ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
7Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Είχαν προειδοποιήσει για το κτίριο - παγίδα

"Κτίριο - παγίδα" αποδείχτηκε, και στην πράξη, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής, καθώς έπρεπε να κινδυνεύσει η ζωή εννιάχρονης μαθήτριας της Γ τάξης, Κ. Σέργη,όταν παράθυρο ξεκόλλησε και έπεσε από τον 2ο όροφο, τραυματίζοντάς την σοβαρά στο κεφάλι.

Η κακοτεχνία που προκάλεσε το ατύχημα δεν είναι η μοναδική που έχει παρουσιαστεί στο κτίριο, που λειτουργεί από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Οι παγίδες και οι κατασκευαστικές ατέλειες του σχολείου είχαν επισημανθεί από την αρχή από το Σύλλογο και την Ενωση Συλλόγων Γονέων της περιοχής. Η έλλειψη βιδών στις αλουμίνιες βάσεις των παραθύρων, τα παράθυρα που δεν είχαν στεγανότητα, προβλήματα στην αποχέτευση, στα υδραυλικά και τα κάγκελα ήταν κάποια από τα σημεία που είχαν εντοπιστεί. Στην αρχή μάλιστα της σχολικής χρονιάς, το σχολείο με απόφαση των γονέων έμεινε κλειστό για μια βδομάδα με αίτημα την έγκαιρη και σωστή παράδοση του νέου κτιρίου.

"Οι ρωγμές στους τοίχους του σχολείου, που προκαλούνται από τις συστολές και διαστολές του υπεδάφους, προφανώς δεν έχουν παρθεί υπόψη στην αρχική μελέτη και κατασκευή του κτιρίου. Οι κακοτεχνίες και η πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση στην παράδοση του κτιρίου, είναι αποκαλυπτικές για τις "αμαρτωλές" σχέσεις του ΟΣΚ και της κατασκευάστριας εταιρίας", αναφέρει ο Λ. Ριτζάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου.

Κατά το παρελθόν, ο Σύλλογος Γονέων είχε συμφωνήσει με τον αρμόδιο μηχανικό του ΟΣΚ να ληφθούν ορισμένα μέτρα, που θα βελτίωναν την κατασκευή του κτιρίου, όμως, στη συνέχεια, η διοίκηση του Οργανισμού με διάφορες προφάσεις απέφυγε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει με έργα την ασφάλεια των μαθητών.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων αποφάσισε την αποχή των μαθητών από τα μαθήματα, ως ότου σταματήσει η αδιαφορία των αρμοδίων και γίνουν τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια των μαθητών.

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
ΟΧΙ και από τη Δραπετσώνα

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην επαναλειτουργία του εργοστασίου, με οποιοδήποτε καύσιμο

Ενας ακόμα δήμος της Β Πειραιά καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει, από τον ερχόμενο Οκτώβρη το "δράκο" της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας τάχθηκε ενάντια στην επαναλειτουργία του εργοστασίου με οποιοδήποτε καύσιμο "έστω και για μια μέρα", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης Κ. Χρονόπουλος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, η οποία θα υποστεί πρώτη τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Οι λαϊκοί αγώνες κράτησαν κλειστό επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια το εργοστάσιο και το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα για να ανακοπεί η επιχείρηση επαναλειτουργίας μιας ακόμη ρυπογόνου και επικίνδυνης μονάδας.

"Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, σημείωσε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της "Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης" Ν. Μπεάζογλου εναρμονίζεται με τις διαθέσεις του κόσμου της περιοχής να μην επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Αποτελεί μια καλή προϋπόθεση για να συσπειρωθεί ο λαός της ευρύτερης περιοχής και να αγωνιστεί αποτελεσματικότερα για τον πάγιο στόχο, να μην καπνίσει ποτέ ξανά το φουγάρο της ΔΕΗ και να αποδοθεί οριστικά και ολοκληρωτικά ο χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού της περιοχής". Πρόσφατα ανάλογες ομόφωνες αποφάσεις πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημοσιοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους η απόφασή του και στη συνέχεια να ληφθούν και πρακτικά μέτρα, που θα αποτρέψουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Γι' αυτά θα αποφασίσει εντός των ημερών η Δημαρχιακή Επιτροπή, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο περιμένει τον αντίκτυπο, που θα προκαλέσει η απόφασή του. Κάποιες πρώτες ιδέες πάντως"έπεσαν ήδη στο τραπέζι", μεταξύ άλλων να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου, ο δήμαρχος Γ. Χάσκας και η πλειοψηφία του οποίου ταυτίστηκαν με το σχέδιο της κυβέρνησης, προδίδοντας τους κοινούς αγώνες για κλείσιμο του εργοστασίου, σε συνάντηση με αυτό της Δραπετσώνας, να γίνουν επαφές για κοινή δράση με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Κερατσινίου, που αγωνίζεται για το διώξιμο του "δράκου" και άλλους δήμους.

Χαλάνε τη βιτρίνα...

Τελεσίγραφο στους Κούρδους πρόσφυγες από το Ιράκ έδωσε την περασμένη Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ. Περίπου 150 από αυτούς έχουν... εγκατασταθεί σε εγκαταλειμμένα σπίτια αλλά και ξύλινα κιβώτια της περιοχής Κουμουνδούρου. Ομως φαίνεται ότι η παρουσία τους χαλάει τη βιτρίνα της σύγχρονης μεγαλούπολης για αυτό και η Αστυνομία τους έδωσε διορία να... μετακομίσουν μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Φυσικά το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται πού θα πάνε. Μια επιδρομή των κουκουλοφόρων της ΕΚΑΜ, όπως έγινε πριν λίγους μήνες στον τσιγγάνικο καταυλισμό του Ασπροπύργου, θα "έλυνε" το πρόβλημα σύμφωνα με τα μυαλά των αρμοδίων.

Από σήμερα το πρωί τα Δίκτυα Κινήσεων για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα και Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών διοργανώνουν περιφρούρηση του χώρου, ενώ το ερχόμενο Σάββατο στις 10 το πρωί διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Πυρκαγιά στην Κερατέα

Δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν χτες το πρωί στη περιοχή Πλάκα Κερατέας. Η φωτιά που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, ελέγχθηκε το βράδυ. Στην προσπάθεια πυρόσβεσης πήραν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και 10 οχήματα της Δασικής και της Πυροσβεστικής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 8.6.1996 και ώρα 9.30 π.μ. 40/ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα για την ανάπαυση της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

Συνταξιούχου Δικηγόρου

Η σύζυγος: Χρυσούλα Γυφτοπούλου - Ρεμπούτσικα.

Τα παιδιά του: Δημήτρης, Βασίλης και Ντιάνα Ρεμπούτσικα.

Η εγγονή: Χριστίνα.

Οι αδελφοί, οι ανιψιοί, οι φίλοι, οι λοιποί συγγενείς.

Με αποχή αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί

Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα πραγματοποιούν την ερχόμενη βδομάδα οι διδάσκοντες της Φυσικομαθηματικής Σχολής, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο νομοσχέδιο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και αφορά την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτήν την τροπολογία, η οποία προστέθηκε στο σωρό των τροπολογιών που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο παραπάνω νομοσχέδιο, περιορίζεται η δυνατότητα εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς η εκλογή τους σε ανώτερη βαθμίδα δε θα γίνεται με βάση το επιστημονικό τους έργο, αλλά μόνο αν μένει κενή κάποια θέση σ' αυτήν.

Ανάλογες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις αναμένεται να πάρουν το ερχόμενο διάστημα οι Σύλλογοι Διδασκόντων και άλλων Τμημάτων, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΙ.

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος, σχετικά με την παραπάνω τροπολογία, αλλά και με όλα τα άλλα μέτρα που έχει πάρει τελευταία η κυβέρνηση, τόνισε: "Μέχρι σήμερα το υπουργείο μάς είχε συνηθίσει στην ανικανότητα και στην απραξία. Τώρα ακολουθεί μια άλλη συμπεριφορά, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού ψηφίζει μια σειρά από τροπολογίες, χωρίς οι φορείς της πανεπιστημιακής

κοινότητας να έχουν γνώση γι' αυτές. Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε την ψήφιση διατάξεων που μας αφορούν στα θερινά τμήματα της Βουλής, ή με άλλους πλάγιους τρόπους, που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτές".

ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΓΕΩΡΓΟΥΤΗ

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.Τα παιδιά της: Μάκης και Βίκυ Γεωργούτη

Ο εγγονός της: Γιώργος

Ενας θερινός για το Πέραμα

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι... Και ο Δήμος Περάματος είναι αποφασισμένος να μην τις αφήσει να πάνε χαμένες. Οι μέρες τους, εκεί στο Πέραμα, έτσι κι αλλιώς, είναι γεμάτες από τους αγώνες τους ενάντια στην ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα την πόλη, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την περιοχή ολόκληρη.

Αλλά και στις μονάδες πετρελαιοειδών, στα πυρομαχικά του Ελληνικού Στρατού, στο Ναύσταθμο του ΠΝ και την αυθαιρεσία του ΟΛΠ, που θέτουν σε καθημερινό κίνδυνο και υποβαθμίζουν τη ζωή τους.

Αυτή την υποβάθμιση έχουν βαλθεί να αντιστρέψουν και με τη νέα - πολιτιστική - τους προσπάθεια. Ενα δημοτικό θερινό σινεμά ονειρεύονται να γεμίζει σε λίγο καιρό τις νύχτες τους. Το μεγάλο λευκό πανί, η μηχανή προβολής και τα καθίσματα χωράνε μια χαρά στο τμήμα της πλατείας δίπλα στο δημαρχείο, που φαίνεται στη φωτογραφία.

Εμείς, ευχόμαστε να προλάβουν να τον λειτουργήσουν από φέτος. Αλλωστε, η ζωή γίνεται καλύτερη, όταν οι άνθρωποι κλείνουν τις τηλεοράσεις, βγαίνουν απ' το σπίτι και συναντιούνται με τους άλλους ανάμεσα σε γιασεμιά κι αγιόκλημα.

Ξανά μαζί μετά από... 60 χρόνια

Μία ακόμα υπόθεση υιοθεσίας, μια συγκλονιστική ιστορία φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος μετά από... 60 χρόνια. Την ερχόμενη Κυριακή ένας 60χρονος έμπορος από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ο Γιώργος Λιβιεράτος, θα ξανασμίξει στην Αθήνα με τους δικούς του, που τόσα χρόνια πίστευε πως ήταν νεκροί.

Την προηγούμενη βδομάδα κάποιος ανώνυμος από την Ελλάδα τηλεφώνησε στον Γ. Λιβιεράτο και του είπε πως έχει μια αδελφή που τον ψάχνει. Ως τότε ο 60χρονος πίστευε ότι ήταν υιοθετημένο παιδί μιας οικογένειας από την Κεφαλονιά - των Λιβιεράτων - που τον είχαν βρει εγκαταλειμμένο στην πόρτα του σπιτιού τους στον Κολωνό το 1941. Μετά το θάνατο των θετών γονιών του, το 1979, ο Γ. Λιβιεράτος έγραψε στο ΠΙΚΠΑ, αλλά από κει του είπαν ότι δεν υπάρχουν αρχεία ύστερα από τόσα χρόνια...

Υστερα από έρευνα πέντε χρόνων τα αδέλφια του βρήκαν τα ίχνη του και μόλις προχτές επικοινώνησαν μαζί του και του είπαν ότι ο πραγματικός του πατέρας ήταν Ιταλός και όταν η Ελληνίδα μάνα του πέθανε από την πείνα τον έστειλαν στο ορφανοτροφείο μαζί με μια αδελφή του. Την ερχόμενη Κυριακή ο Γ. Λιβιεράτος θα συναντηθεί μετά από τόσα χρόνια με τις δύο αδελφές και τον αδελφό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ