ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Η δυσφορία των θιγόμενων διχάζει και την κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών με τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, άδειασε - με την έγκριση Σημίτη - τον υφυπουργό Οικονομικών, που είχε προαναγγείλει διορθωτικές αλλαγές

"Τριβές" στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες δεν είναι άσχετες με την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η αυξανόμενη δυσφορία όλων εκείνων, που πληρώνουν τα "σπασμένα" της φορομπηχτικής πολιτικής των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Πρόσφατο παράδειγμα, η νέα "κόντρα" που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, σχετικά με το καθεστώς των "αντικειμενικών" κριτηρίων, χωρίς, ωστόσο, να θίγεται η ουσία του συγκεκριμένου άδικου και φορομπηχτικού συστήματος.

Η νέα "διαφωνία" εκδηλώθηκε, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ανωμερίτης, σε κυριακάτικο φύλλο, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών στα "αντικειμενικά" κριτήρια για τη χρήση 1996, όσον αφορά τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος και συγκεκριμένα της μισθωτικής αξίας, όπως προκύπτει μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα, δυο αντικρουόμενες μεταξύ τους αποφάσεις δικαστηρίων, σχετικά με τη συνταγματικότητα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Οι απόψεις του Γ. Ανωμερίτη, ότι το υπουργείο εξετάζει "διορθωτικές αλλαγές" στο ισχύον σύστημα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου,ο οποίος, με γραπτή ανακοίνωσή του, δήλωσε απερίφραστα ότι "ουδεμία αλλαγή ή τροποποίηση θα επέλθει στο "αντικειμενικό" σύστημα φορολόγησης".Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι "δε θα εισαχθεί κανένα φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή κατά το 1996 και 1997, πλην του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών".

Οπως φαίνεται το "άδειασμα", που έκανε ο Αλ. Παπαδόπουλος στον Γ. Ανωμερίτη, είχε την πρωθυπουργική έγκριση. Σε σχετική ερώτηση που έγινε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Ρέππα,ο τελευταίος δήλωσε πως "η οικονομική πολιτική ασκείται στο υπουργείο Οικονομικών από τον αρμόδιο υπουργό" και υποστήριξε πως για τη φορολογική πολιτική δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, εκτός από την κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών.Σχετικά με την εκδήλωση διαφορετικών απόψεων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την άσκηση της φορολογικής πολιτικής, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "υπάρχουν, ίσως, κάποιες επιμέρους διαφορές ως προς την ακολουθητέα πολιτική. Η πολιτική, όμως, τελικώς η οποία θα ακολουθηθεί είναι αυτή η οποία προβλέπει τη διατήρηση ενός φορολογικού περιβάλλοντος, δεδομένου και σαφούς".

Ομολογούν τη φοροαδικία

Το περιβάλλον του Γ. Ανωμερίτη αναφερόταν χτες σε σχετικές προτάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που εισηγήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και βάσει των οποίων ο υφυπουργός έκανε λόγο για μελετώμενες διορθωτικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, η αναμενόμενη αύξηση της εμπορικής αμοιβής - που είναι ένα από τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος - σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα προκαλέσει αύξηση των ελάχιστων ποσών εισοδήματος για τους εμποροβιοτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για το 1996, που κατά μέσον όρο θα κυμαίνεται γύρω στο 25%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει μέχρι και 50%.

Η εξέλιξη αυτή - σύμφωνα με την ίδια μελέτη - λόγω της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας θα επιφέρει αυξήσεις μέχρι και 100% στο φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν το 1997 οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι.Με τα παραπάνω δεδομένα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, προτείνει να μειωθεί με νομοθετική ρύθμιση κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό που αντιστοιχεί στη μισθωτική αξία, ήτοι από το 6% της συνολικής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στο 4%, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η επερχόμενη αύξηση του φόρου το '97 για όσους φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια.

Ασχετα με τη "διάσταση", που εκδηλώθηκε στην ηγεσία του υπουργείου με αφορμή όλα τα παραπάνω, η ουσία είναι ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες το πάγιο αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, που αδικούνται κατάφωρα από το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, για άμεση κατάργησή του. Οι όποιες "προθέσεις" για μικροαλλαγές στο συγκεκριμένο καθεστώς εκδηλώνονται από τη μία πλευρά, ή οι όποιες διακηρύξεις για σταθερό φορολογικό περιβάλλον διατυπώνονται από την άλλη πλευρά, στοχεύουν μάλλον στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και την ικανοποίηση προσωπικών οφελών και σε καμία περίπτωση στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Θα τις "μαχαιρώσουν" με "δημοκρατικές" διαδικασίες!

Η χτεσινή ολομέλεια της ΟΚΕ δεν κατέληξε σε συμφωνία, μετά τις προκλητικές απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του

Η προκλητική στάση των εκπροσώπων της εργοδοσίας, οι οποίοι απαιτούσαν την κατάργηση μεγάλου μέρους των φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα, παράλληλα με τη διατήρηση των προκλητικών φορολογικών απαλλαγών των επιχειρήσεων, ήταν η αιτία της μη έκδοσης του πορίσματος από την ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στη χτεσινή της συνεδρίαση, με συνέπεια να αναβληθεί για αύριο, Τετάρτη, η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη πληροφόρηση για τη χτεσινή συζήτηση στην ΟΚΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εργοδοτική πλευρά κατέβηκε με "άγριες διαθέσεις" και απαίτησε την κατάργηση της πλειοψηφίας των φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα και διατήρηση των "κεκτημένων" φορολοαπαλλαγών των επιχειρήσεων.Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τηρούσαν μια πιο "διαλλακτική" στάση, και με τις προτάσεις τους, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκαν έξω από τα όρια της αμφισβήτησης της ουσίας του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, έθεσαν ορισμένα ζητήματα φορολογικού "εκσυγχρονισμού".

Αξίζει να σημειωθεί, πως την ώρα που οι "κοινωνικοί εταίροι" συζητούσαν για το ποιες φοροαπαλλαγές πρέπει να καταργηθούν, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έχει προ καιρού διαμηνύσει - μέσω του φιλικού του Τύπου - ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Και λογικά τίθεται το ερώτημα: Σε τι αποσκοπούν οι γνωμοδοτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της ΟΚΕ, για μια υπόθεση, για την οποία ο αρμόδιος υπουργός ρητά και κατηγορηματικά έχει δηλώσει ότι έχει σχηματίσει ιδία γνώμη;Αποδεικνύεται, δηλαδή, ο διακοσμητικός ρόλος της ΟΚΕ, η οποία χρησιμοποιείται, προκειμένου να δώσει δημοκρατική κάλυψη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ έθεσε θέμα κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών των εφοπλιστικών εταιριών και τελικά συμφωνήθηκε το θέμα να τεθεί "υπό μελέτη". Τέθηκε, επίσης, θέμα κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση των ισχυουσών απαλλαγών για τα ποσά που χορηγούνται σε κοινωφελή και εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης,δήλωσε πως στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας, συμφωνήθηκε να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή της έκπτωσης μέρους του ενοικίου για κύρια κατοικία, καθώς και του ενοικίου παιδιών, που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τους μισθωτούς - συνταξιούχους και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων. Για τη διατήρηση ή μη των φορολογικών απαλλαγών των επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, υπήρξε ισοψηφία αρνητικών και θετικών ψήφων, ενώ συμφωνήθηκε να υποβληθεί πρόταση για μελλοντική κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Οπως ανέφερε ο Γ. Κουκιάδης, για το θέμα αυτό "δεν είναι σήμερα ώριμη η κατάσταση να τεθεί σε συζήτηση και γι' αυτό δεν το θίγουμε".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι Ιταλοί παζαρεύουν τον πλήρη έλεγχό της

Ενώ η "Καλτσεστρούτσι" ανακοίνωσε την πρόθεσή της ν' αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, για να εξαγοράσει τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και ένα πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ από την Εθνική, η κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος"

"Σιγήν ιχθύος" τηρεί η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που θέλουν τους Ιταλούς να "παζαρεύουν" την εξαγορά ενός ακόμη μικρού πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ (από το σύνολο των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ η Εθνική), ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Την ίδια στάση κράτησαν κυβέρνηση και διοίκηση της Εθνικής, στην ανακοίνωση της "Καλτσεστρούτσι", το περασμένο Σάββατο, ότι αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση τον Ιούνιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 500 δισ. λιρέτες (77 δισ. δρχ.), προκειμένου να το διαθέσει για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και μέρους των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει η Εθνική Τράπεζα μέσω της ΚΑΛ-ΝΑΤ.

Ο ιταλικός όμιλος υπέβαλε γραπτώς αίτημα προς την ΕΤΕ για την εξαγορά απ' τη δεύτερη ποσοστού 24% των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει στην ΚΑΛ - ΝΑΤ αντί συνολικού τιμήματος 206 δισ. λιρετών, περίπου 33 δισ. δρχ., ενώ είναι θέμα χρόνου και το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Οπως είναι ήδη γνωστό, το αίτημα των Ιταλών συνδέεται με τη συμφωνία πώλησης της ΑΓΕΤ στην "Καλτσεστρούτσι" το 1992, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αγοραστές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν σε διάστημα 4 ετών από ισχύος της σύμβασης (27 του Μάη 1992) την εξαγορά μετοχών μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Εθνικής στην ΚΑΛ-ΝΑΤ. Πρόκειται για συμφωνία που η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, για να επαναφέρει την ΑΓΕΤ υπό τον έλεγχο του δημοσίου, αφού δε δεσμεύει την Τράπεζα να πουλήσει τις μετοχές της.

Η ΟΒΣΑ καλεί για προσφυγές στα δικαστήρια

Κάλεσμα στα μέλη - σωματεία της να συστήσουν στα μέλη τους μαζική προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά των "αντικειμενικών κριτηρίων", απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία αναφέρει στην εγκύκλιό της ότι οι προσφυγές θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της, απ' όπου θα γίνει η μαζική προσφυγή. Οπως τονίζει, "η κατάθεση μαζικών προσφυγών κατά των "αντικειμενικών κριτηρίων", εκτός του ότι είναι πράξη άμυνας των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων για την προστασία των ατομικών τους συμφερόντων, πρακτικά οδηγεί σε κλονισμό της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα αυτό και ενισχύει τον αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος. Επιπλέον, δημιουργεί θετική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στους ΕΒΕ, όταν γίνονται γνωστά τα στοιχεία της φορομπηχτικής πολιτικής".

"Αδικο" χαρακτηρίζει το σύστημα φορολόγησης με τα "αντικειμενικά κριτήρια" και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Αν. Κυριαζής. Με χτεσινή του δήλωση, ο ίδιος υποστηρίζει ότι, μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις του υφυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, το θέμα αυτό παίρνει νέες διαστάσεις καθώς διαπιστώνεται συνεχώς ότι οι επιβαρύνσεις των επαγγελματιών με τα "αντικειμενικά κριτήρια" είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι επαγγελματίες δεν πρέπει και δεν μπορούν να φέρουν μονίμως το βάρος της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, που ο Α. Κυριαζής προτείνει ως τρόπο αύξησης των φορολογικών εσόδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ