Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται η παιδεία

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του, σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο, τονίζει τα εξής:

"Είναι η πολλοστή φορά που προωθούνται αλλαγές στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων και η παιδεία αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.

Γιατί το πρόβλημα της παιδείας δεν οφείλεται στο εξεταστικό σύστημα, αλλά στην ποιότητα και το περιεχόμενο της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το βέβαιο αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων θα είναι η αύξηση της παραπαιδείας και η αποθάρρυνση μιας μεγάλης μερίδας μαθητών από τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Λύκειο, εφόσον δε θα μπορούν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των πολλαπλών εξετάσεων.

Αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της γενικής παιδείας και της κριτικής ικανότητας των μαθητών ήταν ειλικρινές, τότε οι όποιες αλλαγές θα ξεκινούσαν από τα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος, την προσχολική αγωγή και το εννιάχρονο σχολείο, εκεί όπου δημιουργούνται οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Θα προωθούσε την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, με μέτρα ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής πράξης μέσα στο σχολείο, χωρίς να απαιτείται ένα δεύτερο σχολείο στο σπίτι ή στο φροντιστήριο, μέτρα ανακοπής της τεράστιας διαρροής από το εννιάχρονο υποχρεωτικό σχολείο και εξασφάλισης ενιαίας γενικής μόρφωσης, αδιάκριτα σε όλους τους νέους. Θα διέθετε τα οικονομικά μέσα για να ξεφύγει η χώρα μας από την 105η θέση παγκόσμια σε δαπάνες για την παιδεία.

Αντίθετα, τόσο το Εθνικό Απολυτήριο, όσο και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, που προωθούνται συνολικά σήμερα στην εκπαίδευση, φορτώνουν νέα βάρη και ευθύνες στην οικογένεια, εμπορευματοποιούν τη γνώση, φτωχαίνουν το περιεχόμενό της στα όρια της απόκτησης αποσπασματικών δεξιοτήτων και καταρτίσεων για τις ανάγκες της αγοράς.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία είναι βαθιά αντιλαϊκή, όπως η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της. Βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το ανασφαλές και οδυνηρό εργασιακό και κοινωνικό μέλλον, που τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απεργάζονται για τη νεολαία. Ας μην προκαλεί ο υπουργός Παιδείας, βαφτίζοντας τα υπαγορευμένα από τις Βρυξέλλες σχέδιά του "εκπαιδευτική αναγέννηση", γιατί περισσότερο εκπαιδευτικό μεσαίωνα θυμίζουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ