Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη όλων των νοσοκομείων
  • Τετραήμερη απεργία (4-7 Ιούνη) και πορεία την Τετάρτη, ώρα 10 πμ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
  • "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας" τονίζει ο Σύλλογος Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας - ΕΣΥ

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, που κυμαίνονται από 60 - 100%, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα τον αγώνα τους και με νέες μορφές πάλης.

Από χτες, στα πλαίσια των αποφάσεων της προχτεσινής γενικής τους συνελεύσης, πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης με στόχο τη γενίκευση της απεργίας σε όλα τα επίπεδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την κατάληψη των εισόδων και των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα αποφάσισαν τετραήμερη απεργία (4-7 Ιούνη) και από την Τρίτη 4 Ιούνη να αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά αποκλειστικά μόνο από ένα νοσοκομείο. Την Τετάρτη 5 Ιούνη έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας στις 10 πμ από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων και ειδικευομένων γιατρών όλων των νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας - ΕΣΥ θέτει ένα διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο ευρύτερης σημασίας και τονίζει: "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας και προστατεύεται μόνο όταν υπάρχει πλήρες αναπτυγμένο σύστημα". Ο Σύλλογος ζητά "να ξεκαθαρίσει το υπουργείο την πολιτική του και να ολοκληρωθεί το ΕΣΥ, όπως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και όπως ζητούν οι γιατροί". Επίσης ζητούν νέο μισθολόγιο των γιατρών, με διπλασιασμό των βασικών μισθών, "ναι στη μονιμότητα, όπως οι πανεπιστημιακοί" και "πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και στους πανεπιστημιακούς και στους στρατιωτικούς".

Την Πέμπτη, ώρα 12, γίνεται νέα Γενική Συνέλευση στο παλιό αμφιθέατρο του "Ιπποκράτειου" για να παρθούν νέες αποφάσεις.
Στο "Παπανικολάου"

Στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" ήδη από την Τρίτη οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της πύλης και των διοικητικών υπηρεσιών και όπως ανακοίνωσε χτες η απεργιακή τους επιτροπή, το νοσοκομείο από τις 4 Ιούνη θα κλείσει για όλα τα επείγοντα και μη περιστατικά στα πλαίσια των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.

"Εχουμε ζητήσει διάλογο από το υπουργείο, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες μας αγνοεί προκλητικά", τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος μέλος της απεργιακής επιτροπής του Νοσοκομείου "Παπανικολάου". "Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ούτε την άρση της μονιμότητας, ούτε και την παραπέρα διάλυση του ΕΣΥ. Εχουμε ενημερώσει επίσης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τα χρέη των νοσοκομείων της πόλης, αλλά εξακολουθεί η ίδια αντιμετώπιση. Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης πως δε γίνεται δημόσιο σύστημα υγείας με αποδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας και με υποβάθμιση του ρόλου και των συνθηκών εργασίας των γιατρών".

Χτες επίσης σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Ειδικευομένων Γιατρών Θεσσαλονίκης καταδίκασε το νομοσχέδιο υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας υγείας και αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εξειδίκευσης που επικρατούν στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ειδικευόμενους γιατρούς που καλούνται με βασικό μισθό 130.000 να πληρώσουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα επιμόρφωσης. "Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Θ. Σδούκος,μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Μεταβάλει τα νοσήλια ανάλογα με την ιατρική πράξη, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει αύξηση των ασφαλίστρων και δημιουργεί καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας στους γιατρούς. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα, και το λαό σε κοινωνική συμμαχία για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ