Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες

Του Γιώργου Νταγκουνάκη, γραμματέα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

- Από τα κυβερνητικά χείλη παρουσιάζεται συχνά μια αισιόδοξη εικόνα για τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Αυτή η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

- Στα Χανιά και σε όλο το νησί είναι ορατά πλέον τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Οι "παχιές αγελάδες" τελείωσαν. Τα όποια εδαφολογικά και κλιματολογικά πλεονεκτήματα έχει ο τόπος δεν αξιοποιούνται. Αντίθετα, έχουμε να κάνουμε με μια στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, με εμμονή στον τουρισμό και προσανατολισμένη "μονόπατα" στο βόρειο τμήμα του νομού. Ανάπτυξη, εναρμονισμένη με τις επιταγές των Βρυξελλών, για μια Κρήτη διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα παρέχει φτηνές υπηρεσίες και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η αναγκαία υποδομή και ο απαραίτητος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα είναι να ερημώνει η ύπαιθρος και η γη να ξεπουλιέται στους ξένους. Οπως λεν και οι ντόπιοι "ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τον πόλεμο, το καταφέρνουν τώρα με τα μάρκα". Επιπλέον, δίχως ουσιαστική στήριξη, η αγροτική παραγωγή αποδυναμώνεται, η αμπελουργία εξαφανίζεται, τα εσπεριδοειδή οδεύουν προς τη χωματερή, το λάδι χάνει την αξία του, καθώς μένει απροστάτευτο από το κράτος και η κτηνοτροφία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ετσι, συρρικνώνεται και το συμπληρωματικό εισόδημα όσων κατοικούν στις πόλεις. Εξάλλου, δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή τομέα παραγωγής (μια σαπωνοποιία και μία συσκευασίας χυμών, και οι δύο συνεταιριστικές), πάνε για κλείσιμο. Το ενεργειακό πρόβλημα που υπάρχει, αφού καταναλώνεται πολύ περισσότερη ενέργεια από όση παράγεται, δεν αντιμετωπίζεται με άμεσα μέτρα και είναι ορατός πια ο κίνδυνος συσκότισης. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τη μέθοδο της "αυτοανάφλεξης", γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και όμως οι αρμόδιοι δεν προχωρούν σε οριστικό σχεδιασμό και υλοποίησή του για να λυθεί το πρόβλημα.

- Ο τουρισμός, που προβάλλεται πλέον ως πανάκεια από τους κυβερνώντες, δεν παρέχει κάποια διέξοδο;

- Ακόμα και με την εμμονή αυτή στον τουρισμό, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και σχεδιασμού, αρκεί μια ταξιδιωτική οδηγία τύπου "Κλίντον", για να μας "φύγει το χαλί κάτω από τα πόδια". Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Απρίλη η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Φυσικά, η γενική πτώση που παρουσιάζεται έχει ως αποτέλεσμα οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν τον ανταγωνισμό, να εξαγοράζονται από τα μεγάλα τραστ. Αυτό, αλυσιδωτά, έχει προκαλέσει μεγάλη ανεργία στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι στα τουριστικά επαγγέλματα έχει βρει την απόλυτη εφαρμογή της η "Λευκή Βίβλος". Εχουμε, δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις, το φαινόμενο λιγότεροι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερο και με μικρότερες αποδοχές και να αξιοποιείται η μαύρη εργασία.

- Τι προτείνετε για να βγει ο νομός από το αδιέξοδο;

- Πρέπει να γίνει σαφές ότι ανάπτυξη των Χανίων, με τη λογική των Βρυξελλών, δεν είναι εφικτή. Χρειάζεται ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του νομού. Τουριστική ανάπτυξη, που θα δίνει βάρος στην ποιοτική υποδομή. Ανάπτυξη του γεωργικού τομέα με την ενίσχυση των παραδοσιακών καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, μέσα φυσικά από την ενίσχυση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Σχεδιασμένη ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης, που να συνδέεται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Εκτός από την πάλη κατά των αντιλαϊκών επιταγών του Μάαστριχτ, χρειάζεται και αγώνας για το διώξιμο των αμερικανικών βάσεων, που πέρα από το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας προκαλούν προβλήματα και στο περιβάλλον, λόγω των αποβλήτων από τις βολές των πυραύλων. Αγώνας, γενικότερα, για την ειρήνη. Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης υπάρχουν. Το καζάνι βράζει. Αν δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, φταίνε οι συσχετισμοί στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων του νομού, οι οποίες υποτάσσονται στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτές πρέπει να ξεπεραστούν. Οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ