ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο"

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο Πεπονή "για την οργάνωση του ΕΣΥ". Από χτες τα νοσοκομεία όλης της χώρας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας έχει κηρυχτεί τετραήμερη απεργία (4 - 7 Ιούνη),από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Χτες το μεσημέρι, γιατροί από τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και ζήτησαν για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επειτα από πολλά χρόνια ακούστηκαν συνθήματα έξω απ' το υπουργείο Υγείας που οδηγεί τα νοσοκομεία σε δανειοδότηση και θίγει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών: "Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία", "Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο", "Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης, χαρακτήρισε παράδοξη τη στάση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου - έτσι όπως εμφανίστηκε και στη συζήτηση με τις απεργιακές επιτροπές - "που επιμένει σε μια λογική συμβιβασμού, σε μια λογική επιμέρους ρυθμίσεων, που έχει απορρίψει το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι ενώσεων απ' όλη τη χώρα. Η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας και Βοιωτίας, Κ. Περλεπέ,δήλωσε στο "Ρ" πως οι κινητοποιήσεις στην περιοχή έχουν μεγάλη επιτυχία. Τόνισε πως είναι αποφασισμένοι οι γιατροί να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις"μέχρι να έρθουμε σε κάποια θετική συμφωνία. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και θέλουμε να αποσυρθεί", πρόσθεσε.

Από την απεργιακή επιτροπή του νοσοκομείου "Παπανικολάου" παρευρέθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών Θεσσαλονίκης Θ. Ζδούκος και μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η ΕΙΝΑΠ κάνει Γενική Συνέλευση στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 π.μ..

Η Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας και Βοιωτίας συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. ).

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΙΝΠΙΣ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων) με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμμετέχει στην τετραήμερη απεργία (4 - 7 Ιούνη) και την Πέμπτη 6 Ιούνη, ώρα 1μμ, γίνεται Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", για να εκλεγεί και Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια εκλογών, απ' τις οποίες θα αναδειχτεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΠΙΣ.

Η Παγκρήτια Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, ενώ οι γιατροί του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου αποφάσισαν να κάνουν τετράωρες στάσεις εργασίας την προσεχή βδομάδα.

Καθολική συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη

Πορεία σήμερα, ώρα 10 πμ, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Με κατάληψη των Νοσοκομείων "Γ. Παπανικολάου", "Αγ. Δημήτριος", "Γ. Γεννηματάς" - πρώην Κεντρικό - και Θεαγένειο από χτες και με απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης μέχρι την Παρασκευή 7 Ιούνη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας ΕΣΥ (ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ), η χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας σημείωσε τεράστια επιτυχία και η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική.

Σήμερα, ώρα 10 πμ, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ για το συντονισμό της απεργίας καθημερινά όλες οι απεργιακές επιτροπές, που έχουν εκλεγεί σε κάθε νοσοκομείο, συνεδριάζουν στις 8 μμ στο "Γ. Γεννηματάς". Αύριο, ώρα 12μ, γίνεται νέα γενική συνέλευση στο παλιό αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου.

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ, στη διάρκεια των καταλήψεων θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και θα προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες μόνο σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται.

Ο πρόεδρος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ, Β. Νάκος,δήλωσε στο "Ρ": "Αυτή η θέση του υπουργείου σημαίνει για μας πως το κράτος αναλαμβάνει και επίσημα πλέον το ρόλο του προαγωγού στο χώρο της υγείας. Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει πρόβλημα και το καταγγέλλουμε, αλλά ο παρασιτισμός και η παραοικονομία δε λύνεται σε επίπεδο χωροφύλακα και σε ατομικό επίπεδο από τους γιατρούς, αλλά αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σε επίπεδο θεσμών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, από το 1993, από όσα εξήγγειλε δεν υλοποίησε τίποτα. Θέλουμε να μας ξεκαθαρίσει σήμερα αν έχει αλλάξει θέση για το κράτος πρόνοιας και αν δεν αποτελεί πλέον πολιτική και ιδεολογική της αναφορά. Εμείς αρνούμαστε τη διάλυση του ΕΣΥ και σαφώς θα παλέψουμε ενάντια στο καθεστώς πολιτικής και κοινωνικής ομηρίας που θέλει τώρα να μας επιβάλει, δίπλα στον παρασιτισμό και την παραοικονομία. Καλούμε όλους τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στην υγεία και τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, γιατί είναι η μόνη διέξοδος για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ".

Ο Σύλλογος Ειδικευμένων Νοσοκομειακών Γιατρών Μακεδονίας κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας θα ήταν διαφορετική αν από το 1983 είχε εφαρμοστεί σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

"Πουθενά" για τις συντάξεις

Συναντήθηκαν χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος, αλλά έκαναν και πάλι "μια συμπληρωματική συζήτηση"

Πουθενά δεν κατέληξαν χτες για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος στη χτεσινοβραδινή τους συνάντηση.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Ε. Γιαννόπουλου στο τέλος της, έγινε μια συμπληρωματική συζήτηση και δεν "καταλήξαμε πουθενά". Πιθανές αποφάσεις να ληφθούν σήμερα σε σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρωθυπουργό, ώρα 10.30 πμ, με την παρουσία και των οικονομικών υπουργών και πιθανώς ο Κ. Σημίτης να κάνει ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις. Πάντως ο Ε. Γιαννόπουλος ερωτηθείς περί των διάφορων εναλλακτικών σεναρίων που ακούγονται και ειδικότερα για την πρότασή του για σταδιακή επανασύνδεση μέχρι το τέλος του 1997 των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), είπε "καληνύχτα" στους δημοσιογράφους που ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα σενάρια που από καιρό έχουν τεθεί στο τραπέζι απέχουν κατά πολύ απ' το αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ μέσα στο 1996, καθώς και τη διαμόρφωση των συντάξεων των άλλων ταμείων στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Σήμερα, στις 12, γίνεται σύσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, με θέμα τις έμπρακτες μορφές δράσης για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ και των υπολοίπων συντάξεων στο 80% του μισθού.

Κατάληψη γραφείων απ' τους νεφροπαθείς

Ο Γρ. Σολωμός υποσχέθηκε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Επρεπε να προχωρήσουν χτες σε κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη οι νεφροπαθείς, για να καλύπτει το ίδρυμα εκ νέου τα νοσήλια για τις απαραίτητες μηνιαίες εξετάσεις τους στα εξειδικευμένα νεφρολογικά κέντρα των νοσοκομείων. Το ΙΚΑ είχε περικόψει τα ανάλογα κονδύλια για λόγους οικονομίας και οι νεφροπαθείς ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν στην ουρά των ιατρείων του ΙΚΑ, όπως συμβαίνει στις εξετάσεις ρουτίνας.

Χτες, δεκάδες νεφροπαθείς - μέλη του συλλόγου Β. Ελλάδας κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους 15 της Θεσσαλονίκης από τις 6:30 - 9 π.μ., με αίτημα την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμό, αποχώρησαν αφού έλαβαν τη δέσμευση πως θα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους. "Δεν αρνούμαστε τα ιατρεία του ΙΚΑ, αλλά οι νεφροπαθείς έχουν ιδιαίτερες και άμεσες ανάγκες και ειδικά οι μεταμοσχευμένοι, τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Ευθύμης Σχίζας. Το ΙΚΑ έχει πόρους και αν θέλει η διοίκησή του μπορεί να τους βρει". Ο Ευθ. Σχίζας δήλωσε ακόμα ότι δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στους νεφροπαθείς από την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Στη Θεσσαλονίκη έρχονται περίπου 500 νεφροπαθείς από όλη τη Β. Ελλάδα για αιμοκάθαρση και υπάρχουν και 100 μεταμοσχευμένοι.

Ανατράπηκε λεωφορείο με μαθητές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Βαριά τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης η 7χρονη μαθήτρια Δήμητρα Χαλκίδου και η 29χρονη μητέρα Ελένη Μιχαηλίδου, ενώ ελαφρά τραυματισμένοι είναι οι υπόλοιποι 42 επιβάτες, μαθητές και μητέρες, που επέβαιναν στο τουριστικό λεωφορείο που εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου εκτράπηκε από την πορεία του και ανατράπηκε, χτες το απόγευμα έξω από την Κοζάνη.

Το λεωφορείο με οδηγό τον 49χρονο Κώστα Αθανασιάδη μετέφερε τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαϊδας και τους συνοδούς τους, σε ημερήσια εκδρομή. Το ατύχημα έγινε στο 8ο χιλιόμετρο Κοζάνης - Φλώρινας.

"Καλύτερη υγεία στους πολίτες. Αναγνώριση της προσφοράς του έργου των νοσοκομειακών γιατρών" έγραφε το πανό της ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ