Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Η δυσφορία των θιγόμενων διχάζει και την κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών με τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, άδειασε - με την έγκριση Σημίτη - τον υφυπουργό Οικονομικών, που είχε προαναγγείλει διορθωτικές αλλαγές

"Τριβές" στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες δεν είναι άσχετες με την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η αυξανόμενη δυσφορία όλων εκείνων, που πληρώνουν τα "σπασμένα" της φορομπηχτικής πολιτικής των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Πρόσφατο παράδειγμα, η νέα "κόντρα" που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, σχετικά με το καθεστώς των "αντικειμενικών" κριτηρίων, χωρίς, ωστόσο, να θίγεται η ουσία του συγκεκριμένου άδικου και φορομπηχτικού συστήματος.

Η νέα "διαφωνία" εκδηλώθηκε, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτης, σε κυριακάτικο φύλλο, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών στα "αντικειμενικά" κριτήρια για τη χρήση 1996, όσον αφορά τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος και συγκεκριμένα της μισθωτικής αξίας, όπως προκύπτει μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα, δυο αντικρουόμενες μεταξύ τους αποφάσεις δικαστηρίων, σχετικά με τη συνταγματικότητα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Οι απόψεις του Γ. Ανωμερίτη, ότι το υπουργείο εξετάζει "διορθωτικές αλλαγές" στο ισχύον σύστημα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου,ο οποίος, με γραπτή ανακοίνωσή του, δήλωσε απερίφραστα ότι "ουδεμία αλλαγή ή τροποποίηση θα επέλθει στο "αντικειμενικό" σύστημα φορολόγησης".Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι "δε θα εισαχθεί κανένα φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή κατά το 1996 και 1997, πλην του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών".

Οπως φαίνεται το "άδειασμα", που έκανε ο Αλ. Παπαδόπουλος στον Γ. Ανωμερίτη, είχε την πρωθυπουργική έγκριση. Σε σχετική ερώτηση που έγινε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Ρέππα,ο τελευταίος δήλωσε πως "η οικονομική πολιτική ασκείται στο υπουργείο Οικονομικών από τον αρμόδιο υπουργό" και υποστήριξε πως για τη φορολογική πολιτική δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, εκτός από την κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών.Σχετικά με την εκδήλωση διαφορετικών απόψεων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την άσκηση της φορολογικής πολιτικής, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "υπάρχουν, ίσως, κάποιες επιμέρους διαφορές ως προς την ακολουθητέα πολιτική. Η πολιτική, όμως, τελικώς η οποία θα ακολουθηθεί είναι αυτή η οποία προβλέπει τη διατήρηση ενός φορολογικού περιβάλλοντος, δεδομένου και σαφούς".

Ομολογούν τη φοροαδικία

Το περιβάλλον του Γ. Ανωμερίτη αναφερόταν χτες σε σχετικές προτάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που εισηγήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και βάσει των οποίων ο υφυπουργός έκανε λόγο για μελετώμενες διορθωτικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, η αναμενόμενη αύξηση της εμπορικής αμοιβής - που είναι ένα από τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος - σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα προκαλέσει αύξηση των ελάχιστων ποσών εισοδήματος για τους εμποροβιοτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για το 1996, που κατά μέσον όρο θα κυμαίνεται γύρω στο 25%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει μέχρι και 50%.

Η εξέλιξη αυτή - σύμφωνα με την ίδια μελέτη - λόγω της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας θα επιφέρει αυξήσεις μέχρι και 100% στο φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν το 1997 οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι.Με τα παραπάνω δεδομένα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, προτείνει να μειωθεί με νομοθετική ρύθμιση κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό που αντιστοιχεί στη μισθωτική αξία, ήτοι από το 6% της συνολικής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στο 4%, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η επερχόμενη αύξηση του φόρου το '97 για όσους φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια.

Ασχετα με τη "διάσταση", που εκδηλώθηκε στην ηγεσία του υπουργείου με αφορμή όλα τα παραπάνω, η ουσία είναι ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες το πάγιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, που αδικούνται κατάφωρα από το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, για άμεση κατάργησή του. Οι όποιες "προθέσεις" για μικροαλλαγές στο συγκεκριμένο καθεστώς εκδηλώνονται από τη μία πλευρά, ή οι όποιες διακηρύξεις για σταθερό φορολογικό περιβάλλον διατυπώνονται από την άλλη πλευρά, στοχεύουν μάλλον στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και την ικανοποίηση προσωπικών οφελών και σε καμία περίπτωση στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ