Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Θα τις "μαχαιρώσουν" με "δημοκρατικές" διαδικασίες!

Η χτεσινή ολομέλεια της ΟΚΕ δεν κατέληξε σε συμφωνία, μετά τις προκλητικές απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του

Η προκλητική στάση των εκπροσώπων της εργοδοσίας, οι οποίοι απαιτούσαν την κατάργηση μεγάλου μέρους των φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα, παράλληλα με τη διατήρηση των προκλητικών φορολογικών απαλλαγών των επιχειρήσεων, ήταν η αιτία της μη έκδοσης του πορίσματος από την ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στη χτεσινή της συνεδρίαση, με συνέπεια να αναβληθεί για αύριο, Τετάρτη, η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη πληροφόρηση για τη χτεσινή συζήτηση στην ΟΚΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εργοδοτική πλευρά κατέβηκε με "άγριες διαθέσεις" και απαίτησε την κατάργηση της πλειοψηφίας των φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα και διατήρηση των "κεκτημένων" φορολοαπαλλαγών των επιχειρήσεων.Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τηρούσαν μια πιο "διαλλακτική" στάση, και με τις προτάσεις τους, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκαν έξω από τα όρια της αμφισβήτησης της ουσίας του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, έθεσαν ορισμένα ζητήματα φορολογικού "εκσυγχρονισμού".

Αξίζει να σημειωθεί, πως την ώρα που οι "κοινωνικοί εταίροι" συζητούσαν για το ποιες φοροαπαλλαγές πρέπει να καταργηθούν, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έχει προ καιρού διαμηνύσει - μέσω του φιλικού του Τύπου - ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και λογικά τίθεται το ερώτημα: Σε τι αποσκοπούν οι γνωμοδοτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της ΟΚΕ, για μια υπόθεση, για την οποία ο αρμόδιος υπουργός ρητά και κατηγορηματικά έχει δηλώσει ότι έχει σχηματίσει ιδία γνώμη;Αποδεικνύεται, δηλαδή, ο διακοσμητικός ρόλος της ΟΚΕ, η οποία χρησιμοποιείται, προκειμένου να δώσει δημοκρατική κάλυψη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ έθεσε θέμα κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών των εφοπλιστικών εταιριών και τελικά συμφωνήθηκε το θέμα να τεθεί "υπό μελέτη". Τέθηκε, επίσης, θέμα κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση των ισχυουσών απαλλαγών για τα ποσά που χορηγούνται σε κοινωφελή και εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης,δήλωσε πως στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας, συμφωνήθηκε να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή της έκπτωσης μέρους του ενοικίου για κύρια κατοικία, καθώς και του ενοικίου παιδιών, που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τους μισθωτούς - συνταξιούχους και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων. Για τη διατήρηση ή μη των φορολογικών απαλλαγών των επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, υπήρξε ισοψηφία αρνητικών και θετικών ψήφων, ενώ συμφωνήθηκε να υποβληθεί πρόταση για μελλοντική κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Οπως ανέφερε ο Γ. Κουκιάδης, για το θέμα αυτό "δεν είναι σήμερα ώριμη η κατάσταση να τεθεί σε συζήτηση και γι' αυτό δεν το θίγουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ