ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκε χρυσή τομή
  • Με αμοιβαίες υποχωρήσεις συμφώνησαν Α. Φούρας και ΕΠΟ
  • Στάση αναμονής από τη ΦΙΦΑ

Μέσα σε μια νύχτα ΕΠΟ - ΓΓΑ κατάφεραν ό,τι δεν μπόρεσαν μήνες ολόκληρους. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε ουσιώδη και μη ζητήματα βρέθηκε η "χρυσή τομή" ώστε να τελειώσει (εκτός απροόπτου) το σίριαλ με το Καταστατικό. Ετσι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κ. Τριβέλλας, επικοινώνησε με τη ΦΙΦΑ ενημερώνοντας ότι απομένει μια... ανάσα για την πλήρη συμφωνία.

Η ΕΕ της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας λοιπόν στη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε πως η τιμωρία υφίσταται μέχρι να εγκριθεί το Καταστατικό. Οταν αυτό συμβεί αυτόματα η ποινή αίρεται. Πώς και πού επιτεύχθηκε η ιστορική σύγκλιση;

Χθες το πρωί υπήρξε νέα συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία ήταν και καθοριστική. Ο υφυπουργός αποδέχτηκε η αθλητική Δικαιοσύνη να είναι αντίστοιχη με τη σύνθεση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Οτι με τη νομιμοποίηση του Καταστατικού αυτό αποτελεί το "ευαγγέλιο" του αθλήματος και να ρυθμίσει το θέμα παραγράφων από διατάξεις του 1958 που δεν αναφέρονται στην τροπολογία.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ αποδέχτηκε οι τηλεοπτικές συμβάσεις να "θεωρούνται" (αντί του "εγκρίνονται") από αυτή και ο αριθμός των ονομάτων που θα προτείνουν οι Ενώσεις διαιτητών να είναι τουλάχιστον διπλάσιος (αντί τριπλάσιος) των μελών. Επίσης η προθεσμία υποβολής για έφεση να παραμείνει πέντε μέρες.

Χτες οι τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και την επόμενη βδομάδα αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια. Οι δύο πλευρές δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένες και ευχαριστημένες. Για όσους εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι υπήρξε αυτή τη φορά που έλειπε από τις προηγούμενες ώστε να επέλθει συμφωνία, το έντονο ενδιαφέρον του Γ. Βαρδινογιάννη (λόγω Τσάμπιονς Λιγκ) και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό μπορεί να δώσει μια πρώτη εξήγηση...

ΠΑΟ
Η ακαδημία απάντηση στον Μποσμάν

Στροφή στην ακαδημία για την ενίσχυση της ομάδας εξήγγειλε ο Ρότσα

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα βρήκε το... αντίδοτο στην περιβόητη υπόθεση Μποσμάν! Αυτό αποκάλυψε χτες στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς στην Παιανία. Ο κόουτς των πρασίνων τόνισε: "Δε θα μπούμε εμείς στο παράλογο παιχνίδι των πολλών ξένων παικτών. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τον κυκλώνα της υπόθεσης Μποσμάν με στροφή στην ακαδημία της Παιανίας. Είμαι σίγουρος ότι τα προσεχή χρόνια θα βγάλουμε παίκτες που θα πλαισιώσουν την πρώτη ομάδα". Αναφερόμενος στις μεταγραφές που ενδεχόμενα θα κάνει ο ΠΑΟ, ήταν κατηγορηματικός: "Θα πάρουμε 2 - 3 παίκτες, όχι παραπάνω. Θα είναι νέα παιδιά που θα αντικαταστήσουν κάποιους που μεγαλώνουν". Ο Ρότσα μίλησε επίσης για τη "συνταγή" της επιτυχίας τη φετινή χρονιά: "Ολα δουλεύουν ρολόι. Παίκτες, τεχνική ηγεσία αλλά και διοίκηση είμαστε σαν μια οικογένεια. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι άρτιες εγκαταστάσεις εδώ στην Παιανία που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παίξαμε σε δυο ταμπλό, Ευρώπη, Ελλάδα και τα πήγαμε περίφημα. Κλείσαμε πολλά στόματα σε αυτούς που έλεγαν ότι δε χωράνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Αναμφισβήτητα ήταν η πλέον πετυχημένη χρονιά από την έναρξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος το 1979".

Παρών στη συνέντευξη Τύπου που είχε πανηγυρικό χαραχτήρα ήταν παλιοί παίκτες (Δομάζος, Κωνσταντίνου, Βλάχος κ.ά.) καθώς και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Βαρδινογιάννης που δήλωσε: "Στις επόμενες μέρες θα γνωστοποιήσουμε ποιους παίκτες θα αποκτήσουμε. Ολα θα γίνουν γρήγορα".

Ανακοινώθηκε χτες το πρόγραμμα προετοιμασίας του τριφυλλιού. Οι παίκτες θα μαζευτούν ξανά στην Παιανία στις 5 Ιούλη όπου θα γίνει το βασικό στάδιο προπόνησης μέχρι τις 22 Ιούλη. Στη συνέχεια η αποστολή του ΠΑΟ θα μεταβεί στο Πέγιο της Β. Ιταλίας μέχρι τις 2 Αυγούστου όπου θα δοθούν αρκετά φιλικά με ομάδες της γειτονικής χώρας και όχι μόνο.

Φήμες ήθελαν χτες το Νίκο Λυμπερόπουλο να συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό...

ΠΥΓΜΑΧΙΑ - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
Πέντε Ελληνες σε τελικό

Δυνατές αποδείχτηκαν οι ελληνικές γροθιές στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", που ολοκληρώνεται σήμερα στο γυμναστήριο του Πανελληνίου. Πέντε παλαιστές μας προκρίθηκαν στον τελικό και θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο. Στα 54κ. ο Χριστοφορίδης νίκησε 6-3 τον Γερμανό Κούμπερτ και στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον Ούγγρο Κόβατς. Στα 57κ. ο Τσιριπίδης νίκησε με 5-2 σημεία τον Κιτάροφ από το Καζαχστάν και θα αντιμετωπίσει τον Αρμένιο Γκεβορκιάν. Στα 60κ. ο Ουζλιάν νίκησε 12-3 τον Αρμένιο Καζαριάν και θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο από τον Ρώσο Τσίκοφ. Στα 75κ. ο Ασλανίδης νίκησε 4-1 τον Πολωνό Ανταμεκ και θα αντιμετωπίσει τον Ούγγρο Ερντεϊ. Τέλος στον τελικό της κατηγορίας των 91κ. θα αγωνιστεί ο Λ. Φλέσιας, που ευνοήθηκε από την κλήρωση και προκρίθηκε χωρίς αγώνες.

Χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Κοτάκος στα 67κ., που στον ημιτελικό έχασε με διακοπή στο β γύρο από τον Δανό Αλ Χασάν και ο Γιαννούλας στα 71κ. που ηττήθηκε από τον Ιταλό Περουτζίνη με 11-13 σημεία.

Οι τελικοί θα αρχίσουν σήμερα στις 19.00.

Δικαιώθηκε η Θήβα

Με το ...1 1/2 πόδι στη Γ Εθνική βρίσκεται από χτες η Θήβα. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ θεώρησε ένοχο το Αιγάλεω για τα όσα έγιναν στο μεταξύ τους παιχνίδι που δεν άρχισε ποτέ, γι' αυτό του αφαίρεσε τρεις βαθμούς, κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ της Θήβας με 2-0 και επέβαλε 6μηνο αποκλεισμό στον ποδοσφαιριστή του Αιγάλεω, Μανδραφλή. Αν στην έφεση που θα κατατεθεί δεν αλλάξει η ποινή, το Αιγάλεω παραμένει στη Δ Εθνική και ανεβαίνουν η Θήβα και ο Ηλυσιακός.

ΑΕΚ
Χάλασε του Λυμπερόπουλου;

Ο παίχτης φέρεται να προτιμάει την Παιανία

Οι συνέπειες της μετα-Μπάγεβιτς εποχής άρχισαν να φαίνονται στην ΑΕΚ; Στη μεταγραφή του Ν. Λυμπερόπουλου που παρουσιαζόταν ως τελειωμένη για τους "κιτρινόμαυρους" δημιουργήθηκε εμπλοκή. Πληροφορίες φέρουν τον ποδοσφαιριστή να προβληματίζεται αν πρέπει να ανηφορίσει, λόγω της φυγής του Σερβοέλληνα, στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Προτιμώ να μείνω στην Καλαμάτα, φέρεται να δήλωσε στον πρόεδρο της "μαύρης θύελλας". Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του διέρρευσε ότι βρίσκεται μια ανάσα από τον παίχτη. Από τη μεσσηνιακή ΠΑΕ διαψεύδουν πως συμφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους συνεχίζονται.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει σιγουριά ότι η μετακίνηση δε θα χαλάσει, χωρίς όμως οι ενδείξεις να την επιβεβαιώνουν. Μέρος των χρημάτων που είχαν συμφωνηθεί κατατέθηκαν σε τράπεζα από την Ενωση, αλλά κανείς δεν τα πήρε. "Με τον κ. Παπαδόπουλο έχουμε δεσμευτεί ενώπιον μαρτύρων. Δεν πιστεύω ότι είναι άνθρωπος χωρίς λόγο και πίστη. Είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξει συνέπεια στη δέσμευσή του", δήλωσε ο Μ. Τροχανάς.

  • Τον 28χρονο κεντρικό αμυντικό της Αούστρια Βιέννης, Βάλτερ Κόγκλερ, θα δει σήμερα ο Π. Ραβούσης.
Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Το ενδιαφέρον στην ουρά

Κρίσιμα παιχνίδια στην αυριανή προτελευταία αγωνιστική

Ματς φωτιά όσον αφορά την παραμονή των ομάδων στην κατηγορία περιλαμβάνει η αυριανή 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος στη Γ Εθνική. Τόσο στο νότο όσο και στο βορρά οι 4 θέσεις που οδηγούν στη Β Εθνική έχουν ήδη "καπαρωθεί". Παναιτωλικός, Πύργος, Νίκη Βόλου και Σέρρες έχουν σφραγίσει το εισιτήριό τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ματς Χανιά - Κόρινθος, Αιολικός - Φωστήρας, Καλλιθέα - Χαλκίδα, Ναύπλιο - Ατρόμητος στο νότο. Στο βορρά ξεχωρίζουν τα ματς Πανσερραϊκού - Πόντιων Βέροιας και Ολυμπιακού Β. - Εορδαϊκού. Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα στους δυο ομίλους: ΝΟΤΟΣ: Χανιά - Κόρινθος, Βαρβασιακός - Αίγιο, Χαϊδάρι - Χαραυγιακός, Αγ. Νικόλαος - Μαρκό, Αιολικός - Φωστήρας, Καλλιθέα - Χαλκίδα, Πύργος - Εθν. Αστέρας, Διαγόρας - Παναιτωλικός, Ναύπλιο - Ατρόμητος. ΒΟΡΡΑΣ: Φωκικός - Νιγρίτα, Ορέστης - Αμπελόκηποι, Αγροτικός Αστέρας - Νίκη Βόλου, Τύρναβος - Αλμωπός, Κοζάνη - Κρύα Βρύση, Γιαννιτσά - Βελισσάριος, Λαμία - Απόλλωνας Λάρισας, Ολυμπιακός Βόλου - Εορδαϊκός, Σέρρες - Πόντιοι Βέροιας. Ωρα έναρξης των αγώνων 5μμ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ανακοινώνει μεταγραφές

Κλείνουν οι υποθέσεις Νικολα'ϊδη και Σαμπανάτζοβιτς

Θέμα χρόνου είναι πλέον να ανακοινωθεί η μεταγραφή των Ντέμη Νικολαϊδη και Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς στον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Κώστα Αλαμάνο ώστε να οριστικοποιήσουν το κλείσιμο του διεθνή επιθετικού του Απόλλωνα. Τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα αγγίξουν τα 300 εκατομμύρια συν τον Κυριάκο Τοχούρογλου και ίσως δανεικό τον Ηλία Σαπάνη.

Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου μέσου η προσφορά του Ολυμπιακού είναι κάτι παραπάνω από... ελκυστική. Για διετές συμβόλαιο θα εισπράξει 200 εκατομμύρια δραχμές (σ.σ. η ΑΕΚ του δίνει 140 για τρία) και όλα δείχνουν ότι ο Σάμπα θα φοράει τα κόκκινα από τη νέα χρονιά ακολουθώντας τα... χνάρια του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο μάνατζερ του Ερυθρού Αστέρα, Ντράγκαν Τζάιτς, προκειμένου να συζητήσει με τους ανθρώπους της ΠΑΕ τη μετακίνηση του διεθνή τερματοφύλακα Ζμόνκο Μιλόγεβιτς. Ο 24χρονος θεωρείται από τους κορυφαίους γκολκίπερ της Ευρώπης και όλα δείχνουν ότι θα έρθει στον Πειραιά.

ΒΟΛΕΪ
Εκπλήξεις από Χερέρα

Εκπλήξεις επιφύλασσε ο Χ. Χερέρα στη δήλωση συμμετοχής της 18άδας για το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού με τη Ρουμανία. Στη 18άδα φιγουράρουν τέσσερα νέα ονόματα των εφήβων Ν. Ρουμελιώτη (ΕΑ Πατρών), Γ. Παπαδάκη (ΧΑΝΘ), Σ. Τσεργάς (Φιλία Ηλ.), Σ. Αθανασιάδης (Ιωνικός ΝΦ) υποδηλώνοντας την πρόθεση του Χ. Χερέρα να στηριχτεί στο νέο αίμα του ελληνικού βόλεϊ. Από τους υπόλοιπους που δηλώθηκαν, έξι παίκτες οι Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Κοβάτσεφ, Γκιούρδας, Κουρνέτας, Ντράγκοβιτς θα δηλώνονται σε κάθε δεκαοχτάδα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Τη δεκαοχτάδα του αγώνα με τη Ρουμανία συμπληρώνουν οι Καραμαρούδης, Μποζίδης, Θεοδωρίδης, Αλεξανδρόπουλος, Μητρούδης, Χριστοφιδέλης, Πανούσος, Κυριαζής.

Σήμερα και αύριο η Εθνική αντιμετωπίζει στις 3μμ στο Αμστερνταμ την Εθνική Ολλανδίας για την 4η αγωνιστική του WORLD LEAGUE. Τα παιχνίδια δε θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τον ΣΚΑΪ.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2002

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα συνδιοργανωθεί από δύο χώρες. Η ΕΕ της ΦΙΦΑ αποφάσισε χτες να αποδεχτεί την πρόταση της ΟΥΕΦΑ το 2002 "οικοδέσποινες" να είναι η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία, που ήταν άλλωστε οι μοναδικές υποψήφιες.

Η Ιαπωνία διαφωνούσε με τη συνδιοργάνωση, όπως όμως φαίνεται δέχτηκε (συμβιβάστηκε;) γι' αυτό και η παγκόσμια Συνομοσπονδία έκανε την ανακοίνωση νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Από την πλευρά της Ν. Κορέας η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση, ενώ αξιωματούχος της δεν παρέλειψε να "καρφώσει" την Ιαπωνία λέγοντας: "Είναι δική μας νίκη και ήττα της Ιαπωνίας. Ηταν πάντα

αντίθετοι στην ιδέα της κοινής διοργάνωσης αλλά αυτοί ήταν που αναγκάστηκαν να την αποδεχτούν την τελευταία στιγμή".

Η απόφαση αυτή θεωρείται επίσης και προσωπική ήττα του προέδρου της ΦΙΦΑ, Ζοάο Χαβελάνζε, από τον ομόλογο του στην ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ