ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Με ρυθμούς χελώνας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί η υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης - χτες στη Βουλή - να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς. Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη,η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελ. Παπαζώη απέκρουσε τις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην υλοποίηση του Κτηματολογίου, με το επιχείρημα πως "η Ελλάδα περίμενε 150 χρόνια για να αποκτήσει Εθνικό Κτηματολόγιο" και επομένως δεν πειράζει αν περιμένει άλλα 5 ή 10 και 15 ακόμη χρόνια!!! Κατά τα άλλα η υφυπουργός ισχυρίστηκε πως η πορεία του Κτηματολογίου είναι ιδιαιτέρως θετική και προχωρεί όπως την είχε προβλέψει η κυβέρνηση. "Από τις 160 περιοχές ΟΤΑ - είπε - που είχαμε ανακοινώσει, ως πρώτη πιλοτική φάση, ότι πρόκειται να προχωρήσουμε στην κτηματογράφησή τους, έχουν ανατεθεί οι μελέτες σε 66 ΟΤΑ, έχει παραδοθεί η πρώτη φάση αυτών των μελετών και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και η πρώτη ανάρτησή τους". Επίσης η υφυπουργός σημείωσε πως θα προκηρυχτούν υπό κτηματογράφηση άλλοι 53 ΟΤΑ και μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο υλοποίησης του Κτηματολογίου. Τέλος ενημέρωσε πως έχει συσταθεί η Ανώνυμος Εταιρία που θα υλοποιήσει το Κτηματολόγιο και αυτό το διάστημα εξετάζονται οι προτάσεις για τους συμβούλους διαχείρισης.

Ο Σπ. Στριφτάρης

"Αν συνεχιστεί η υλοποίηση του Κτηματολογίου μ' αυτούς τους ρυθμούς - είπε απαντώντας στην υφυπουργό ο Σπ. Στριφτάρης - πολύ φοβούμαστε ότι το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είχατε δεσμευτεί ότι η Ανώνυμος Εταιρία θα ήταν έτοιμη από τον περασμένο Οκτώβριο. Είχατε δεσμευτεί ότι το νομοσχέδιο, με το οποίο θα ολοκληρωνόταν το θεσμικό πλαίσιο του κτηματολογίου, θα ήταν επίσης έτοιμο τον περασμένο Οκτώβριο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στο χρόνο που δεσμευτήκατε. Το χρονικό όριο πάνω στο οποίο είχατε δεσμευτεί δεν τηρείται. Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο. Κι αν δεχτούμε πως έχουν γίνει όσα λέτε, αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, παρόλο που όταν συζητιόταν πέρσι το πρώτο νομοσχέδιο είχε επιστρατευτεί ο πρώην πρωθυπουργός, τον οποίο φέρατε στη Βουλή για να πείσετε ότι το θέμα θα προχωρήσει".

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μόνο "θα" και υπεκφυγές

Σε γενικότητες και αοριστολογίες κατέφυγε για μία ακόμα φορά ο υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης,αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που του έθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης.Ο υφυπουργός, αντί να πει με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, και ενώ τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν επί μέρες με προσωπικό ασφαλείας, που ως αποτέλεσμα έχει να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ο Φρ. Παπαδέλης αναφέρθηκε στα ποσοστά συμμετοχής των γιατρών στην απεργία τους και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του υπουργείου Υγείας.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Φρ. Παπαδέλη, ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε: "Ο κύριος υφυπουργός σαν παλιός συνδικαλιστής ξέφυγε να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα. Εγώ δεν έβαλα κανένα ερώτημα πόσα είναι τα ποσοστά. Ξέρω ότι την Παρασκευή συνάδελφος πήγε στο νοσοκομείο με υπόνοιες εμφράγματος και κάναμε τέσσερις ώρες να τον προωθήσουμε. Και έμεινε μέχρι την Τρίτη για να πάρει τις εξετάσεις. Πήγα σε πέντε νοσοκομεία αυτές τις μέρες και πραγματικά το χάλι που υπάρχει δεν υπήρχε ποτέ. Και τότε που η συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ περισσότερη. Γι' αυτό λέω, δεν ξέρω αν εσείς θεωρείτε ικανοποιητικούς τους μισθούς που παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αν τους θεωρείτε, να το πείτε καθαρά στους γιατρούς, και όχι αυξάνουμε τις υπερωρίες όπως όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Και ξέρετε, οι γιατροί δε θέλουν ούτε πλαστές εφημερίες, ούτε πλαστές υπερωρίες για να συμπληρώσουν το μισθό τους. Θέλουν συγκεκριμένο μισθολόγιο που να μπορούν πραγματικά να αμείβονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον ελληνικό λαό".

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και προσπαθεί κάποια πράγματα να τα διορθώσει, χωρίς όμως να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Λαϊκή πάλη η απάντηση στους βανδαλισμούς

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Γαβαλούς σχετικά με τις καταστροφές που προξένησαν στα γραφεία της οι "γνωστοί άγνωστοι"

Τους βανδαλισμούς των "γνωστών αγνώστων", οι οποίοι προκάλεσαν φθορές στα γραφεία της, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Γαβαλούς του ΚΚΕ. Οι φασιστικές αυτές ενέργειες είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των θρασύδειλων "ανώνυμων" που καλυμμένοι πίσω από το μαύρο της νύχτας, είχαν και στο πρόσφατο παρελθόν καταστρέψει αφίσες του κινήματος ειρήνης αλλά και αντιφασιστικές αφίσες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό των κατοίκων από τα οξυμένα προβλήματά τους, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Γαβαλούς και καλεί το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί σε ένα μέτωπο πάλης κόντρα στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Στην ανακοίνωση της η ΚΟΒ Γαβαλούς τονίζει:

"Στις 26 του Μάη, ξημερώνοντας Κυριακή, βάνδαλοι έσπασαν το κοντάρι και έκαψαν τη σημαία των γραφείων του Κόμματος μας. Λίγες μέρες πριν εξαφάνισαν αφίσες του κινήματος Ειρήνης για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Ακόμα εξαφάνισαν λίγο παλιότερα αφίσες της Εθνικής Αντίστασης με αναφορά στα 50 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι εμπνευστές τους και οι βάνδαλοι στόχο έχουν το "διαίρει και βασίλευε" και τον αποπροσανατολισμό όλων των κατοίκων από τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Γαβαλιώτες και Γαβαλιώτισσες, σε όλους τους εκπολιτιστικούς, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του χωριού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκαλύψουμε και να καταδικάσουμε τους βανδάλους και τους εμπνευστές τους.

Οι κομμουνιστές της Οργάνωσης του χωριού μας οπλισμένοι με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου υποσχόμαστε να δυναμώσουμε την πάλη μας για το καπνικό, να δυναμώσουμε την πάλη για όλα τα προβλήματα του χωριού και της νεολαίας μας.

Καλούμε όλους του Γαβαλιώτες μαζί να φτιάξουμε ένα μέτωπο πάλης. Ενωμένοι να παλέψουμε για το καπνικό. Ενωμένοι να παλέψουμε κόντρα στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Να αντισταθούμε στα αφεντικά των Βρυξελλών που επιδιώκουν να συρρικνώσουν τους αγρότες από 22% στο 8%".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτιστική εκδήλωση

Μουσική και θεατρική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Ελευθερίας της Ανω Ηλιούπολης στη Σταυρούπολη.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔΕ Δυτικών Συνοικιών καλεί όλους τους νέους της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και να στείλουν μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να καταγγείλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που στο όνομά της διαλύονται κράτη, ξεσπούν αδελφοκτόνοι πόλεμοι και λαοί παραδίδονται στα ληστρικά σχέδια των πολυεθνικών.

Εκδρομή

H Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει αύριο Κυριακή, 2 Ιούνη, ημερήσια εκδρομή στα Ασπρα Σπίτια. Ωρα αναχώρησης των λεωφορείων έχει οριστεί στις 7 π.μ., από το τέρμα λεωφορείων Χολαργού, την Πλατεία Κύπρου και την Πλατεία Δημοκρατίας. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλέφωνα 6723.577, 6524.944.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Στις 21 του Ιούνη πραγματοποιείται η Βαλκανική Πορεία Ειρήνης ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων. Από την Αθήνα η πορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 21 Ιούνη, στις 7π.μ. Στις 3 το μεσημέρι τα λεωφορεία απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και όλα μαζί θα οδεύσουν διά μέσου της ΠΓΔΜ στο Βελιγράδι το βράδυ της Παρασκευής. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν φιλειρηνικές εκδηλώσεις μαζί με τις επιτροπές της Ν. Γιουγκοσλαβίας και των άλλων βαλκανικών χωρών και θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Οσοι φίλοι της ειρήνης θέλουν να στείλουν τρόφιμα ή φάρμακα πρέπει να τα στείλουν στις κεντρικές αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, οδός Αστρους 113 - Κολωνός, μέχρι τις 12 του Ιούνη, με την ένδειξη: ΕΕΔΥΕ. Η τιμή συμμετοχής είναι 30.000 δρχ. το άτομο. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται η μεταφορά με πούλμαν Αθήνα - Βελιγράδι - Αθήνα, δύο διανυκτερεύσεις στο Βελιγράδι σε ξενοδοχείο με πρωινό. Θα απαιτηθεί ατομικό διαβατήριο και βίζα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα έξοδα.

Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12 του Ιούνη στις τοπικές και επαρχιακές επιτροπές ή απευθείας στην ΕΕΔΥΕ Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 3844.853 και στην ΕΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης τηλ. 031/225071.

Εκδηλώσεις ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεραμβελίου - Λασηθίου διοργανώνει στο πλαίσιο των φιλειρηνικών εκδηλώσεων αύριο Κυριακή 2 του Ιούνη στις 8 μ.μ. μουσική συναυλία με ντόπιους καλλιτέχνες, στην εξέδρα της Λίμνης Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει σήμερα,στις 8 μ.μ.,στο υπαίθριο θέατρο του Αλσους Ν. Σμύρνης, παράσταση παραδοσιακού Καραγκιόζη για την ειρήνη, με τον καραγκιοζοπαίχτη Κ. Δεσύλλα. Η γιορτή θα αρχίσει με χορευτικό της Ενωσης Κρητών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η Αρτα δίνει ραντεβού με την ειρήνη

H Επιτροπή Φορέων της Αρτας καλεί στην εκδήλωση ειρήνης που θα γίνει την Πέμπτη 6 του Ιούνη στις 6μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της πόλης, με ομιλητή τον Ν. Φωτιάδη,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και στην πορεία ειρήνης από την Πρέβεζα στο Ακτιο στις 9 του Ιούνη.Τα πούλμαν για την Πρέβεζα θα αναχωρούν την Κυριακή στις 9 πμ από την πλατεία Κιλκίς της Αρτας.

Στη διακήρυξη - κάλεσμα των φορέων τονίζεται: "Το καμπανάκι της ειρήνης χτύπησε τον τελευταίο καιρό πολλές φορές για να σημάνει συναγερμό. Γίναμε μάρτυρες της ωμής τρομοκρατίας των επιλεκτικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Βοσνία. Νιώσαμε την ανάσα του πολέμου στο Αιγαίο με την κρίση στα Ιμια. Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνει, ενώ στο Λίβανο οι στρατοκράτες του Ισραήλ δολοφονούν αμάχους. Μια γιγάντια πολεμική μηχανή συγκροτείται στα πλαίσια του νέου διευρυμένου ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα και τρομοκράτη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε δικαίωμα να σωπάσουμε. Μας καλεί η ζωή. Μας καλεί το μέλλον να παλέψουμε".

Στην Επιτροπή Φορέων συμμετέχουν: Νομάρχης Αρτας, δήμαρχος Αρτας, Επιτροπή Ειρήνης Αρτας, Εργατικό Κέντρο Αρτας, Σύλλογος Γυναικών Αρτας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρτας, Σύλλογος Δασκάλων Αρτας, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αρτας, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Αρτας, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αρτας, ΟΑΣΝΑ, Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΣΤΕΓ ΤΕΙ Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ