαγμα, στη βάση υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων, επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ρευστότητα χρήματος και να δημιουργήσει προσχώματα στις μεγάλες επιχειρήσεις που προσφεύγουν στον εξωτερικό δανεισμό.

Αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό μέτρο, το οποίο θα υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να ελέγξει τον εξωτερικό δανεισμό, ενώ μέτρα περιοριστικής υφής πρόκειται να ανακοινωθούν και για τα καταναλωτικά δάνεια.Η Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, την προηγούμενη Παρασκευή "έφυγαν" από τη χώρα 600 εκατομ. δολάρια για κερδοσκοπικούς κυρίως σκοπούς.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια περιορισμού της χρηματικής ρευστότητας, παράγοντες του τραπεζικού χώρου θεωρούν τα μέτρα αυτά ανεπαρκή, για να ελέγξουν την εισροή ξένων κεφαλαίων υπό μορφήν δανείων, ή κεφαλαίων που εισέρχονται για λόγους κερδοσκοπικούς. Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, η εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται (εισαγωγή πληθωριστικού χρήματος), θα συνεχιστεί, όσο οι διαφορές των ελληνικών και ξένων επιτοκίων θα διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέτρο της διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων επί των νέων καταθέσεων, το είχε χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και τον Ιούλη του 1995, με σκοπό πάλι να ελέγξει την αυξημένη χρηματική ρευστότητα. Την περίοδο αυτή είχε αυξήσει σταδιακά το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων από 9% σε 11%. Αύξηση, η οποία αυξάνει με τη σειρά της το κόστος του τραπεζικού χρήματος. Το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων κατά 50% εκτοκίζεται με επιτόκιο 12,5% και το υπόλοιπο 50% είναι άτοκο. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό είναι το μόνο που έχει απομείνει στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να ελέγξει τη χρηματική ρευστότητα, μετά την περίοδο της πλήρους "απελευθέρωσης" της κίνησης κεφαλαίων. Μέτρο, όμως, το οποίο κρίνεται αλυσιτελές.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφερόμενοι στο θέμα της εκροής των 600 εκατομ. δολαρίων την προηγούμενη Παρασκευή την απέδωσαν στην αυξημένη πολιτική ρευστότητα, που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και σε ορισμένες "ατυχείς" δηλώσεις πολιτικών παραγόντων. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στόχος της κερδοσκοπικής αυτής κίνησης, ήταν να τεθεί σε δοκιμασία η πολιτική της "σκληρής" δραχμής, ενώ δεν απέκλεισαν ότι την περίοδο προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι αποσταθεροποιητικές - κερδοσκοπικές κινήσεις θα ενταθούν. Ομολογία, η οποία αναγνωρίζει το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας που έχει επιβληθεί στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα από το χρηματιστικό κεφάλαιο.

Από τον Ιούλη του 1997, φυσικό αέριο στη Λάρισα

Τον Ιούλη του 1997 θα είναι διαθέσιμο στους οικιακούς καταναλωτές της Λάρισας το νέο εύχρηστο και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο του φυσικού αερίου (ΦΑ). Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η οποία αναφέρει ότι η σύμβαση για την κατασκευή των δικτύων για τη διανομή του φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές της Λάρισας υπογράφτηκε χτες και τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 14 μηνών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,182 δισ. δρχ., ανατέθηκε ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό στην τεχνική εταιρία ΓΑΝΤΖΟΥΛΑΣ ΑΤΕΕ και περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου πόλης - διανομής ΦΑ σε μήκος 63 χλμ. Τη διοίκηση του έργου αναλαμβάνει η Δημοτική Επιχείρηση ΦΑ Λάρισας (ΔΕΦΑΛ), με την οποία η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει σχετική συμφωνία. Με το πέρας των έργων και τη σύνδεσή τους με το υπάρχον δίκτυο διανομής μέσης πίεσης, υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις στη Λάρισα θα μπορούν να κάνουν χρήση του νέου καυσίμου.

  • Το φυσικό αέριο στην αστική κατανάλωση θα είναι το θέμα διημέρου που διοργανώνει αύριο και μεθαύριο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Κινητοποιήσεις της ΕΤΕ - ΔΕΗ από 1η Ιούνη

Με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την 1η Ιούνη,με τη μορφή της άρνησης υπερωριακής εργασίας και εργασίας τα Σαββατοκύριακα, καθώς και οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων.

Η ΕΤΕ - ΔΕΗ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι το εργατοτεχνικό προσωπικό της επιχείρησης συρρικνώνεται, "με συνέπεια αφ' ενός μεν την απώλεια τεχνογνωσίας και αφ' ετέρου την ένταση της αφανούς ιδιωτικοποίησης, αφού η ΔΕΗ έχει αρχίσει ήδη να γίνεται "έρμαιο" των εργολάβων σε όλες τις δραστηριότητές της".

Το σωματείο καλεί την κυβέρνηση να προσλάβει άμεσα προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες, μέσα από τις σχολές ταχύρυθμης εκπαίδευσης τεχνιτών ΔΕΗ. Τονίζει ακόμα ότι δε θα υποχωρήσει σε οποιαδήποτε "διαβεβαίωση", αν δε λυθεί άμεσα το αίτημα, γιατί "δεν ανεχόμαστε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς συναδέλφους μας (1996, 6 νεκροί), θύματα της εντατικοποίησης και της πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Καταγγέλλει τις αντιλαϊκές συστάσεις ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

Την επέμβαση του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ στην ελληνική οικονομία, με υποδείξεις για συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας εις βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι δεν προκαλεί κατάπληξη η στήριξη που απολαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ στη συνέχιση των "αντικειμενικών κριτηρίων" φορολόγησης, την ώρα που βάλλονται από παντού και έχουν χάσει κάθε ίχνος κοινωνικής αποδοχής και νομιμότητας. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει η ΟΒΣΑ, η κυβέρνηση αρνείται να δει τα δεινά που μαστίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα λουκέτα και τα "φέσια", αλλά και τα άλλα στρώματα του πληθυσμού, με την ανεργία και τις συντάξεις πείνας και την καταστροφή της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η ΟΒΣΑ δηλώνει ότι οι βιοτέχνες είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική, όποιος διεθνής οργανισμός κι αν την επιβάλει ή την επικροτεί και καλεί τα σωματεία - μέλη της να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα πολυκαταστήματα "Κόντινεντ", "Πράκτικερ" κλπ., όταν αυτές εξαγγελθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Αθήνας.

Ζητούν την αναθεώρηση της οικιστικής νομοθεσίας

Την επανεξέταση της οικιστικής νομοθεσίας ζητά η Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαϊας, από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Συγκεκριμένα, με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, οι ιδιοκτήτες ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Τη μείωση της εισφοράς σε γη και χρήμα από 5% μέχρι 25% το ανώτερο.
  • Ο υπολογισμός της εισφοράς να γίνεται με βάση την ιδιοκτησία όπως βρίσκεται τη μέρα έγκρισης ή τροποποίησης κάθε σχεδίου και όχι βάσει του εμβαδού.
  • Οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί ήδη στην κοινή χρήση από κάθε ιδιοκτήτη πρέπει να αφαιρούνται από την εισφορά σε γη.

Επίσης, η Ενωση ζητά να σταματήσει η κυβέρνηση να εξαγγέλλει ή να απειλεί την ιδιοκτησία με επιβολή νέων φόρων και τελών και να προχωρήσει στη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που στην περιοχή της Αχαϊας, όπως αναφέρεται, ξεπερνούν τις ισχύουσες τιμές της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ