ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη όλων των νοσοκομείων
  • Τετραήμερη απεργία (4-7 Ιούνη) και πορεία την Τετάρτη, ώρα 10 πμ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
  • "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας" τονίζει ο Σύλλογος Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας - ΕΣΥ

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, που κυμαίνονται από 60 - 100%, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα τον αγώνα τους και με νέες μορφές πάλης.

Από χτες, στα πλαίσια των αποφάσεων της προχτεσινής γενικής τους συνελεύσης, πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης με στόχο τη γενίκευση της απεργίας σε όλα τα επίπεδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την κατάληψη των εισόδων και των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα αποφάσισαν τετραήμερη απεργία (4-7 Ιούνη) και από την Τρίτη 4 Ιούνη να αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά αποκλειστικά μόνο από ένα νοσοκομείο. Την Τετάρτη 5 Ιούνη έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας στις 10 πμ από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων και ειδικευομένων γιατρών όλων των νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας - ΕΣΥ θέτει ένα διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο ευρύτερης σημασίας και τονίζει: "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας και προστατεύεται μόνο όταν υπάρχει πλήρες αναπτυγμένο σύστημα". Ο Σύλλογος ζητά "να ξεκαθαρίσει το υπουργείο την πολιτική του και να ολοκληρωθεί το ΕΣΥ, όπως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και όπως ζητούν οι γιατροί". Επίσης ζητούν νέο μισθολόγιο των γιατρών, με διπλασιασμό των βασικών μισθών, "ναι στη μονιμότητα, όπως οι πανεπιστημιακοί" και "πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και στους πανεπιστημιακούς και στους στρατιωτικούς".

Την Πέμπτη, ώρα 12, γίνεται νέα Γενική Συνέλευση στο παλιό αμφιθέατρο του "Ιπποκράτειου" για να παρθούν νέες αποφάσεις.
Στο "Παπανικολάου"

Στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" ήδη από την Τρίτη οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της πύλης και των διοικητικών υπηρεσιών και όπως ανακοίνωσε χτες η απεργιακή τους επιτροπή, το νοσοκομείο από τις 4 Ιούνη θα κλείσει για όλα τα επείγοντα και μη περιστατικά στα πλαίσια των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.

"Εχουμε ζητήσει διάλογο από το υπουργείο, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες μας αγνοεί προκλητικά", τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος μέλος της απεργιακής επιτροπής του Νοσοκομείου "Παπανικολάου". "Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ούτε την άρση της μονιμότητας, ούτε και την παραπέρα διάλυση του ΕΣΥ. Εχουμε ενημερώσει επίσης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τα χρέη των νοσοκομείων της πόλης, αλλά εξακολουθεί η ίδια αντιμετώπιση. Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης πως δε γίνεται δημόσιο σύστημα υγείας με αποδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας και με υποβάθμιση του ρόλου και των συνθηκών εργασίας των γιατρών".

Χτες επίσης σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Ειδικευομένων Γιατρών Θεσσαλονίκης καταδίκασε το νομοσχέδιο υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας υγείας και αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εξειδίκευσης που επικρατούν στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ειδικευόμενους γιατρούς που καλούνται με βασικό μισθό 130.000 να πληρώσουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα επιμόρφωσης. "Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Θ. Σδούκος,μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Μεταβάλει τα νοσήλια ανάλογα με την ιατρική πράξη, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει αύξηση των ασφαλίστρων και δημιουργεί καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας στους γιατρούς. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα, και το λαό σε κοινωνική συμμαχία για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

".

Σε μαρασμό οι κατασκηνώσεις

Η λογική της λιτότητας εκχώρησε αυτόν το χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία - με τη σειρά της - δηλώνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τα τροφεία που αποφάσισε η κυβέρνηση και προτείνει συμμετοχή των γονιών με 1.000 δραχμές τη μέρα για κάθε παιδί

Χωρίς διακοπές είναι πιθανόν να μείνουν το καλοκαίρι 20.000 παιδιά ασφαλισμένων. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρώτη φορά φέτος βάζει πλαφόν στο ημερήσιο κόστος των τροφείων στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις, που είναι ίσο μ' αυτό του 1991. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που έχει καταδικάσει τις δημόσιες κατασκηνώσεις σε μαρασμό, "παγώνοντας" τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφεύγουν στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις.

Στη συρρίκνωση των δημόσιων κατασκηνώσεων είχαν αναφερθεί σε συνέντευξη Τύπου στις 15 του Μάη και εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Διοικητικού και Εργατικού Προσωπικού Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας. Είχαν υποστηρίξει ότι το 1995 πέντε δισ. δραχμές πήγαν σε χέρια ιδιωτών, οι κατασκηνώσεις των οποίων δεν υπερτερούν σε παροχή υπηρεσιών από τις δημόσιες. Την ίδια χρονιά οι πιστώσεις για τις δημόσιες κατασκηνώσεις ανέρχονταν σε 1,266 δισ. δραχμές και για φέτος είναι μόλις 1,148 δισ. δραχμές. Είχαν ισχυριστεί μάλιστα ότι με το 1/3 περίπου των χρημάτων που πάνε στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί στο δημόσιο και θα συνέβαλαν στη βελτίωση των υπηρεσιών του.

Από την άλλη, οι ιδιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει "ανοίγματα" για να προσελκύσουν περισσότερα παιδιά και δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μ' αυτό το αντίτιμο, χωρίς να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Το Φλεβάρη έγιναν δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου, των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των κατασκηνώσεων και αποφασίστηκε να ισχύσει η περσινή τιμή (7.300 δραχμές) κατ' άτομο συν 5% προσαύξηση και το ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 8.350 δραχμές. Δύο μήνες αργότερα ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης έστειλε έγγραφο στα ασφαλιστικά ταμεία και είπε ότι η τιμή κατεβαίνει στις 7.000 δραχμές (συν το ΦΠΑ), δηλαδή 6.480 δραχμές. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η εισφορά που καταβάλλεται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ημερήσιο κόστος τροφείων για κάθε παιδί ανέρχεται στις 6.160 δραχμές. Είναι δηλαδή κατά 20% μειωμένη η τιμή απ' αυτή των δύο προηγούμενων χρόνων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων δήλωσαν πως ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης εμμένει σε μία άποψη, που αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει είτε σε υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά είτε θα αναγκάσει τις κατασκηνώσεις να μην δέχονται παιδιά ασφαλισμένων. Αν μέσα σ' αυτές τις δύο βδομάδες δεν επιλυθεί το πρόβλημα, προτείνουν, ως έσχατη λύση για τη φετινή κατασκηνωτική περίοδο, να θεσπιστεί η συμμετοχή των γονιών (περίπου 1.000 δραχμές τη μέρα).

"Στο πόδι" οι γιατροί όλης της χώρας

Συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ την Τρίτη ώρα 12.30μμ, έξω απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και "συνέλευση τώρα", την Τετάρτη ώρα 11πμ, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Οι τοπικές ενώσεις μπαίνουν μαχητικά στις κινητοποιήσεις

Διευρύνονται οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και οι τοπικές ενώσεις, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναπτύσσουν αγωνιστικές δραστηριότητες.

Ηδη, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει, όπως ανακοίνωσε και η ΟΕΝΓΕ, τετραήμερη απεργία (4 - 7 Ιούνη 1996). Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε: "Οι γιατροί του Λεκανοπεδίου δε θα μείνουν πίσω. Την Τρίτη, 4 Ιούνη 1996, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 12.30. Και την Τετάρτη, ώρα 11πμ, θα γίνει η "συνέλευση τώρα" στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία"".

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι το νέο σχέδιο νόμου "δεν ανταποκρίνεται στις συσσωρευμένες και επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ και δεν επιλύει τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών". Με την άρση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, συνεχίζει η ΕΙΝΑΠ, και την πολύχρονη παραμονή τους σε κατάσταση εργασιακής αμφισβήτησης και ανασφάλειας, αλλοιώνει πρακτικά το δημόσιο χαρακτήρα και τη δομή του συστήματος και τορπιλίζει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Η κυβέρνηση, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις, επιμένει στην επιβολή αυταρχικών θεσμών, όπως του διοριζόμενου διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας απ' το ΔΣ του νοσοκομείου.

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΙΝΠΙΣ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων) με χτεσινή ανακοίνωσή της ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην τετραήμερη απεργία (4 - 7 Ιούνη) και την Πέμπτη 6 Ιούνη, ώρα 1μμ, γίνεται Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" για να εκλεγεί και Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια εκλογών, απ' τις οποίες θα αναδειχτεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΠΙΣ.

Χτες έγινε μαζική, μαχητική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της της Βοιωτίας και της Εύβοιας στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, στην οποία παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων και ενημέρωσε τους γιατρούς για τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας. Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ με τετράωρες στάσεις εργασίας (9πμ - 1μμ), τη συμμετοχή των γιατρών της δύναμής της στη συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ την προσεχή Τρίτη, καθώς και την παρουσία αντιπροσωπείας της στη ΓΣ της ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 5 Ιούνη.

Η Παγκρήτια Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, ενώ οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου αποφάσισαν να κάνουν τετράωρες στάσεις εργασίας την προσεχή βδομάδα.

Η ΟΣΝΙΕ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ φτιάχτηκε στα πλαίσια των οδηγιών του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το γκρέμισμα του όποιου κράτους πρόνοιας υπάρχει ακόμα και στα πλαίσια της Συμφωνίας του Μάαστριχτ.

Η ΟΣΝΙΕ καταδικάζει το νομοσχέδιο και καλεί τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΥΓΥΙΚΑ, ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) να το καταδικάσουν, ενώ συμπαραστέκεται στους αγώνες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.

Τέλος, η ΟΣΝΙΕ καλεί τα σωματεία - μέλη της να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το νομοσχέδιο ενημερώνοντας τους εργαζόμενους.

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής

Το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του λεκανοπεδίου Αττικής ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη, αρχής γενομένης από το Δήμο Αθήνας. Το πρόγραμμα έχει οργανώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας και αφορμή αποτέλεσε η κακή στοματική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία πανεπιστημιακών ερευνών, το ποσοστό προσβολής από τερηδόνα των νεογιλών δοντιών στα παιδιά είναι πολύ υψηλό. Παιδιά ηλικίας έξι χρόνων προσβάλλονται από την τερηδόνα σε ποσοστό 85,3%. Επίσης, ανάλογα υψηλό θεωρείται το ποσοστό προσβολής των μονίμων δοντιών, που στην ηλικία των δώδεκα χρόνων, είναι 85%.

Συγκέντρωση την Τρίτη έξω από το υπουργείο Υγείας και "Συνέλευση Τώρα" οργανώνει την Τετάρτη στο νοσοκομείο "Σωτηρία" η ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ