ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΣΔΚΝΑ
Αποφάσισαν: Θάνατος στην Πάρνηθα

Για να περάσουν οι επιλογές μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ φίμωσε την Τεχνική Υπηρεσία και πέταξε στα σκουπίδια νόμους, θεσμούς και επιστημονικές μελέτες 16 χρόνων

Με 41 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 1 λευκό και 1 αποχή, η πλειοψηφία της διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το "ΣΥΝ", αποφάσισε χτες το βράδυ να θεμελιώσει τη χωματερή στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας, ρίχνοντας μέσα σ' αυτήν ως πρώτα σκουπίδια: νόμους με τους οποίους ελέγχεται η νομιμότητα των πράξεων της Αυτοδιοίκησης, θεσμούς της Αυτοδιοίκησης που διασφαλίζουν την εγκυρότητα και το αδιάβλητο των πράξεών της, επιστημονικές μελέτες 16 χρόνων και μαζί με όλα αυτά, βέβαια, το όποιο κύρος διατηρούσε μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος.

Με πρώτον, να σέρνει το χορό, τον ιδιώτη μελετητή κ. Παρασκευόπουλο που ζητούσε από προχτές το βράδυ "να πάρουν το κεφάλι" του κομμουνιστή διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, Μπ. Ζιώγα,γιατί του έμπαινε εμπόδιο, και με την ανοχή του πρύτανη του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτου και του πανεπιστημιακού Ν. Μαριολάκου που έδωσαν "επιστημονική" κάλυψη σε όσα ευθέως παράνομα συνέβησαν χτες το βράδυ, η πλειοψηφία του ΔΣ μετά από πρόταση του προέδρου του Θ. Καρούτζου αποφάσισε να κάνει δεκτό το κατάπτυστο, οικολογικά εξαιρετικά επικίνδυνο και προπαντός άκρως αντιεπιστημονικό κείμενο που παρουσιάστηκε ως "περιβαλλοντική μελέτη", τις επιπτώσεις της οποίας θα πληρώσουν, βεβαίως, ακριβά, όχι μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Για να περάσουν μία τέτοια απόφαση, χρειάστηκε πρώτα να "αποκεφαλίσουν" ουσιαστικά τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας που αρνήθηκε να κάνει κουρελόχαρτο τα πτυχία και την επιστημονική του συνείδηση και κατάρτιση. Ετσι, αφού αρχικά επιβλήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες και απαγορεύθηκε όποια αναφορά στο ίδιο το κείμενο της "μελέτης", αφού στη συνέχεια δόθηκε βήμα για να μιλήσουν οι εξωθεσμικοί "σύμβουλοι" (Παρασκευόπουλος κ.ά.), απαγορεύθηκε στον κατά νόμο υπεύθυνο, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, να εξηγήσει έστω με δίλεπτη τοποθέτηση το γιατί είναι ουσιαστικά παράνομη η έγκριση της "μελέτης". Αυτό το ωμό πραξικόπημα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και όπως ήταν φυσιολογικό την αποχώρηση του Μπ. Ζιώγα από την αίθουσα καθώς η παρουσία του κρίθηκε περιττή!

Κάλεσμα στο σώμα να μην προχωρήσει σε μια απόφαση ευθέως παράνομη απηύθυνε ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Δ. Λαζαρίδης, χαρακτήρισε από το βήμα κατάπτυστο το κείμενο Παρασκευόπουλου και κατήγγειλε ότι άλλη μελέτη εγκρίθηκε από το προηγούμενο ΔΣ και άλλη παρουσιάζεται τώρα. "Είναι λαθροχειρία επί όλων των στοιχείων" είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με τα οποία ανάγλυφα παρουσιάστηκε το μέγεθος της λαθροχειρίας. "Αντισυμβατική" χαρακτήρισε τη "μελέτη", ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων Γ. Θεοδωράτος.

Οι καταγγελίες δεν πάρθηκαν υπόψη από την πλειοψηφία η οποία προτίμησε να ζητήσει για δεύτερη φορά (τους είχε δόσει το λόγο και στην έναρξη) τη συνηγορία των Παρασκευόπουλου, Μαρκάτου, Μαριολάκου. Και οι τρεις δε βρήκαν να πουν λέξη για τη φίμωση του Μπ. Ζιώγα. Στο τέλος όλοι μαζί ψήφισαν εντολή προς την Τεχνική Υπηρεσία να βάλει την υπογραφή της, εντολή, βέβαια, που και αυτή είναι παράνομη.

Η όλη εξέλιξη, παρότι έχει τη σφραγίδα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, γεννά ένα ερώτημα για το αν τελικά θα δεχτεί ο ίδιος να παραλάβει μία ευθέως παράνομη απόφαση. Οπως ανοιχτό μένει πλέον και το αν αυτή η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής από τους οποίους πληρώνεται για άλλο λόγο.

Θ. Λ.

Είναι παράνομη

Δήλωση των κομμουνιστών συμβούλων

Οι κομμουνιστές σύμβουλοι στη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, σε κοινή δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση, αναφέρουν:

"Δεν εγκρίνουμε την υποβληθείσα φάση της μελέτης, χωρίς την ανασύνταξή της με βάση τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου, διότι:

1) α) Εχει συνταχθεί αντισυμβατικά και η έγκρισή της είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

β) Εχει σοβαρές αντιφάσεις και δε χρησιμοποίησε ενιαία και απόλυτα για ΟΛΕΣ τις περιοχές τα κριτήρια, που η ίδια είχε θέσει από την αρχή.

2) Θεωρούμε απαράδεκτη την τοποθέτηση του μελετητή στις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου. Δεν αποτελούν τεχνική τεκμηρίωση, αλλά λίβελο, έξω από κάθε επιστημονική δεοντολογία, τουλάχιστον.

3) Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες εντολές με πολλαπλές σκοπιμότητες και βρίσκεται έξω από τις εντολές που είχε πάρει ο μελετητής από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου.

4) Θεωρούμε ότι οι χειρισμοί του προέδρου και οι μεθοδεύσεις που υποστηρίχτηκαν δε βοηθούν στην ουσιαστική λειτουργία του Συνδέσμου, τον αναδεικνύουν αναξιόπιστο, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για τη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.

Και, τέλος, αποτελούν το πρόσχημα και άλλοθι της κυβέρνησης για να μην πάρει τις πολιτικές τις ευθύνες και τις αναγκαίες αποφάσεις για την υιοθέτηση των επιβαλλόμενων λύσεων, αποποιούμενη έτσι τις ευθύνες της και μεταφέροντάς τες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καταγγέλλουμε, τέλος, τα ποικιλώνυμα συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν στον τομέα των απορριμμάτων και δεν επιτρέπουν τη λύση του προβλήματος με βάση τον ενιαίο σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο".

Τη δήλωση υπογράφουν: Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος και μέλος της ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ. Γεράσιμος Θεοδωράτος,δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων, Δημήτρης Λαζαρίδης,δημοτικός σύμβουλος Χολαργού, Κώστας Ζωγράφος,αντιδήμαρχος Ταύρου, Νίκος Ρογκάκος,δήμαρχος Βύρωνα, Αναστάσιος Δεληγιάννης,δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, Νίκος Σούγελας,δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού, Χρήστος Κυριακίδης,αντιδήμαρχος Βύρωνα,Γιάννης Λάππας,πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ζεφυρίου, Παναγιώτης Ασβεστάς,αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης.

Πρόταση αναίρεσης υπέρ του Φωτάκη

Με το σκεπτικό ότι οι κοιτώνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων δε θεωρούνται φυλακή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Σπυρόπουλος, πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά, βάσει της οποίας είχε επιβληθεί στον τέως αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και στέλεχος της ΔΑΚΕ της ΝΔ, Αθ. Φωτάκη, ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και δύο μηνών για παράνομη κατοχή όπλων και φορητού ασύρματου και άλλα δύο χρόνια φυλάκιση για παράνομη εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών.

Η αίτηση αναίρεσης του Αθ. Φωτάκη συζητήθηκε χτες στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο αντεισαγγελέας πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου ως προς το σκέλος που αφορά την εισαγωγή όπλων και την παράνομη κατοχή φορητού ασύρματου ασύρματου.

Συνάντηση για το Ανω Πέραμα

Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ζητάει "επειγόντως", την Πέμπτη στις 10 το πρωί, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, το δημοτικό συμβούλιο και φορείς της πόλης, για να συζητήσουν το καυτό πρόβλημα με τα αυθαίρετα στην περιοχή "Ανω Πέραμα", η διευθέτηση του οποίου καθυστερεί, ώστε να μην καταστραφεί και το σχέδιο πόλης.

Ο δήμαρχος του Περάματος, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι "είναι απαραίτητη τροπολογία, την οποία εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτό που ακούμε μέχρι τώρα σε συναντήσεις με υπεύθυνους του υπουργείου είναι μόνο υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται".

Ο δήμαρχος επισημαίνει, επίσης, ότι "επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο ζητάμε συνάντηση με τον Κ. Λαλιώτη, αλλά, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα" και καταλήγει, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των κατοίκων αυτής της περιοχής είναι πολλά και μεγάλα και όσο περνάει ο καιρός θα οξύνονται περισσότερο.

Αβραμόπουλος κατά ΥΠΕΧΩΔΕ

Επίθεση εναντίον των αρμόδιων, για την καθαριότητα και την καλή κατάσταση των δρόμων, υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες, τους απέδωσε την ευθύνη για την κακή κατάσταση των οδικών αρτηριών που οδηγούν στο κέντρο της πόλης και τις χαρακτήρισε ανεπαρκείς και ανίκανες. Εκανε, μάλιστα, σαφές ότι η αρμοδιότητα για τη συντήρηση των οδικών αρτηριών πρέπει να είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραβλέποντας ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τους δήμους και χαράτσωμα των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των 40 δισ., που είχε τάξει η κυβέρνηση στο Δήμο Αθηναίων, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης την απόδοσή τους στο δήμο. Ο ίδιος όμως, αν και συμπληρώνει 28 μήνες στη διοίκηση του δήμου, δεν έχει προχωρήσει στη δυναμική διεκδίκησή τους και απλά περιορίζεται σε ευχολόγια.

Διακοπή νερού

Διακοπή νερού θα σημειωθεί την Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, στις περιοχές Αγία Παρασκευή και Γκατζάνα Μενιδίου.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή νερού θα σημειωθεί λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής.

Αρχίζει η καταστροφή των Σπάτων

Από χτες, το πολύπλευρο σκάνδαλο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Συγκεκριμένα με φιέστα που οργανώθηκε στο Ζάππειο, και όπου μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι του γερμανικού ομίλου "Χόχτιφ", υπογράφηκαν οι συμβάσεις έναρξης της κατασκευής του έργου και παράλληλα της καταστροφής του μοναδικού πνεύμονα της Αττικής, των Μεσογείων.

Από χτες αρχίζουν επίσης να μετρούν οι προθεσμίες των 4,5 χρόνων μέσα στις οποίες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του αεροδρομίου, που θα στοιχίσει πάνω από 650 δισ. δρχ. Στο ποσό αυτό η γερμανική "Χόχτιφ" θα συμμετάσχει με λιγότερο από 8% με ίδια κεφάλαια, αλλά - με την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπογράφηκε - θα κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρίας που θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο για 30 ολόκληρα χρόνια!

Οπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας αυτής εταιρίας, στο οποίο διορίστηκε ως ένατο μέλος ο παλιός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φέρναρντ Μπράουν. Την Παρασκευή πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση του τεράστιου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 325 δισ. δρχ., που θα χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου...

Καταδικάστηκαν Ρίζος και Ντάσκας

Ποινή φυλάκισης 11 και 9 μηνών αντίστοιχα επιβλήθηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών στον εκδότη - διευθυντή του "Αδέσμευτου Τύπου" Δημ. Ρίζο και στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Γιάννη Ντάσκα, που κατηγορούνταν για "συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου". Εναντίον τους η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ασκήσει αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη με αφορμή δημοσιεύματα που απέδιδαν μεροληπτική κρίση στους ανακριτές και εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν αποφασίσει την προφυλάκιση του ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Στηβ Κακέτση. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ