Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τα δάνεια σε συνάλλαγμα στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις

Με την απειλή των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της δραχμής προσπαθούν τράπεζες και χρηματιστηριακοί παράγοντες να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας

Με την ένταξη των δανείων σε συνάλλαγμα, στη βάση υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων, επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ρευστότητα χρήματος και να δημιουργήσει προσχώματα στις μεγάλες επιχειρήσεις που προσφεύγουν στον εξωτερικό δανεισμό.

Αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό μέτρο, το οποίο θα υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να ελέγξει τον εξωτερικό δανεισμό, ενώ μέτρα περιοριστικής υφής πρόκειται να ανακοινωθούν και για τα καταναλωτικά δάνεια.Η Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, την προηγούμενη Παρασκευή "έφυγαν" από τη χώρα 600 εκατομ. δολάρια για κερδοσκοπικούς κυρίως σκοπούς.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια περιορισμού της χρηματικής ρευστότητας, παράγοντες του τραπεζικού χώρου θεωρούν τα μέτρα αυτά ανεπαρκή, για να ελέγξουν την εισροή ξένων κεφαλαίων υπό μορφήν δανείων, ή κεφαλαίων που εισέρχονται για λόγους κερδοσκοπικούς. Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, η εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται (εισαγωγή πληθωριστικού χρήματος), θα συνεχιστεί, όσο οι διαφορές των ελληνικών και ξένων επιτοκίων θα διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέτρο της διεύρυνσης της βάσης υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων επί των νέων καταθέσεων, το είχε χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και τον Ιούλη του 1995, με σκοπό πάλι να ελέγξει την αυξημένη χρηματική ρευστότητα. Την περίοδο αυτή είχε αυξήσει σταδιακά το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων από 9% σε 11%. Αύξηση, η οποία αυξάνει με τη σειρά της το κόστος του τραπεζικού χρήματος. Το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων κατά 50% εκτοκίζεται με επιτόκιο 12,5% και το υπόλοιπο 50% είναι άτοκο. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό είναι το μόνο που έχει απομείνει στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να ελέγξει τη χρηματική ρευστότητα, μετά την περίοδο της πλήρους "απελευθέρωσης" της κίνησης κεφαλαίων. Μέτρο, όμως, το οποίο κρίνεται αλυσιτελές.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφερόμενοι στο θέμα της εκροής των 600 εκατομ. δολαρίων την προηγούμενη Παρασκευή την απέδωσαν στην αυξημένη πολιτική ρευστότητα, που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και σε ορισμένες "ατυχείς" δηλώσεις πολιτικών παραγόντων. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στόχος της κερδοσκοπικής αυτής κίνησης, ήταν να τεθεί σε δοκιμασία η πολιτική της "σκληρής" δραχμής, ενώ δεν απέκλεισαν ότι την περίοδο προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι αποσταθεροποιητικές - κερδοσκοπικές κινήσεις θα ενταθούν. Ομολογία, η οποία αναγνωρίζει το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας που έχει επιβληθεί στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα από το χρηματιστικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ