ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομες και επικίνδυνες αισθητικές επεμβάσεις

Καταγγελίες της Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών Βόρειας Ελλάδας

Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας, στους ιατρικούς συλλόγους και στις αρμόδιες νομαρχιακές επιτροπές, καταλογίζουν οι πλαστικοί χειρούργοι της Θεσσαλονίκης για τη συνεχιζόμενη παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία κέντρων αισθητικής και ιδιωτικών ιατρείων όπου πραγματοποιούνται πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς νόμιμη άδεια και χωρίς την απαραίτητη υποδομή από ανειδίκευτους γιατρούς ή ακόμα και από απλούς αισθητικούς.

Η κατάσταση όπως την περιγράφουν είναι τραγική για όσους ή όσες θέλουν αισθητικές επεμβάσεις, παραπλανημένοι από τη βροχή των διαφημίσεων που υπόσχονται γρήγορα και ανώδυνα αποτελέσματα με διάφορες μεθόδους που στην ουσία είναι κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις και πρέπει να γίνονται σε ειδικευμένες κλινικές ή νοσοκομεία, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και προπάντων από ειδικευμένους πλαστικούς χειρούργους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών Βόρειας Ελλάδας κατήγγειλαν πως υπάρχουν δεκάδες γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παράνομα πραγματοποιούν πλαστικές επεμβάσεις και ενώ είναι ωτορινολαρυγγολόγοι, γυναικολόγοι ή δερματολόγοι, εμφανίζονται ως δερματοχειρούργοι, κοσμετολόγοι, χειρούργοι προσώπου ή ειδικοί στην αποκατάσταση της κοιλιάς ή του μαστού.

Η εκμετάλλευση είναι τεραστίων διαστάσεων και τα ποσά που καλείται συνήθως να πληρώσει ο "ασθενής", είναι υπέρογκα. Τα δύο πρόσφατα σοβαρά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη που κόστισαν τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό μιας άλλης, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν κάτω από ανάρμοστες και επικίνδυνες συνθήκες, έχουν ήδη προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα για το καθεστώς λειτουργίας των ινστιτούτων αισθητικής και των ιατρείων. Ομως, όπως λένε οι πλαστικοί χειρουργοί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να επέμβει καθοριστικά καθώς παρά τις καταγγελίες τόσο στο υπουργείο Υγείας και στον Ιατρικό Σύλλογο δεν έχει γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ιατρικού δεοντολογικού κώδικα που ισχύει πριν απ' το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάλογα θολό είναι και το καθεστώς λειτουργίας των διάφορων κέντρων αισθητικής ή αδυνατίσματος, όπου συνήθως η άδεια λειτουργίας δεν καλύπτει καμία από τις δραστηριότητες που προβάλλονται μέσα από τις εντυπωσιακές και συνήθως σεξιστικές και ρατσιστικές παραπλανητικές διαφημίσεις. Πρόσφατα μάλιστα τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης μοίραζε και κουπόνια αισθητικής αποκατάστασης σε ανάλογο κέντρο αδυνατίσματος...

Φ. Δ.

Ατασθαλίες στις θυγατρικές της ΑΤΕ

Ατασθαλίες ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών φέρονται να έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρίες της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στην Αγροτική Ζωής, οι ορκωτοί λογιστές ανακάλυψαν ότι λείπουν από το ταμείο 105 εκατ. δρχ., ενώ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποσό 72 εκατ. δρχ., από τη διαχείριση της φετινής χρονιάς. Ηδη στην Αγροτική Ζωής έχει σφραγιστεί το λογιστήριο και το σύστημα μηχανοργάνωσης και το κτίριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτη. Επίσης, φέρεται να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, ονόματι Ιωαννίδης, ο οποίος αναζητείται, ενώ το όλο θέμα οδηγείται στον εισαγγελέα. Ακόμα, στην Αγροτική Ασφαλιστική τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών λένε πως υπάρχει άνοιγμα 850 εκατ. δραχμών, ποσό που αφορά δοσοληψίες από αντασφαλίσεις και για το θέμα αυτό καλούνται να λογοδοτήσουν έξι υπάλληλοι της εταιρίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσα το ενδεχόμενο της διαθεσιμότητας και τις επιπτώσεις της Δικαιοσύνης. Εκτός αυτών έλεγχοι διενεργούνται και στην "ΑΤΕ Κάρτα" όπου και εκεί υπάρχουν υποψίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Συγκέντρωση της ΔΑΣ - ΟΑΣΑ

Περιοδείες στους χώρους δουλιάς και τις αφετηρίες των μπλε λεωφορείων αρχίζουν οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), για την καλύτερη προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιούνη 1996.

Τα στελέχη της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ) καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας της ερχόμενης Δευτέρας (10 π.μ. - 3 μ.μ. ) και στη γενική συνέλευση, στο γήπεδο "Σπόρτιγκ".

Η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 44), με θέματα την καλύτερη προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης και τα μέτρα περιφρούρησης για τη στάση εργασίας.

Κατάληψη στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Συμβολική κατάληψη στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), πραγματοποίησαν χτες τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου, αντιδρώντας στη γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας που εντάσσει το Ταμείο στις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου των δαπανών από παροχές προς ασφαλισμένους και αυτό παρότι είναι οικονομικά αυτοδύναμο και ποτέ δεν έχει ενισχυθεί από κοινωνικούς πόρους.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι διαδικασίες του προληπτικού ελέγχου είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και θα έχει αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους και να αποζημιώνονται μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για επισκέψεις σε γιατρούς θα αποζημιώνονται με βάση το κρατικό τιμολόγιο που είναι μόλις 2.800 δραχμές. Ηδη η γνωμοδότηση αυτή του υπουργείου έχει δημιουργήσει προβλήματα, αφού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, φαρμακευτικοί σύλλογοι και γιατροί διέκοψαν τις συμβάσεις τους με το ΤΑΞΥ.

Οι συνδικαλιστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις αν δε λυθεί το πρόβλημα, ενώ προτείνουν οι δαπάνες να υπόκεινται μόνο σε κατασταλτικό έλεγχο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ενοποίηση του ΤΑΞΥ με το ΙΚΑ, που αποτελεί σκοπό της κυβέρνησης όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τους ξενοδόχους, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΛΤΑ
Μετάθεση - δίωξη συνδικαλιστή

Την αδικαιολόγητη μετάθεση - δίωξη του ταχυδρομικού υπάλληλου Αιμίλιου Καζάκου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" στα ΕΛΤΑ. Με το πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών, ο Αιμίλιος Καζάκος, με εικοσάχρονη προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ, μετατίθεται από το Ταχυδρομείο Αμπελοκήπων στην Αγία Παρασκευή, αν και είναι γνωστό πως η πραγματική αιτία είναι η συνδικαλιστική του δράση και το θάρρος του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, για υπηρεσιακά και πολιτικά θέματα.

Η "Δημοκρατική Συνεργασία" των ΕΛΤΑ υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες του προϊστάμενου του Ταχυδρομείου Αμπελοκήπων, είναι απόρροια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που δυστυχώς έγιναν δεκτές και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αθήνας, και δε στοχεύουν στην καλή λειτουργία του Γραφείου, αλλά διχάζουν το προσωπικό και προκαλούν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του ταχυδρομικού έργου.

Τέλος, η παράταξη ζητάει από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ ν' ανακαλέσει την αυθαίρετη και άδικη μετάθεση του υπαλλήλου και το Σύλλογο των Διοικητικών, να υπερασπιστεί το μέλος του και ν' αποτρέψει τις αυθαιρεσίες.

"Οχι άλλος εμπαιγμός", φωνάζουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα και αύριο, αποφάσισε χτες η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, αφού οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, για το θέμα της καταβολής του επιδόματος αποδοτικότητας, δεν κρίθηκαν ως πειστικές. Τον απεργιακό αγώνα συνεχίζουν, επίσης, και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βάμβακος.

Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Γεωργίας, που έχουν μπει πλέον στην τρίτη βδομάδα, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα του υπουργείου Γεωργίας" επισημαίνει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, πως ο προσανατολισμός του αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το γνωστό πλαίσιο των αιτημάτων και την ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής και να μην αυτοπεριορίζεται στη διεκδίκηση επιδομάτων. Ειδικότερα - τονίζει η ανακοίνωση - για τις μορφές των αγώνων από δω και πέρα πρέπει να συνδυάζονται τόσο η συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει όσο και οι παράγοντες της οικονομικής αντοχής των εργαζομένων και της αποτροπής των φαινομένων υποχώρησης και εξάντλησης. Με βάση τα παραπάνω η ΔΕ προτείνει: Καθημερινές στάσεις εργασίας 7 - 10 π.μ. με συγκεντρώσεις και ενημέρωση των εργαζομένων. Πραγματοποίηση 24ωρων απεργιών και πορείες στη Βουλή όταν ψηφίζονται νομοσχέδια. Απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων από την υπηρεσία και, ακόμα, συντονισμό με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των άλλων υπουργείων, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και περιλαμβάνονται στις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ερώτηση για το Κέντρο Αιμοδοσίας Νίκαιας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής και Σπ. Στριφτάρης, ερωτούν τον υπουργό Υγείας εάν θα πάρει μέτρα

Το θέμα της υποβάθμισης και του μαρασμού του Κέντρου Αιμοδοσίας και της Μονάδας Παραγώγων Αίματος του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας απ' τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και το υπουργείο Υγείας, έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Σπ. Στριφτάρης.

Το μεγαλύτερο στη χώρα Κέντρο Αιμοδοσίας, επισημαίνουν οι βουλευτές, λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε βαθμό που ακόμη και η ασφάλεια των μεταγγίσεων να μην είναι δεδομένη. Ακόμη, σε κάποια έκτακτη ανάγκη θα υπάρξει αδυναμία αντιμετώπισής της με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Ηδη, παρατηρείται συνεχής μείωση των δραστηριοτήτων του Κέντρου. Απαίτηση όλων, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, είναι η αναβάθμιση του Κέντρου Αιμοδοσίας και της Μονάδας Παρασκευής Παραγώγων Αίματος, με την πρόσληψη προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Αν Πεπονή,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις για να αποφευχθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Να λειτουργήσει το Κέντρο Αιμοδοσίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης και να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών.

ΗΣΑΠ
Στάση εργασίας σήμερα

Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και πράσινα λεωφορεία θα μείνει από τις 5 - 9 π.μ. σήμερα η Αθήνα, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας, που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι συγκαλούν Γενική Συνέλευση, με στόχο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ