ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη εννιά αιώνων

Επόπτης του έργου ήταν ο κορυφαίος βυζαντινολόγος Μανώλης Χατζηδάκης.Η χαρά του ήταν διπλή. Είχε να κάνει με μια πολύχρονη μελέτη βυζαντινολόγου και με ένα από τα κορυφαία, διεθνούς φήμης, βυζαντινά μνημεία μας. Συγγραφέας της μελέτης "Οσιος Λουκάς (Βυζαντινή Τέχνη στην Ελλάδα)" η κόρη του, επίσης, βυζαντινολόγος (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) Νανώ Χατζηδάκη και μνημείο το, τραγουδισμένο από τον ποιητή, μοναστήρι των αρχών του 11ου αιώνα. Η μελέτη, με φιλολογική επιμέλεια της Λαμπρινής Βαγενά - Παπαϊωάννου και καλλιτεχνική της Ραχήλ Μισδραχή - Καπόν,εκδόθηκε από τη "Μέλισσα" και παρουσιάστηκε χθες από τον καθηγητή και διευθυντή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και τη συγγραφέα, παρουσία πολλών διακεκριμένων, ειδικών σε θέματα μνημείων επιστημόνων.

Η Ν. Χατζηδάκη μελετά χρόνια το μνημείο, ιδιαίτερα τη ζωγραφική του. Μια ζωγραφική εκπληκτικά ζωντανή στην έκφρασή της, η οποία όπως και τα ψηφιδωτά, αποτυπώνεται στο σημαντικό αυτό βιβλίο με 92 θαυμάσιες έγχρωμες φωτογραφίες και 6 σχέδια. Η επιστημονική της μελέτη, γραμμένη με γλώσσα θερμή και μεστή, γίνεται παραστατική καθώς συνοδεύεται με τα θαυμαστά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών σε όλο το μνημείο: από την εκκλησία της Παναγίας, την κόγχη του ιερού, το Καθολικό, τους σταυρόλιθους, τα παρεκκλήσια, και την περίφημη κρύπτη.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε τη διεθνή, πλέον, "καριέρα" της σπουδαίας έκδοσης της "Μέλισσας" "Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεότερα χρόνια" (1994, συλλογική μελέτη έντεκα επιφανών επιστημόνων - αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων). Ο τόμος αυτός περιελήφθη στις εκδόσεις του διεθνούς φήμης αμερικάνικου οίκου "Χάρι Αμπραμς",(ειδικεύεται αποκλειστικά σε θέματα Τέχνης) και κυκλοφόρησε σε ΗΠΑ, Καναδά και Αγγλία, αποσπώντας εξαιρετικούς επαίνους των κριτικών μεγάλων εφημερίδων(χαρακτηρίστηκε ως "η σπουδαιότερη ιστορία της Αρχιτεκτονικής κατά τον 190 αιώνα). Θυμίζουμε ότι η έκδοση αυτή συνοδεύτηκε και με τη φωτογραφική έκθεση "Παρθενώνας, Αλληγορίες και Πραγματικότητα",η οποία θα παρουσιαστεί από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Ν. Υόρκη, τον προσεχή Δεκέμβρη.

Αντί στεφάνου

Ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης παρουσιάζει σήμερα, στις 9 μμ, στο Εντευκτήριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11), το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Στον Κώστα Ταχτσή αντί στεφάνου",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Οδός Πανός".Ο Τάκης Σπετσιώτης,άλλοτε ανιχνεύει δοκιμιακά τη σχέση Εργου - Ζωής, που εκφράζει ο Ταχτσής σαν συγγραφέας κι άλλοτε διηγείται σαν ντοκουμέντο τη γνωριμία τους με φόντο πολλά πρόσωπα και γεγονότα της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της αθηναϊκής κοινωνίας, από την εποχή της μεταπολίτευσης μέχρι τις μέρες μας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Βαλεντίνη Λουρμπά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπάζα σε αρχαίο ναό

Μπάζα έριξαν πάνω στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα Μαλόεντα,στη Μυτιλήνη, για να "στηρίξουν" μελλοντική τετραώροφη οικοδομή. Το αίτημα για την πολυκατοικία εγκρίθηκε (!) από το ΚΑΣ το 1992.Αργότερα η υπόθεση επανήλθε και το 1995 έδωσε τη λύση ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος: επικύρωσε την άδεια του 1992 να μπαζωθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να οικοδομηθεί.

Υστερα από αυτά οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής και Στρατής Κόρακας,κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο,με την οποία τονίζουν: "Πάνω στον περιβάλλοντα χώρο του ιερού χτίζεται τετραώροφη οικοδομή, σε μια περιοχή που αποτελεί την παραδοσιακή πόλη της Μυτιλήνης και απαγορεύονται πολυώροφα κτίρια τα οποία προσβάλουν βάναυσα την εικόνα... Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα περίμενε κανείς να προχωρήσει το ΥΠΠΟ σε απαλλοτρίωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, κάτι τέτοιο δεν έγινε".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό εάν "θα ανακληθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση και αν θα προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση του χώρου, ώστε να μη θαφτεί η ιστορία της πόλης της Μυτιλήνης".

Χορός στην Καλαμάτα

Τον απολογισμό του έκανε, χθες, το Διεθνές Κέντρο Χορού της Καλαμάτας,διά στόματος της διευθύντριάς του, Βίκυς Μαραγκοπούλου.Ο απολογισμός αφορούσε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου, που ιδρύθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων. Σε αυτούς τους 12 μήνες ανέπτυξε σχέσεις με ομάδες και κέντρα χορού του εξωτερικού, άρχισε τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και την καταγραφή κέντρων, μουσείων και ομάδων και συνέβαλε σε καλλιτεχνικές παραγωγές, όπως στην επανεμφάνιση των "Χορικών" της Ζουζούς Νικολούδη.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνει το Κέντρο από 22/7-8/8,αρχίζει με τη "Μήδεια" σε χορογραφίες Δ. Παπαϊωάννου και ακολουθούν: Αφιέρωμα στα ρωσικά μπαλέτα (27/7), η ομάδα χορού "Αστέρια της Νέας Υόρκης" (30/7) κ. ά. Ενδιαφέρουσες παρουσιάζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλία της "Ορχήστρας των Χρωμάτων", αφιέρωμα στους Μπιτλς, σεμινάριο χορού και συναυλία τζαζ.

Εξάλλου, αγοράστηκε από το δήμο το πρώην εργοστάσιο "Λιναρδάκη",αντί 400 εκατ., προκειμένου να στεγαστεί το Κέντρο, αλλά ακόμα δεν υπάρχει μελέτη.

Ο "Καραγκιόζης" επέστρεψε από την Αυστραλία και θα περιοδεύσει, όλο το καλοκαίρι, σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Σύλλογοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να εντάξουν τον Καραγκιόζη στο πολιτιστικό τους πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνούν με το Θέατρο Σκιών των αδελφών Αθανασίου, στα τηλέφωνα 4131.226 και 7255.173, Φαξ 8226.068.

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Μενιδίου και Αττικής ο "Ευκλείδης",σε συνεργασία με την ΔΕΑΔΑ, διοργανώνει την 8η Πανποντιακή Πολιτιστική Εκδήλωση Μνήμης,σήμερα, στις 6.30 μμ, στο Δημοτικό Στάδιο Αχαρνών.Συμμετέχουν Πόντιοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.
Ακρόαση

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια",που ανεβαίνει για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα και μουσική - τραγούδια Δημήτρη Παπαδημητρίου.Για τους ρόλους της Στέλλας και του Μίλτου θα γίνει ακρόαση, αύριο, στις 3μμ,στο θέατρο "Αναλυτή" (Αντωνιάδου 4 και Πατησίων, τηλ. 8239.739).

"Τα παιδιά των τυμπάνων"

Ενα CD με τίτλο "Οι ΚΟDΟ στην Ακρόπολη" κυκλοφόρησε η εταιρία "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού,η οποία είχε μετακαλέσει το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και όχι μόνο από εξωτική άποψη ιαπωνικό συγκρότημα, με το οποίο έγινε πέρσι η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τους ήχους των "παιδιών των τυμπάνων" όπως αποκαλούνται αυτοί οι - με "στρατιωτική πειθαρχία" - νέοι που παράγουν μουσικούς ήχους και ψυχοσωματικά, εκτός από τα τύμπανα, τα φλάουτα από μπαμπού και τα διάφορα κρουστά. Οι ρυθμοί τους στο Ηρώδειο ηχογραφήθηκαν και μαγνητοσκοπήθηκαν από ιαπωνικό συνεργείο της SONY και το CD με "τα παιδιά των τυμπάνων" κάνει το γύρο του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ