Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Πολλά στελέχη του "ΣΥΝ" αρέσκονται - ίσως αυτό να επιβάλλουν οι "ίματζ μέικερ" - στο να συνοδεύουν τις διάφορες αναφορές τους επί παντός επιστητού και με τα παράγωγα της λέξης "οικολογία". Ηρθε όμως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο σημείο όξυνσης που έχει πλέον φτάσει, για να διαλύσει και αυτήν τη βιτρίνα. Καθώς πλέον ο καθένας κρίνεται από τη θέση και τη δράση που αναπτύσσει για το "διά ταύτα". Τα στελέχη του "ΣΥΝ" στην Ανατολική Αττική σιγοντάρουν πλέον ανοιχτά ενέργειες που οδηγούν αναγκαστικά στην επιλογή της καύσης. Τα στελέχη του ίδιου σχηματισμού στην Κεντρική Αττική, νιώθοντας ίσως κάπως πιο αμήχανα, αδυνατούν να πάρουν ευθέως θέση, αρνούνται συστηματικά να συγκρουστούν με εγκληματικές για το περιβάλλον επιλογές, όπως αυτές που προωθεί η ομάδα Λαλιώτη. Κι έτσι καταφεύγουν σε τουλάχιστον αστείες τοποθετήσεις. Εμφανίζονται να είναι υπέρ του δικαιώματος όποιου διαφωνεί με τον Λαλιώτη να διατυπώσει την άποψή του και αμέσως μετά ψηφίζουν και με τα δύο χέρια σηκωμένα υπέρ των επιλογών Λαλιώτη. Η επίσημη δημοσιογραφική τους έκφραση, η "Αυγή", πάει ακόμα παραπέρα. Φτάνει στο χτεσινό της φύλλο, στην πρώτη σελίδα, να επιχαίρει γιατί εγκρίθηκαν - έστω και με πραξικόπημα - οι επιλογές Λαλιώτη.

Την τιμή της εφημερίδας προσπαθεί βέβαια να σώσει στις εσωτερικές σελίδες άρθρο του συντάκτη της Διαμαντή Μπασάντη, το οποίο όμως η διεύθυνση της εφημερίδας σπεύδει να αποκηρύξει με τη δήλωση: "Απηχεί τις προσωπικές του απόψεις". Αναδημοσιεύουμε τμήμα του, που πιστεύουμε ότι δεν απηχεί μόνο προσωπικές του απόψεις.

"Η πολιτική απόρριψη από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ των δεκαεπτά σημαντικών παρατηρήσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας του, φανερώνει την ανοιχτή πολιτική παρέμβαση που επιχειρείται για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στη Βορειοανατολική Αττική. Ενα εκτελεστικό όργανο από δημάρχους, δικολάβους και φαρμακοποιούς αποφασίζει να "αγνοήσει" τις τεχνικές παρατηρήσεις της ειδικής υπηρεσίας του για τις ατέλειες των "επιστημονικών" μελετών. Χωρίς ειδικές γνώσεις τα εκτελεστικά μέλη "εκτελούν" τις τεχνικές παρατηρήσεις της ειδικής υπηρεσίας με συνοπτικές πολιτικές διαδικασίες. Πράγματι, πρόκειται για αληθινό... εκτελεστικό όργανο!

Η θαρραλέα εισήγηση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ Μπάμπη Ζιώγα και η άρνηση πολιτικής προγραφής του Αυλώνα από το δήμαρχο Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο διέσωσαν τουλάχιστον την επιστημονική τιμή κάποιων υπηρεσιών και την πολιτική αξιοπρέπεια ενός μέρους της Αριστεράς. Τουλάχιστον βλέπουμε πως η Αριστερά, παρά τη δραματική αποψίλωσή της, έχει ακόμη στις τάξεις της μερικούς από τους τελευταίους που διατηρούν σε αυτό τον τόπο μια στοιχειώδη εντιμότητα.

Δεν είναι όμως τυχαίο πως τα στελέχη του ΚΚΕ είναι τα μόνα που, μέσα στην πολιτική σιωπή που έχουν επιβάλει στην πολιτική αγορά τα μεγάλα συμφέροντα, κινούνται γύρω από τα δεκάδες των δισεκατομμυρίων των σκουπιδιών. Μπορεί τα σκουπίδια να περιφρονούνται από όλους, όμως σε μερικούς έξυπνους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες αποφέρουν δισεκατομμύρια. Το ότι το ΚΚΕ πήρε πρώτο σταθερή θέση στο μέγα αυτό κοινωνικό θέμα έχει να κάνει και με τη σχέση που είχε πάντα η Αριστερά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, το ΚΚΕ, παρά τα όποια λάθη του, είναι ίσως το μόνο κομμάτι της Αριστεράς που προσπάθησε να κρατήσει τους δεσμούς του με τις λαϊκές τάξεις αυτού του τόπου. Λογικό ήταν να αντιληφθεί την επικείμενη κοινωνική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αυλώνα και των γύρω περιοχών. Και ακόμη λογικότερο να κατανοήσει την ταξική περιφρόνηση κάποιων "προοδευτικών" επιστημόνων και νεομεσοστρωμάτων εναντίον των εξεγερμένων γεωργών της Αττικοβοιωτίας. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως το ΚΚΕ και τα στελέχη του σήκωσαν αυτή τη στιγμή θαρραλέα το ανάστημά τους μπροστά στα πολιτικά συμφέροντα και στο οικονομικό παρασκήνιο που υπάρχουν πίσω από τα σκουπίδια... ". Αυτά γράφει ο Δ. Μπασάντης κι αυτά ακριβώς είναι που αποκηρύσσει ο "ΣΥΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ