Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι Ιταλοί παζαρεύουν τον πλήρη έλεγχό της

Ενώ η "Καλτσεστρούτσι" ανακοίνωσε την πρόθεσή της ν' αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, για να εξαγοράσει τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και ένα πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ από την Εθνική, η κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος"

"Σιγήν ιχθύος" τηρεί η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που θέλουν τους Ιταλούς να "παζαρεύουν" την εξαγορά ενός ακόμη μικρού πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ (από το σύνολο των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ η Εθνική), ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Την ίδια στάση κράτησαν κυβέρνηση και διοίκηση της Εθνικής, στην ανακοίνωση της "Καλτσεστρούτσι", το περασμένο Σάββατο, ότι αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση τον Ιούνιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 500 δισ. λιρέτες (77 δισ. δρχ.), προκειμένου να το διαθέσει για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και μέρους των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει η Εθνική Τράπεζα μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ.

Ο ιταλικός όμιλος υπέβαλε γραπτώς αίτημα προς την ΕΤΕ για την εξαγορά απ' τη δεύτερη ποσοστού 24% των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει στην ΚΑΛ - ΝΑΤ αντί συνολικού τιμήματος 206 δισ. λιρετών, περίπου 33 δισ. δρχ., ενώ είναι θέμα χρόνου και το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Οπως είναι ήδη γνωστό, το αίτημα των Ιταλών συνδέεται με τη συμφωνία πώλησης της ΑΓΕΤ στην "Καλτσεστρούτσι" το 1992, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αγοραστές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν σε διάστημα 4 ετών από ισχύος της σύμβασης (27 του Μάη 1992) την εξαγορά μετοχών μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Εθνικής στην ΚΑΛ-ΝΑΤ. Πρόκειται για συμφωνία που η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, για να επαναφέρει την ΑΓΕΤ υπό τον έλεγχο του δημοσίου, αφού δε δεσμεύει την Τράπεζα να πουλήσει τις μετοχές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ