ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Καταδικάστηκε η δεξιά πολιτική των αποκρατικοποιήσεων

Το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας διπλασίασε το ποσοστό του σε ψήφους

ΠΡΑΓΑ.-

Εκπληξη για πολλούς αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσεχία, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας - Μοραβίας διπλασίασε σχεδόν τις δυνάμεις του, σε αντίθεση με όσα λέγονταν ότι η Τσεχία αποτελεί εξαίρεση, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μιας και η Δεξιά κυβερνούσε τη χώρα, ενώ πολλά λέγονταν για την αναγκαιότητα της διάλυσης του ΚΚ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο λαός της Τσεχίας έκανε μια κίνηση προς τα αριστερά, καταδικάζοντας τη δεξιά πολιτική, την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και την πολιτική της ανεργίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας - Μοραβίας έλαβε το 10,3% των ψήφων και 23 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της κεντροδεξιάς, που αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (που κατέκτησε 68 έδρες), το Λαϊκό Κόμμα (18 έδρες) και τη Δημοκρατική Συμμαχία Πολιτών (13), δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας 99 έδρες στο 200μελες Κοινοβούλιο της χώρας. Παρόλη την απώλεια της πλειοψηφίας, τα τρία αυτά κόμματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους, υποστηρίζοντας πως ο μέχρι τώρα συνασπισμός, με μια κοινοβουλευτική στήριξη της αντιπολίτευσης, αποτελεί το "μοναδικό δρόμο για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα".

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έλαβε 61 έδρες αντί των 37 που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, κύρια εξαιτίας της "βοήθειας" των ΜΜΕ, τα οποία το παρουσίαζαν σαν μια "αριστερή απάντηση". Πόσο "αριστερό" κόμμα είναι φαίνεται και από τις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ετσι, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μίλος Ζέμαν είχε αφήσει να διαφανεί ότι προτίθεται να στηρίξει σιωπηρά μια κυβέρνηση μειοψηφίας των τριών κεντροδεξιών κομμάτων. Ομως, ως προϋποθέσεις για μια τέτοια στήριξη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δε θέτει θέμα πολιτικής, αλλά φαίνεται να θέτει τη μη παραμονή του μέχρι τώρα πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους, καθώς επίσης και των υπουργών Εσωτερικών Γιαν Ρουμλ, Οικονομικών Κάρελ Ντίμπα και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων Γίντριχ Βόντιτσκα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ συναντήθηκε χτες με ηγέτες τεσσάρων κομμάτων για να συζητήσουν τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων συμφώνησαν γενικά στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό συνασπισμό του Κλάους, παρά το γεγονός ότι δε συγκροτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, "θα περάσουν βδομάδες με συνομιλίες" μέχρι να διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Πάντως, το αποτέλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας είναι αρκετά ενθαρρυντικό, αν παρθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού καθεστώτος κατέβηκε μόνο του στις βουλευτικές εκλογές. Στις προηγούμενες είχε συμμετάσχει στο Αριστερό Μπλοκ, λαμβάνοντας 13,5%. Παράλληλα, υπήρξαν και έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να διαλυθεί συνολικά το ΚΚ, με αποκορύφωμα την αποχώρηση από το κόμμα του προέδρου, ο οποίος δημιούργησε τη Δημοκρατική Αριστερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αριστερό Μπλοκ συγκέντρωσε μόνο το 1,4% των ψήφων, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά το 0,4%, που σημαίνει ότι δεν μπαίνουν στο Κοινοβούλιο της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτών των δύο, σε σχέση με το αποτέλεσμα του ΚΚ, δείχνουν ότι ο κόσμος της Αριστεράς τάσσεται στο πλευρό του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συζητήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών

ΝΑΖΡΑΝ. -

Αρχισαν χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Ινγκουσετίας, Ναζράν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της ρωσικής κυβέρνησης και των Τσετσένων αυτονομιστών. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ. Μετέχουν, επίσης, ο διοικητής των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ και ο γραμματέας της κυβερνητικής επιτροπής για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Τσετσενία και πρώην αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Σεργκέι Στεπάσιν. Επικεφαλής της τσετσενικής αντιπροσωπείας είναι ο Σαϊντ Χασάν Αμντουμουσλίμοφ. Συμμετέχουν ακόμα ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μοσχάντοφ, ο Σιρβάνι Μπασάγεφ (αδερφός του Σαμίλ Μπασάγεφ) και ο Χοτζαχμέντ Ιαριχάνοφ. Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, δύο θέματα που προβλέπονται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφτηκε στις 27 Μάη, στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ. Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να αρχίσουν το Σάββατο, 1 Ιούνη, αλλά αναβλήθηκαν για "τεχνικούς λόγους", όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Στην πραγματικότητα, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Στο μεταξύ, αν και υπογράφτηκε η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, η βία συνεχίστηκε στην Τσετσενία και η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την Κυριακή στη συνοικία Σταροπρομίσλοφσκ του Γκρόζνι, 4 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν, όταν το θωρακισμένο όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκληρές μάχες διεξάγονται στο χωριό Σάλι, όπου 26 Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν. Η εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία" δημοσίευσε το Σάββατο μια τρομερή στατιστική. Την περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων στην Τσετσενία, 5.000 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίστηκαν. Από το πρόσωπο της γης εξαφανίστηκαν οι κατοικημένες περιοχές Σαμάσκι, Μπαμούτ, Σάλι, Περβομάισκογε. Εχουν καταστραφεί 48.000 σπίτια και οι βιομηχανικές μονάδες. Οι απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό ανέρχονται στις 30.000 περίπου άτομα. Για τον πόλεμο στην Τσετσενία ξοδεύτηκαν κάθε μέρα 60.000.000 δολάρια. Για την ανόρθωση της οικονομίας της Δημοκρατίας, θα χρειαστούν περίπου 50 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Υπογραφή συμφωνίας

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, της Αρμενίας Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίεφ και της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, υπέγραψαν τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στην πόλη Κισλοβόντσκ (περιοχή Σταυρούπολης) συμφωνία για την επίλυση των διενέξεων στον Καύκασο. Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έγιναν γνωστές.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκτός των προεδρικών εκλογών ο Ζέλεφ

Στις προκριματικές εκλογές υπερίσχυσε ο αντίπαλός του Π. Στογιάνοφ

ΣΟΦΙΑ.-

Εκτός προεδρικών εκλογών τέθηκε ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ,καθώς στις προκριματικές εκλογές του Σαββάτου για την ανάδειξη υποψηφίου του κόμματός του υπερίσχυσε ο αντίπαλός του και πρόεδρος της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Πέτερ Στογιάνοφ.

Στην ψηφοφορία - την πρώτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Βουλγαρία για την απευθείας ανάδειξη κομματικού υποψηφίου για τον προεδρικό θώκο - ο Πέτερ Στογιάνοφ κατέγραψε ποσοστό 65,7% των ψήφων, έναντι ποσοστού μόλις 34,2% του Ζέλεφ.

Η αποχή των πολιτών από την προκριματική αυτή ψηφοφορία προκάλεσε "έκπληξη" σε πολιτικούς παρατηρητές: από τους 6,5 εκατ. οιονεί ψηφοφόρους, προσήλθαν λιγότεροι των 850 χιλιάδων.

Από την άλλη πλευρά, οι σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο με εσωκομματικές διαδικασίες. Σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως στο βουλγαρικό Τύπο, ο επικρατέστερος στους κόλπους του κόμματος είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πιρίνσκι.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν... λάθος

ΤΟΚΙΟ. -

"Κάναμε λάθος! Συγνώμη", έγραφε η επιστολή που έστειλε χτες το πρωί το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας προς την κυβέρνηση Κλίντον. Τι έφταιγε; Τα ξημερώματα, το ιαπωνικό πολεμικό σκάφος "Γιουγκίρι" κατέρριψε με πύραυλο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος στη διάρκεια αμερικανο - ιαπωνικών αεροναυτικών γυμνασίων "ΡΙΜΠΑΚ" στα ανοιχτά της Χαβάης.

Σύμφωνα με το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, το σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού άνοιξε κατά λάθος πυρ και κατέρριψε με πύραυλο θαλάσσης - αέρος το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος Α6 - Ε. Οι δύο Αμερικανοί πιλότοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης και σώθηκαν.

Οι αεροναυτικές ασκήσεις "ΡΙΜΠΑΚ" πραγματοποιούνται στον Ειρηνικό από τις 22 Μάη με τη συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Χιλή.

Ευχές για νέες επιτυχίες

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας Μ. Γκρεμπένιτσεκ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας για το θετικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές:

"Προς τον Πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας σ. Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ

Αγαπητέ σύντροφε,

Δεχτείτε τα συγχαρητήρια των Ελλήνων κομμουνιστών για το θετικό αποτέλεσμα που είχε το κόμμα σας, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την καταδίκη της νεοσυντηρητικής δεξιάς πολιτικής, παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που ακολουθείται στην Τσεχία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και ο διπλασιασμός των εδρών του ΚΚ Τ - Μ επιβεβαιώνουν τη θέση του κόμματός σας ως σημαντική πολιτική δύναμη στην Τσεχία.

Η επιτυχία του κόμματός σας έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε αυτή η εκλογική μάχη, ο τεχνητός διπολισμός που δημιουργήθηκε από τα ΜΜΕ και ήταν σε βάρος του ΚΚ, αλλά και συνολικά το κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας που καλλιεργείται σε βάρος των κομμουνιστών τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας.

Σας ευχόμαστε νέες επιτυχίες στον αγώνα σας ενάντια σε κάθε δεξιά πολιτική, στον αγώνα σας για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την επαναφορά της χώρας σας στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης".

Στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί περιμένουν χιλιάδες πρόσφυγες της αφρικανικής φυλής των Τούτσι. Η παραμονή τους στο στρατόπεδο της ρουαντέζικης πόλης Γκισενουί (κοντά στη μεθόριο με το Ζαϊρ) τους εξασφάλισε, προς το παρόν, την επιβίωση, όχι όμως και τη φυσιολογική ζωή... Το 17% των 12.000 Τούτσι σ' αυτό το στρατόπεδο υποφέρει από υποσιτισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ