ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τινάζουν στον αέρα το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ

Με αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου ικανοποιούνται μια σειρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, γίνεται προσπάθεια να εξαπατηθούν οι κάτοικοι του Αυλώνα, ενώ όλο το πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μένει μετέωρο, καθώς αμφισβητούνται βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή του

Με αστείες προφάσεις και εντελώς απροκάλυπτα, χτες, η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, κόντρα σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, κόντρα στο ίδιο το κύρος που κατέκτησε με τη μέχρι τώρα δράση του ο Σύνδεσμος, αποφάσισε να ανοίξει το δρόμο για να τιναχτεί στον αέρα ο σχεδιασμός του 1992 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λίγο πριν αυτός περάσει στο στάδιο της υλοποίησής του κι αφού ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικότατες καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις. Με χτεσινή απόφαση της ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ εξασφαλίστηκε ένα ακόμα άλλοθι στην κυβέρνηση για νέα παραπομπή της λύσης στις ελληνικές καλένδες. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούτζος δικαιώνοντας όσους όλο και πιο συχνά τον καταγγέλλουν ως υπάλληλο του Κ. Λαλιώτη πρότεινε και επέβαλε τελικά απόφαση σύμφωνα με την οποία ο ΕΣΔΚΝΑ εμφανίζεται να έχει κάνει λάθος το 1992, το οποίο, δήθεν, διορθώνει τώρα αναγνωρίζοντας ότι: Στον Αυλώνα, μέσα στα ευρύτερα όρια της μέχρι τώρα νοούμενης ως πιθανής θέσης για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπάρχει, εκτός από τον χώρο που απορρίπτουν οι επιστήμονες (είναι 5ος στη σειρά κατάταξης) κι άλλος χώρος που πρέπει να εξεταστεί. Για αυτήν την εξέταση η ΔΕ ανέθεσε χτες στο μελετητικό γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου να παρουσιάσει μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, αναλυτικότερη μελέτη!

Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά αθώα εξέλιξη, γίνεται εύκολα ορατή μια επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους: Το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ που επρόκειτο να μπει στην τελική φάση ανάπτυξής του το προηγούμενο Σάββατο με ανακοινώσεις που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τινάζεται για μία ακόμα φορά στον αέρα. Γίνεται απόπειρα να εξαπατηθούν οι κάτοικοι του Αυλώνα που χτες ξανάεπιβεβαίωσαν επίσημα ότι επιστημονικά η περιοχή τους είναι 5ος στη σειρά κατάταξης. Καθησυχάζονται οι εκατοντάδες μεγαλοσχήμονες που έχουν βίλες στην περιοχή του Βαρνάβα (4ος στην κατάταξη) όπως επίσης και το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ στο Γραμματικό (3ο στην κατάταξη). Ταυτόχρονα "ξεχνιούνται" οι δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη, η Ριτσώνα 1 και 2, για τις οποίες έχει αντιδράσει μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

Αναλύοντας τα "επιχειρήματα" που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ για να επιβάλει τη θέση για δεύτερο χώρο στον Αυλώνα, γίνονται κατανοητές ορισμένες ακόμα πιο σοβαρές παρενέργειες: Ο Θ. Καρούτζος ισχυρίστηκε ότι η περιοχή που προτείνει, είναι μέρος της περιοχής που μέχρι τώρα εξέταζαν οι επιστήμονες και ότι απλά χρειάζεται καλύτερη μελέτη η ανατολική πλευρά. Ομως η φερόμενη ως ανατολική πλευρά, είναι άλλη περιοχή που χωρίζεται από τη δυτική με χαράδρα! Με τη λογική του "ενιαίου χώρου" που εισάγει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, αύριο είναι πιθανόν να ακούσουμε ότι όλη η Πάρνηθα είναι ενιαίος χώρος με τα Λιόσια και άρα σε κάθε πλαγιά της μπορεί να εγκατασταθεί και ένας ΧΥΤΑ! Επειδή κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν μπορεί να ισχύσει γι' αυτό και ο ΕΣΔΚΝΑ είχε ζητήσει από το μελετητικό γραφείο μελέτη για συγκεκριμένο χώρο, που τηρούσε εξαρχής κάποια κριτήρια καταλληλότητας. Με την ίδια λογική ανοίγει ο δρόμος για χωροθέτηση νέων χωματερών πλάι σε κάθε μία από τις παλιές.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ δεν κατατέθηκε συνοδευόμενη από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ και το μόνο που προϊδέαζε για μία τέτοια εξέλιξη ήταν ένα προχτεσινό δημοσίευμα της απογευματινής του συγκροτήματος Λαμπράκη που έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των σχεδίων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ...

Κατά της νέας αναβολής στην εφαρμογή του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ τάχθηκε στη συνεδρίαση ο κομμουνιστής δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος ο οποίος έκανε δεκτό μόνο το να κατατεθούν όποια συμπληρωματικά στοιχεία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι άλλη αναβολή

Μία σημαντικότατη παρέμβαση υπέρ της άμεσης χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), ο οποίος αναγνωρίστηκε σαν ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, έκανε χτες αργά το βράδυ το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά μετά από πολύωρη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα υπέρ της καύσης ή της παραπομπής της λύσης κάπου στο μέλλον.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) αποφάσισε καταρχήν να συσταθεί κοινή επιτροπή των τεσσάρων νομαρχιών της Αττικής με στόχο τη στήριξη του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ. Μετά από παρέμβαση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" η απόφαση συμπληρώθηκε με τη θέση ότι: Το ΝΣ στηρίζει την επιλογή των τριών ΟΕΔΑ που προβλέπει το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, στηρίζει την επιλογή των 6 σταθμών μεταφόρτωσης, ζητάει να αρχίσουν ταυτόχρονα οι εργασίες και στις τρεις ΟΕΔΑ, ενώ ταυτόχρονα ζητάει να επαναβεβαιώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχουν δεσμευμένα τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στη λήψη της απόφασης είχε θετική συμβολή το γεγονός ότι από την εισήγηση που κατέθεσε ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,γινόταν καθαρό πως η λύση στο πρόβλημα δε σηκώνει άλλη αναβολή. Παράθυρο στην καύση άφησε η τοποθέτηση του Θ. Κατριβάνου με τη φράση "να μην αποκλείουμε άλλες λύσεις", ενώ από την πλευρά του "ΣΥΝ" ο Γ. Δραγασάκης στην αρχική του τοποθέτηση παρέπεμψε τη λύση στο μέλλον, αφού πρώτα συσταθεί επιτροπή που θα κάνει μία "διεθνή διαδρομή εργασίας"...

Τελικά την απόφαση καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Θ. Κατριβάνου.

Η ΝΑΣ

Από την πλευρά της ΝΑΣ ο Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: Το πρόβλημα των απορριμμάτων εκτός από τις επιδράσεις στην υγεία και το περιβάλλον έχει άμεση σχέση και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στη χώρα μας σχετικά με τα απορρίμματα είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη σχεδιασμού, τεχνικών προδιαγραφών και σύγχρονης νομοθεσίας καθρεφτίζεται στις 3.500 ανεξέλεγκτες χωματερές και στα τεράστια προβλήματα υγείας και όχι μόνον, που δημιουργούν. Η κατάσταση στην Αττική έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτούνται άμεσες λύσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, όπως ως κόμμα τονίσαμε και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σε πρόσφατη συνάντησή μας. Απαιτείται, κυρίως, πολιτική βούληση. Μας βρίσκουν αντίθετους μεθοδεύσεις και προτάσεις που εμφανίζονται, οι οποίες: Διαιωνίζουν το πρόβλημα των απορριμμάτων. Αποπροσανατολίζουν το λαό και μειώνουν την αξιοπιστία των φορέων και το κυριότερο: Αποτελούν το πρόσχημα για την κυβέρνηση, να μην αποδέχεται και να μην υλοποιεί, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, τις πλέον πρόσφορες λύσεις και να μην προχωρά στις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Είναι καιρός, πλέον να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και να προχωρήσουν συγκεκριμένες πράξεις στη βάση των επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς καμία καθυστέρηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πήραν πάλι υποσχέσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Λαού και πορεία προς το νοσοκομείο έκαναν χτες κάτοικοι του Θριάσιου, με αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου. Εισέπραξαν για μια ακόμη φορά υποσχέσεις, αυτή τη φορά για τμηματική λειτουργία του από τον Ιούλη. Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη

Την τμηματική λειτουργία του Νοσοκομείου της Ελευσίνας από τον Ιούλη υποσχέθηκε για μία ακόμα φορά χτες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Θριάσιου, που ζητούν την άμεση λειτουργία του. Χτες ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριάσιου, δήμοι και μαζικοί φορείς της περιοχής έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Λαού και πορεία στο Νοσοκομείο Ελευσίνας, με αίτημα να παραδοθεί χρονοδιάγραμμα άμεσης λειτουργίας του, ενώ έκαναν σαφές πως αν αυτό δε συμβεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Απαντώντας στα αιτήματα ο Κ. Σερέτης, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, είπε ότι η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου εκτιμάται στα μέσα του Οκτώβρη. Είπε, επίσης, ότι η συνολική παραλαβή των μηχανημάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο βδομάδες, ενώ τέλη Ιούνη θα ξεκινήσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων και ένα μήνα αργότερα θα ξεκινήσουν τα παθολογικά τμήματα. Ωστόσο, δεσμεύτηκε μόνο για το χρόνο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα λειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Θριασίου εξέφρασε, με την παρουσία του στη συγκέντρωση και σχετική δήλωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης."Ο λαός κι οι εργαζόμενοι του Θριάσιου, είπε, εκφράζουν, για μια ακόμη φορά, τη διαμαρτυρία τους στις συνεχείς υποσχέσεις της κυβέρνησης για λειτουργία του νοσοκομείου. Με αυτή τη συγκέντρωση ο λαός του Θριάσιου εκφράζει αγωνιστικά την απαίτησή του να σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία των υποσχέσεων και το Νοσοκομείο της Ελευσίνας να λειτουργήσει άμεσα, σε μια πολύπαθη περιοχή με πολλά και μεγάλα προβλήματα, όπως αυτά των συχνών επαγγελματικών ατυχημάτων. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να πρυτανεύουν οι λογικές της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση. Σε αυτές τις λογικές θυσιάζεται και η λειτουργία του Νοσοκομείου της Ελευσίνας".

Η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας", με ανακοίνωσή της επίσης, τονίζει ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης" επιβάλλει το κόψιμο των κοινωνικών δαπανών, με άμεσο κίνδυνο να μη λειτουργήσει το νοσοκομείο.

LEZANTA

Με συνέχιση των κινητοποιήσεων απαντούν στην πρόκληση οι κάτοικοι του Αυλώνα

Τελευταίο μεροκάματο

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε χτες το πρωί ο 40χρονος οικοδόμος Αθανάσιος Νικολάου,κάτοικος Χαϊδαρίου, στην οδό Αγ. Γεωργίου 6. Ο άτυχος εργάτης τοποθετούσε μάρμαρα στα πλευρικά τοιχία του νεοανεγειρόμενου μεγάρου του Αρείου Πάγου (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Κάποια στιγμή έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 15 μέτρων και να σκοτωθεί.

Το έργο της ανέγερσης έχει αναλάβει και εκτελείται από την Κοινοπραξία ΟΜ - ΚΑΤ ΑΕ και τη ΒΟΤΕ ΑΕ. Νόμιμος εκπρόσωπος των εταιριών είναι ο Ευάγγελος Μοσχόπουλος και υπεύθυνος του έργου ο Γεώργιος Βασιλάκης,οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία.

Βόμβα στην ΙΒΜ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στις 9.45 το βράδυ, έξω από τα γραφεία της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ, στο Χαλάνδρι. Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, αφού πρώτα κατόπτευσαν το κτίριο της εταιρίας, στη συνέχεια, επανήλθαν και ο συνεπιβάτης άφησε μία σακούλα στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων. Οι δύο δράστες απομακρύνθηκαν ταχύτατα και τότε ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη. Τους δράστες είδε ο φύλακας του κτιρίου, ο οποίος δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ