ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Πολλά στελέχη του "ΣΥΝ" αρέσκονται - ίσως αυτό να επιβάλλουν οι "ίματζ μέικερ" - στο να συνοδεύουν τις διάφορες αναφορές τους επί παντός επιστητού και με τα παράγωγα της λέξης "οικολογία". Ηρθε όμως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο σημείο όξυνσης που έχει πλέον φτάσει, για να διαλύσει και αυτήν τη βιτρίνα. Καθώς πλέον ο καθένας κρίνεται από τη θέση και τη δράση που αναπτύσσει για το "διά ταύτα". Τα στελέχη του "ΣΥΝ" στην Ανατολική Αττική σιγοντάρουν πλέον ανοιχτά ενέργειες που οδηγούν αναγκαστικά στην επιλογή της καύσης. Τα στελέχη του ίδιου σχηματισμού στην Κεντρική Αττική, νιώθοντας ίσως κάπως πιο αμήχανα, αδυνατούν να πάρουν ευθέως θέση, αρνούνται συστηματικά να συγκρουστούν με εγκληματικές για το περιβάλλον επιλογές, όπως αυτές που προωθεί η ομάδα Λαλιώτη. Κι έτσι καταφεύγουν σε τουλάχιστον αστείες τοποθετήσεις. Εμφανίζονται να είναι υπέρ του δικαιώματος όποιου διαφωνεί με τον Λαλιώτη να διατυπώσει την άποψή του και αμέσως μετά ψηφίζουν και με τα δύο χέρια σηκωμένα υπέρ των επιλογών Λαλιώτη. Η επίσημη δημοσιογραφική τους έκφραση, η "Αυγή", πάει ακόμα παραπέρα. Φτάνει στο χτεσινό της φύλλο, στην πρώτη σελίδα, να επιχαίρει γιατί εγκρίθηκαν - έστω και με πραξικόπημα - οι επιλογές Λαλιώτη.

Την τιμή της εφημερίδας προσπαθεί βέβαια να σώσει στις εσωτερικές σελίδες άρθρο του συντάκτη της Διαμαντή Μπασάντη, το οποίο όμως η διεύθυνση της εφημερίδας σπεύδει να αποκηρύξει με τη δήλωση: "Απηχεί τις προσωπικές του απόψεις". Αναδημοσιεύουμε τμήμα του, που πιστεύουμε ότι δεν απηχεί μόνο προσωπικές του απόψεις.

"Η πολιτική απόρριψη από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ των δεκαεπτά σημαντικών παρατηρήσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας του, φανερώνει την ανοιχτή πολιτική παρέμβαση που επιχειρείται για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη Βορειοανατολική Αττική. Ενα εκτελεστικό όργανο από δημάρχους, δικολάβους και φαρμακοποιούς αποφασίζει να "αγνοήσει" τις τεχνικές παρατηρήσεις της ειδικής υπηρεσίας του για τις ατέλειες των "επιστημονικών" μελετών. Χωρίς ειδικές γνώσεις τα εκτελεστικά μέλη "εκτελούν" τις τεχνικές παρατηρήσεις της ειδικής υπηρεσίας με συνοπτικές πολιτικές διαδικασίες. Πράγματι, πρόκειται για αληθινό... εκτελεστικό όργανο!

Η θαρραλέα εισήγηση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ Μπάμπη Ζιώγα και η άρνηση πολιτικής προγραφής του Αυλώνα από το δήμαρχο Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο διέσωσαν τουλάχιστον την επιστημονική τιμή κάποιων υπηρεσιών και την πολιτική αξιοπρέπεια ενός μέρους της Αριστεράς. Τουλάχιστον βλέπουμε πως η Αριστερά, παρά τη δραματική αποψίλωσή της, έχει ακόμη στις τάξεις της μερικούς από τους τελευταίους που διατηρούν σε αυτό τον τόπο μια στοιχειώδη εντιμότητα.

Δεν είναι όμως τυχαίο πως τα στελέχη του ΚΚΕ είναι τα μόνα που, μέσα στην πολιτική σιωπή που έχουν επιβάλει στην πολιτική αγορά τα μεγάλα συμφέροντα, κινούνται γύρω από τα δεκάδες των δισεκατομμυρίων των σκουπιδιών. Μπορεί τα σκουπίδια να περιφρονούνται από όλους, όμως σε μερικούς έξυπνους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες αποφέρουν δισεκατομμύρια. Το ότι το ΚΚΕ πήρε πρώτο σταθερή θέση στο μέγα αυτό κοινωνικό θέμα έχει να κάνει και με τη σχέση που είχε πάντα η Αριστερά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, το ΚΚΕ, παρά τα όποια λάθη του, είναι ίσως το μόνο κομμάτι της Αριστεράς που προσπάθησε να κρατήσει τους δεσμούς του με τις λαϊκές τάξεις αυτού του τόπου. Λογικό ήταν να αντιληφθεί την επικείμενη κοινωνική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αυλώνα και των γύρω περιοχών. Και ακόμη λογικότερο να κατανοήσει την ταξική περιφρόνηση κάποιων "προοδευτικών" επιστημόνων και νεομεσοστρωμάτων εναντίον των εξεγερμένων γεωργών της Αττικοβοιωτίας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως το ΚΚΕ και τα στελέχη του σήκωσαν αυτή τη στιγμή θαρραλέα το ανάστημά τους μπροστά στα πολιτικά συμφέροντα και στο οικονομικό παρασκήνιο που υπάρχουν πίσω από τα σκουπίδια... ". Αυτά γράφει ο Δ. Μπασάντης κι αυτά ακριβώς είναι που αποκηρύσσει ο "ΣΥΝ".

Ενα, ίσως, χρήσιμο γλωσσάρι

Καθώς η υπόθεση των σκουπιδιών πέρασε πλέον στη φάση του "διαλόγου" και διάφορες λέξεις θα έρχονται και ξαναέρχονται στο προσκήνιο, ίσως καταστεί χρήσιμο ένα ειδικό "γλωσσάρι" για την περίπτωση.

ΣΕΒΕΖΟ: Η πόλη που μετά από έκρηξη σε χημική βιομηχανία της έγινε η αφορμή για να γίνει πλατιά γνωστό ότι η διαφυγή διοξίνης στην ατμόσφαιρα έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται παιδιά - τέρατα!

WASTE MANATZER: Αμερικανική εταιρία - κολοσσός που παράγει μηχανές καύσης απορριμμάτων, οι οποίες με τη σειρά τους εκπέμπουν διοξίνες στην ατμόσφαιρα. Συναντά δυσκολίες στην προώθηση των προϊόντων της, αλλά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει κατορθώσει κάποιοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης να εμφανίζονται πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο του "ντίλερ" της εταιρίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μελετητικό γραφείο που τείνει να γίνει ισοδύναμο βιομηχανίας έκδοσης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εχει διεκπεραιώσει συνολικά μελέτες ύψους 1,3 δισ. δρχ. Ανάμεσα στις εκτιμήσεις που έχει κάνει είναι κι αυτή που αναφέρει ότι από την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων θίγονται ένα κοτέτσι και κάτι παράγκες! Είναι το ίδιο γραφείο που εκτιμά ότι μέρος από το δάσος της Πάρνηθας είναι το καταλληλότερο σημείο για να γίνει χωματερή!

ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο υπουργός που τυπικά δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Παραδόξως, όλα όσα συμβαίνουν ταιριάζουν "γάντι" με την αντίληψη του υπουργού για το περιβάλλον. Μία αντίληψη που επιτρέπει στη δυναστεία Λαμπράκη να καταστρέφει ανενόχλητη το Πάρκο Ελευθερίας και να γράφει στα παλιά της παπούτσια ακόμα και αποφάσεις του ΣτΕ. Μια αντίληψη που βλέπει τον Ελαιώνα ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Μια αντίληψη που κλείνει πονηρά το μάτι και στην καύση των απορριμμάτων αρκεί... να το ζητήσει η τοπική κοινωνία!

ΑΞΙΑ ΓΗΣ: Στην Αττική εμφανίζεται με έναν ιδιόμορφο τρόπο. Οσο πιο πολλά δάση καίγονται, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η αξία γης στα καμένα, που γίνονται οικόπεδα και μετά βίλες. Οι χωματερές, ακόμα και στη σύγχρονη έκδοσή τους ως Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, είναι φανερό πως εμποδίζουν αυτήν την εξέλιξη.

ΡΙΤΣΩΝΑ: Γνωστή από τις ειδικές διαδρομές του ράλι. Περιοχή με χαμηλή προς το παρόν αξία γης, καθώς η παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία δεν είναι εύκολο να συνυπάρχει με βίλες. Διαθέτει όμως ειδική πολιτική αξία, καθώς ο κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή ανήκει στην ομάδα Τσοχατζόπουλου, αντιπροσώπους της οποίας φαίνεται να έχει ανάγκη ο Λαλιώτης ενόψει συνεδρίου...

ΑΥΛΩΝΑΣ: Οι παραπεταμένοι της υπόθεσης. Ανθρωποι, γενικά, φιλήσυχοι, που διατηρούν το προνόμιο να κάνουν ακόμα παρέα με ελάφια και πετραετούς. Η περιοχή τους δεν προσφέρεται για βίλες με θέα τη θάλασσα. Οι βουνοκορφές γύρω τους έχουν κάτι παράξενα ονόματα, όπως: Νεροτριβή, Πυργάρι, Βούτημα, Πελεκούδα, Κορυφούλα, και στα υψίπεδα έχουν δώσει ονόματα όπως Πηγάδι του Παπά (εκεί θα γίνει και η χωματερή).

ΜΕΛΕΤΗ: Μαγική λέξη. Το περιεχόμενό της είναι ευθέως ανάλογο με το πόσα πληρώνεις και το τι εκπροσωπείς. Στη μελέτη για τα σκουπίδια, οι 4.000 φαντάροι του Κέντρου Αυλώνας, πριν από δύο μήνες, θεωρούνταν άνθρωποι κι αυτή η εκτίμηση έδινε στην περιοχή βαθμό 4, άρα την έκανε ακατάλληλη για χωματερή. Τώρα οι φαντάροι, παρότι συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιοχή, δεν υπολογίζονται, προφανώς ως άνθρωποι, και αυτόματα η περιοχή παίρνει βαθμό 8, οπότε είναι κατάλληλη για χωματερή.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, ο διάλογος έχει αξία όταν γίνεται μετά την εν λευκώ λήψη των αποφάσεων. Κάτι μας θυμίζει: Και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πρώτα την ψήφισαν χωρίς καν να τη διαβάσουν κι ύστερα από δύο χρόνια άρχισαν να μιλούν για διάλογο.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Βρωμάνε. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό κανείς απ' όσους δεν κερδίζουν απ' αυτά να μη τα θέλει στην αυλή του. Μόνο που, αν αφήσουμε τη διαχείρισή τους σ' αυτούς που κερδίζουν και από τα σκουπίδια, κάποια στιγμή δε θα έχουμε ούτε αυλή.

ΒΙΑ: Προς το παρόν υπάρχει μόνο η βία της εξουσίας, ντυμένη κατά περίσταση με διάφορα ενδύματα (δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό, αστυνομικό, δικαστικό, αγανακτισμένου πολίτη, ειδικού αναλυτή των ΜΜΕ κ.ά.). Οταν οι από κάτω πάρουν πράγματι την υπόθεση στα χέρια τους, τότε, όλοι αυτοί δε θα έχουν πλέον περιθώριο να αγανακτούν, δήθεν, με τη λαϊκή βία. Τη θέση της θα έχει ήδη πάρει η λέξη: ΔΙΚΙΟ.

θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζουν να παίζουν επικίνδυνα

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ παρουσίασε χτες στον υπουργό τις "μελέτες" Παρασκευόπουλου. Ο Κ. Λαλιώτης τις παρέλαβε κανονικά, παρότι γνώριζε τη λαθροχειρία που προηγήθηκε

"Κουτί" του ήρθε, τελικά, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη η χτεσινή, τρίτη κατά σειρά παρανομίας, ενέργεια της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ να καταθέσει τελικά στο υπουργείο ορισμένα από τα κείμενα που εμφανίζονται ως "μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων" για τις περιοχές που είναι υποψήφιες για τις νέες χωματερές. Ο υπουργός, παρότι γνώριζε πως τα συγκεκριμένα κείμενα δεν έχουν εγκριθεί από την κατά νόμο υπεύθυνη Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου, τα παρέλαβε και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αυτά τα κείμενα τελικά θα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να προωθήσει τις έτσι κι αλλιώς προειλημμένες αποφάσεις του για το πού θα σταλούν τα σκουπίδια της Αττικής.

Οι "μελέτες" παραδόθηκαν στον υπουργό χτες το μεσημέρι από την πλειοψηφία της ΕΕ της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ. Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,μέλος της ΕΕ, με επιστολή του προς την ΕΕ εξέφρασε την άρνησή του να συμπράξει σε μία κατ' ουσίαν πολιτική απάτη και γι' αυτό δεν παραβρέθηκε στην παράδοση της "μελέτης".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", τελικά, οι "μελέτες", που παραδόθηκαν χτες στον υπουργό, αναφέρουν τις θέσεις Ριτσώνα 2 και Ριτσώνα 1 ως πιο κατάλληλες για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ, ενώ έπονται, με μεγάλη διαφορά από τις πρώτες, οι θέσεις Μηλιές στο Γραμματικό και Ανατολικό Πηγάδι Παπά στον Αυλώνα (με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους από πλευράς βαθμολόγησης). Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες μελέτες, στη Νοτιοανατολική Αττική προηγούνται οι θέσεις στην Κερατέα και το Κορωπί. Το γεγονός ότι έστω και εκ των υστέρων η πλειοψηφία της ΕΕ αναγκάστηκε να παρουσιάσει τις πραγματικές βαθμολογήσεις, την εκθέτει ακόμα περισσότερο για το πραξικόπημα, προχτές το βράδυ, όταν στο ΔΣ του Συνδέσμου όχι μόνο δεν παρουσίασε τις "μελέτες", αλλά και απαγόρευσε στην Τεχνική Υπηρεσία να εκθέσει ενώπιον των συμβούλων τις αντιρρήσεις της για το γεγονός ότι οι "μελέτες" που εγκρίθηκαν, όχι αυτές που παρουσιάστηκαν στον υπουργό, ήταν ουσιαστικά χαλκευμένες.

Οπως δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, από τη Δευτέρα θα παραδώσει τις μελέτες αυτές στις νομαρχίες της Αττικής, στα Περιφερειακά Συμβούλια, στους δήμους και την ΤΕΔΚΝΑ, ώστε να ξεκινήσει επίσημα ο διάλογος κατά τον οποίο - και σε διάστημα ενός μήνα - θα τεκμηριώσουν επιστημονικά τις αντιρρήσεις και προτάσεις τους. Επίσης είπε ότι στο διάστημα αυτό οποιοσδήποτε επιθυμεί θα έχει πρόσβαση στο αρχείο των μελετών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τις δαπάνες που θα έχουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους επιστημονικούς συμβούλους που θα προσλάβουν.

"Νέο" σενάριο

Τη Δευτέρα εξάλλου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα συναντηθεί με το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για τη συνάντηση αυτή είναι το εξής: Ο υπουργός θα επισημάνει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (αύξηση πληθυσμού, δυναμική οικιστική ανάπτυξη, τουριστικές δραστηριότητες) και θα απαιτήσει να διαχειριστούν με όποιο τρόπο θέλουν - με μερικούς βέβαια περιορισμούς, όπως το θέμα της καύσης - απορρίμματα που ισοδυναμούν με πληθυσμό 800.000 κατοίκων. Στο Λεκανοπέδιο όμως κατοικούν 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι. Αυτό βέβαια στην πράξη σημαίνει ότι τα τρία τέταρτα των απορριμμάτων που παράγονται στις άλλες νομαρχίες της Αττικής θα διοχετευτούν στην ΟΕΔΑ που θα δημιουργηθεί στα Ανω Λιόσια, λύση με την οποία φέρεται να συμφωνεί ο δήμαρχος της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει - όπως λέγεται - ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη...

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Δίωρη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής είχε χτες το πρωί 17μελής επιτροπή φορέων του Δήμου Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής.

Οπως δήλωσαν αργότερα και οι δύο πλευρές, η συζήτηση δεν περιστράφηκε καθόλου γύρω από το ακανθώδες ζήτημα της χωροθέτησης της μιας ΟΕΔΑ στην περιοχή της Κερατέας, επειδή δεν είχε γίνει ακόμη επίσημα η παράδοση στον υπουργό της σχετικής μελέτης από τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ. Πάντως, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει νέα συνάντηση μαζί τους, ενώ δήλωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά σημεία σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Χτες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατέας, με δεδομένο ότι η Κερατέα περιλαμβάνεται στη μελέτη που παραδόθηκε από τον ΕΣΔΚΝΑ στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να μεθοδεύσει τις κινητοποιήσεις αυτές μέσα στις προσεχείς μέρες.

  • Στη δικαιοσύνη είναι αποφασισμένος να καταφύγει ο Δήμος Αυλώνα, προσβάλλοντας ως παράνομη τη μελέτη του Παρασκευόπουλου, που ενέκρινε προχτές το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ. Ηδη ο αγώνας του δήμου και των κατοίκων για να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, ώστε να γίνει χωματερή στην περιοχή τους, έχει πάρει τη δικαστική οδό, καθώς, όπως είπε στο "Ρ" ο δήμαρχος Αυλώνα Δημήτρης Κυριακού, έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος σε δικηγορικό γραφείο.

Ο δήμος θα "ρίξει" όλο του το βάρος στο δικαστικό αγώνα και τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα δεν προτίθεται να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις.

ΕΣΔΚΝΑ
Ψήφισαν "εν λευκώ", παράνομα

Το προχτεσινό πραξικόπημα ήταν ωμό. Τέτοιο που καμία συγκάλυψη δε χωρά εκ των υστέρων. Το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ ψήφισε κατά πλειοψηφία μία "μελέτη" την οποία ούτε καν είδε. Κανένα μέλος της διοίκησης δεν πήρε τα σχετικά τεύχη στα χέρια του. Το προχωρημένο της ώρας, προχτές το βράδυ, δεν επέτρεψε να αναφέρουμε αναλυτικά στο χτεσινό φύλλο, τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη τη συνεδρίαση. Και καθώς από την πλειοψηφία των ΜΜΕ το πραξικόπημα πέρασε ως μία περίπου φυσιολογική κατάσταση, οφείλουμε σήμερα να αποτυπώσουμε στο χαρτί ορισμένα τουλάχιστον από τα στοιχεία αυτής της συνεδρίασης.

Πρώτον: Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ ανακοίνωσε ψευδώς στο Σώμα ότι οι λεπτομέρειες της "μελέτης" είχαν αναλυθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της διοίκησης. Τότε είχε παρουσιαστεί άλλη μελέτη από αυτήν που προχτές το βράδυ εγκρίθηκε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμη η έγκριση της "μελέτης" από το ΔΣ. Γνώριζε όμως ότι είναι παράνομη, καθώς ο νόμος για έγκριση τέτοιων μελετών προβλέπει προηγούμενη έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία και τέτοια δεν υπήρχε. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο. Αφού εξήρε τους ιδιώτες συμβούλους για το "πρότυπο", όπως είπε, μελέτης που έκαναν, δεν κάλεσε καν την Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου να καταθέσει στο Σώμα τις αντιρρήσεις της.

Δεύτερον: Την υπεράσπιση της διάτρητης "μελέτης" ανέλαβε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος, ισχυριζόμενος ότι η μελέτη του Απρίλη και αυτή που παρουσιάστηκε προχτές είναι ίδιες. Η απλή αντιπαραβολή των δύο κειμένων αποδεικνύει ότι ο πρύτανης έχει πέσει, τουλάχιστον, θύμα παραπληροφόρησης. Τρίτον: Την εξασφάλιση δημοκρατικού άλλοθι ανέλαβαν οι σύμβουλοι του "ΣΥΝ". Ο δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτζώκας, ζήτησε να μιλήσει και η Τεχνική Υπηρεσία, αλλά στη συνέχεια ψήφισε υπέρ της "μελέτης" όπως έκαναν επίσης και οι Λιτσαρδάκης και Ιατρού.

Τέταρτον: Στη συνεδρίαση εκφράστηκε μία εντυπωσιακή σύμπνοια συμβούλων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και συμβούλων της ΝΔ. Οι τελευταίοι ευθέως δήλωσαν ότι καλώς κάνει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δεν παίρνει υπόψη του την Τεχνική Υπηρεσία και αποκάλυψαν πως στο παρασκήνιο υπάρχει ήδη συμφωνία για προώθηση στην Ανατολική Αττική μελετών για την καύση (Μακρηνόρος).

Πέμπτον: Αναπάντητη έμεινε η σοβαρότατη καταγγελία των 10 κομμουνιστών συμβούλων ότι η "μελέτη" είναι τουλάχιστον αντισυμβατική. Οπως αποδεικνύεται και από το κείμενο - απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ στο λιβελογράφημα του γραφείου Παρασκευόπουλου, ο ιδιώτης από τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον ΕΣΔΚΝΑ ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει ενιαία μελέτη για όλους τους προς εξέταση χώρους. Η "μελέτη" που κατατέθηκε διαχώριζε τις θέσεις "Ριτσώνα 1 και 2" κι αυτό ακριβώς είναι αντισυμβατικό. Για τον εισαγγελέα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που ενδεχόμενα ασχοληθούν με την υπόθεση αναγκαία προς εξέταση έγγραφα είναι: Η υπ' αριθμό 6750/10 - 11 - 95 συμπληρωματική σύμβαση, άρθρο 2, παρ. 2.1, εδ. (α). Η υπ' αριθμό 4227/91 αρχική σύμβαση, άρθρο 2, παρ. 22.1 πρώτο εδάφιο. Η παράγραφος 1.6.1 του τεύχους τεχνικών προδιαγραφών για το περιεχόμενο της μελέτης, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αρχικής σύμβασης (αρθ. 12) και ισχύουν επίσης στη συμπληρωματική σύμβαση (αρθ. 3).

Θ. Λ.

Ζητούν λύση

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επισκέπτονται σήμερα, στις 10 το πρωί, ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος και φορείς της περιοχής, προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Κ. Λαλιώτη, από τον οποίο έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση για το θέμα των αυθαιρέτων, χωρίς, όμως, αντίκρυσμα. "Τα προβλήματα των κατοίκων του Ανω Περάματος είναι πολλά και μεγάλα και όσο περνάει ο καιρός θα οξύνονται περισσότερο. Χωρίς την τροπολογία, που είχε υποσχεθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο δήμος αδυνατεί να δώσει παραχωρητήριο και το Σχέδιο Πόλης καταστρέφεται. Ετσι, η λύση για το καυτό πρόβλημα των αυθαιρέτων καθυστερεί αδικαιολόγητα από το ΥΠΕΧΩΔΕ", σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Περάματος.

Δε θέλουν αμαξοστάσιο

Την άμεση απομάκρυνση του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ από το Βοτανικό και την αξιοποίησή του ως χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων, απαίτησαν χτες, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το αμαξοστάσιο, οι κάτοικοι της περιοχής, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων των περιοχών Βοτανικού, Ρουφ και Προφήτη Δανιήλ.

"Η ύπαρξη του αμαξοστασίου στο Βοτανικό εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς μας επιβάλλει να αντιδράσουμε δυναμικά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν", είπε στη συγκέντρωση η Ειρήνη Βαγγελάτου,πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. "Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης μας ανακοινώνει ότι το εργοστάσιο αναβαθμίζει την περιοχή οικονομικά και ότι δεν πρόκειται να φύγει. Από την άλλη, το Ρυθμιστικό για τον Ελαιώνα προβλέπει τη συγχώνευση του αμαξοστασίου με αυτό της Πέτρου Ράλλη. Επιτέλους ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια;", τόνισε στο "Ρ" ο Λεωνίδας Σουμπάσης,γραμματέας της ΚΟΒ Βοτανικού του ΚΚΕ.

Το δάσος της Πάρνηθας, που θα γίνει χωματερή

Μηλιές Γραμματικού: Οι βίλες εμπόδιο στη χωματερή

Βαρνάβας: Το καμένο δάσος γίνεται οικόπεδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ