ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Αυξάνονται αντί να φύγουν τα "καζάνια"

Οι κάτοικοι της πόλης απέκλεισαν χτες την είσοδο της ΕΤΕΚΑ, που πήρε πρόσφατα άδεια λειτουργίας

Ενώ οι Περαματιώτες πνίγονται από τα "καζάνια του θανάτου", η κυβέρνηση δίνει νέες άδειες λειτουργίας και επέκτασης των μονάδων πετρελαιοειδών στην περιοχή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος και οι κάτοικοι του Περάματος απέκλεισαν χτες για 10 ολόκληρες ώρες από τις 8 π.μ. την είσοδο της εταιρίας ΕΤΕΚΑ, που επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα ύστερα από 15 χρόνια. Στις 8 μ.μ. έδωσαν συνέχεια με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη μονάδα. Ακριβώς εκεί απ' όπου βγαίνουν τα φορτηγά - "κινητές βόμβες" για να μεταφέρουν, μέσω της μοναδικής λεωφόρου της πόλης, πετρέλαιο και βενζίνη.

"Αποτελεί πρόκληση και αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία εξασφάλισε άδεια απ' το αρμόδιο υπουργείο Βιομηχανίας, τη στιγμή που το ίδιο υπουργείο με μελέτη του είχε υποδείξει 7 κατάλληλα σημεία για τη μετεγκατάσταση των μονάδων, το χρονοδιάγραμμα μάλιστα της οποίας λήγει σε πέντε μόλις χρόνια, το 2001", κατήγγειλε ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος."Αγωνιζόμαστε για να φύγουν και οι πέντε εταιρίες, MOBIL, BP, EL PETROL, SHELL, ETEKA, όμως, η τελευταία ειδικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί πέντε μέτρα απ' τα σπίτια της πόλης, με την είσοδο και έξοδο των οχημάτων της πάνω ακριβώς στη λεωφόρο Δημοκρατίας, που είναι για μας η μοναδική οδός διαφυγής και η πιο επικίνδυνη ταυτόχρονα. Ενα μεγάλο ατύχημα εδώ ή αλλού, που θα συμπαρασύρει και τις άλλες εταιρίες, θα προκαλέσει ολοκαύτωμα σ' ολόκληρο τον Πειραιά".Οσο για την ΕΤΕΚΑ, έγγραφο της υπουργού Ανάπτυξης επιβεβαιώνει ότι η άδεια λειτουργίας παραχωρήθηκε το μεσοδιάστημα της "αλλαγής φρουράς" στο υπουργείο Βιομηχανίας από τον νυν πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στον Αν. Πεπονή.Ωστόσο, η υπουργός Β. Παπανδρέου την υιοθετεί σήμερα πλήρως, υπενθυμίζοντας απλώς τον όρο της "υποχρεωτικής μετεγκατάστασής της, όταν αποφασιστεί". Την άδεια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπογράφει ο Τ. Μαντέλης,τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου!

Ο φερόμενος - σύμφωνα με πληροφορίες - ως ιδιοκτήτης της ΕΤΕΚΑ, αναμένεται να απολογηθεί τις επόμενες μέρες για εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αλλωστε, ενάμιση χρόνο μετά το ατύχημα στην EL PETROL, πληροφορίες επιμένουν ότι εκείνο το διάστημα η συγκεκριμένη μονάδα ήταν ενοικιασμένη απ' τον ίδιο άνθρωπο...

Η κυβέρνηση οφείλει πολλές απαντήσεις...

Αγωνιστικά απαντούν οι φοιτητές

Συγκέντρωση και πορεία την ερχόμενη Τρίτη αποφάσισε το ΚΣ της ΕΦΕΕ, ενάντια στη συντηρητική επέλαση στην παιδεία. Παράλληλα, καλεί σε σύσκεψη όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, τη ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες, σωματεία κλπ..

Με συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντούν οι φοιτητές στη συντηρητική επίθεση στην παιδεία, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σχετική απόφαση πήρε το ΚΣ της ΕΦΕΕ, καλώντας όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στη Νομική, τους φορείς της εκπαίδευσης, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΕ, εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες κλπ., για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ καλεί όλους τους συλλόγους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές επιλογές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση, και όλοι μαζί να παλέψουν και να αγωνιστούν για κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να μην αναγνωριστούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταργηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν και υπονομεύουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, οι φοιτητές ζητούν κάλυψη των κενών με διορισμούς, τη μηεισαγωγή των πιστωτικών μονάδων, ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία, κατάργηση των διδάκτρων και συνέχιση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων και της δωρεάν σίτισης και στέγασης, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην υπαγορεύεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των σχολών από τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά από τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

"Στην πορεία της Διακυβερνητικής επιταχύνονται οι ρυθμοί εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ, οι πιέσεις για την εναρμόνιση με τις επιλογές της, όπως επιτάσσει η Λευκή Βίβλος για την παιδεία. Προωθείται η συνολική αναδιάρθρωση της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης σε ένα φτηνό συνονθύλευμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου χωράνε τα πάντα, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση μορφή ιδιωτικοποίησης", αναφέρεται στην απόφαση. "Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, συνέχεια της προηγούμενης, που πάρθηκε με τη συναίνεση της κυβέρνησης και την ένοχη σιωπή που κράτησε, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, βρίσκεται σε αρμονία με την πρόσφατη αποκάλυψη για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή σε χαρακτήρα των ΑΕΙ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Την ίδια στιγμή προχωρά η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσα από τις περικοπές των δαπανών και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την "Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"".

ΚΗΔΕΙΑ

Την λατρευτή μας σύζυγο, μητέρα, τέκνο και αδελφήν

ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΛΙΛΑ) Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

θανούσα κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 6.6.1996 και ώρα 4.00 μ.μ. εκ του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων του Α Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο σύζυγος: Παναγής Γ. Γαλιατσάτος

Η κόρη: Φερενίκη Π. Γαλιατσάτου

Η μητέρα: Βασιλική Β. Πλατανιά

Ο αδελφός: Γεώργιος Β. Πλατανιάς

Οι λοιποί συγγενείς

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε ετήσιο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρως, Σούρμενα, την Κυριακή 9.6.1996 και ώρα 9.30 π.μ. υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Γεωργία

Τα παιδιά: Αριστοτέλης και Χριστίνα, Ιωάννης και Δέσποινα, Στέλλα και Δημήτρης

Οι έγγονοι. Οι λοιποί συγγενείς

Εξέγερση στις φυλακές Βόλου

Εξέγερση εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα στις Δικαστικές Φυλακές Βόλου, όπου βρίσκονται 120 κρατούμενοι, Ελληνες και αλλοδαποί. Οι κρατούμενοι για πολλή ώρα ήταν "κρεμασμένοι" στα παράθυρα φωνάζοντας συνθήματα, πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στις φυλακές. Ισχυρή αστυνομική δύναμη περικύκλωσε το κτίριο της φυλακής για να εμποδίσει ενδεχόμενη απόπειρα απόδρασης, ενώ 15 Αλβανοί κρατούμενοι που επιχείρησαν να δραπετεύσουν δεν τα κατάφεραν. Στο χώρο έφτασε ο εισαγγελέας Βόλου, ο οποίος είχε την εξουσιοδότηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής να μπουν στη φυλακή σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη. Αργά το απόγευμα μέσα στο χώρο της φυλακής ρίχτηκαν δακρυγόνα από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι κρατούμενοι από τα παράθυρα, συνεχίζοντας όμως την εξέγερσή τους.

Απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε χτες και στις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ
Οι αγώνες έφεραν αποτέλεσμα

Δύο από τα βασικά αιτήματα των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, η άδεια με αποδοχές στη διάρκεια των εξετάσεων και η αναβολή στράτευσης, βρήκαν την επίλυσή τους, έπειτα από σειρά επίμονων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Με κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και ο υφυπουργός Παιδείας, τίθεται σε ισχύ το άρθρο 7 της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την άδεια των εργαζόμενων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Επίσης, έπειτα από παράσταση του υφυπουργού Παιδείας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εξασφαλίστηκε η αναβολή κατάταξης στο στρατό των μαθητών των νυχτερινών σχολείων με την 96 Γ ΕΣΣΟ, προκειμένου να ολοκληρώσουν μέχρι τις 30 Ιούνη την τάξη τους.

Νέες κινητοποιήσεις των μηχανικών δημοσίου

Με νέες στάσεις εργασίας και μπλοκάρισμα δημοπρασιών αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου, διεκδικώντας οικονομικά τους αιτήματα, μετά την επιτυχία που σημείωσε η χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποίησαν.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Ενωσής του ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσισε χτες να πραγματοποιηθούν:

  • Στάση εργασίας στην Αθήνα στις 11 Ιούνη, προκειμένου να ματαιωθεί η δημοπρασία για την κατασκευή υποκαταστήματος του ΙΚΑ Κιάτου, προϋπολογισμού 730 εκατ. δρχ.
  • Στάση εργασίας στις 12 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη για τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου κατασκευής της Δυτικής Εισόδου της πόλης, προϋπολογισμού 5,5 δισ. δρχ.
  • 24ωρη απεργία στις 19 Ιούνη στις σεισμόπληκτες περιοχές (Γρεβενά - Κοζάνη - Αίγιο) και στις υπηρεσίες περιβάλλοντος.
  • Στάση εργασίας στις 24 Ιούνη στην Πάτρα για τη ματαίωση δημοπρασίας οδικού έργου με προϋπολογισμό 2,3 δισ. δρχ.
Τρεις νεκροί από ανατροπή λεωφορείου

Στην ολισθηρότητα του δρόμου, εξαιτίας της βροχής και στην υπερβολική ταχύτητα, που ανέπτυξε ο οδηγός του υπεραστικού λεωφορείου, οφείλεται -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία - το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε χτες το μεσημέρι έξω από την Κοινότητα Αγιου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν τρεις νεκροί, ο Ν. Γιαννακόπουλος, 67 χρόνων και δυο γυναίκες, μια 67χρονη και μια 27χρονη και 18 τραυματίες, από τους οποίους ο ένας βαριά και οι υπόλοιποι ελαφρότερα. Το δυστύχημα έγινε στις 3.40 το μεσημέρι στο 22ο δεύτερο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Το λεωφορείο ξέφυγε από το δρόμο και έπεσε σε παρακείμενο χωράφι. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι της περιοχής, ο δρόμος μετά από κάθε βροχή γίνεται επικίνδυνος για τους οδηγούς. "Συχνά γίνονται θανατηφόρα ατυχήματα". Ευθύνη όμως επιρρίπτουν και στον 47χρονο οδηγό Δημήτρη Γκρόζο, αφού όπως δηλώνουν οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα.

Πέντε από τους τραυματίες είναι φαντάροι που επέστρεφαν στις μονάδες τους στον Εβρο και νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι 13 μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου και παρέμειναν για νοσηλεία. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των θυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ