Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε μαρασμό οι κατασκηνώσεις

Η λογική της λιτότητας εκχώρησε αυτόν το χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία - με τη σειρά της - δηλώνει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τα τροφεία που αποφάσισε η κυβέρνηση και προτείνει συμμετοχή των γονιών με 1.000 δραχμές τη μέρα για κάθε παιδί

Χωρίς διακοπές είναι πιθανόν να μείνουν το καλοκαίρι 20.000 παιδιά ασφαλισμένων. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρώτη φορά φέτος βάζει πλαφόν στο ημερήσιο κόστος των τροφείων στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις, που είναι ίσο μ' αυτό του 1991. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που έχει καταδικάσει τις δημόσιες κατασκηνώσεις σε μαρασμό, "παγώνοντας" τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να καταφεύγουν στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις.

Στη συρρίκνωση των δημόσιων κατασκηνώσεων είχαν αναφερθεί σε συνέντευξη Τύπου στις 15 του Μάη και εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Διοικητικού και Εργατικού Προσωπικού Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας. Είχαν υποστηρίξει ότι το 1995 πέντε δισ. δραχμές πήγαν σε χέρια ιδιωτών, οι κατασκηνώσεις των οποίων δεν υπερτερούν σε παροχή υπηρεσιών από τις δημόσιες. Την ίδια χρονιά οι πιστώσεις για τις δημόσιες κατασκηνώσεις ανέρχονταν σε 1,266 δισ. δραχμές και για φέτος είναι μόλις 1,148 δισ. δραχμές. Είχαν ισχυριστεί μάλιστα ότι με το 1/3 περίπου των χρημάτων που πάνε στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί στο δημόσιο και θα συνέβαλαν στη βελτίωση των υπηρεσιών του.

Από την άλλη, οι ιδιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει "ανοίγματα" για να προσελκύσουν περισσότερα παιδιά και δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μ' αυτό το αντίτιμο, χωρίς να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Το Φλεβάρη έγιναν δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου, των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των κατασκηνώσεων και αποφασίστηκε να ισχύσει η περσινή τιμή (7.300 δραχμές) κατ' άτομο συν 5% προσαύξηση και το ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 8.350 δραχμές. Δύο μήνες αργότερα ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης έστειλε έγγραφο στα ασφαλιστικά ταμεία και είπε ότι η τιμή κατεβαίνει στις 7.000 δραχμές (συν το ΦΠΑ), δηλαδή 6.480 δραχμές. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η εισφορά που καταβάλλεται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ημερήσιο κόστος τροφείων για κάθε παιδί ανέρχεται στις 6.160 δραχμές. Είναι δηλαδή κατά 20% μειωμένη η τιμή απ' αυτή των δύο προηγούμενων χρόνων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων δήλωσαν πως ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης εμμένει σε μία άποψη, που αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει είτε σε υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά είτε θα αναγκάσει τις κατασκηνώσεις να μην δέχονται παιδιά ασφαλισμένων. Αν μέσα σ' αυτές τις δύο βδομάδες δεν επιλυθεί το πρόβλημα, προτείνουν, ως έσχατη λύση για τη φετινή κατασκηνωτική περίοδο, να θεσπιστεί η συμμετοχή των γονιών (περίπου 1.000 δραχμές τη μέρα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ