Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκηνικό "τεχνητής" έντασης

Οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες σε Αθήνα και Αγκυρα υποθάλπουν το κλίμα της έντασης και συντηρούν το επικίνδυνο αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες "δε βλέπουν πόλεμο στο Αιγαίο", το κλίμα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παγιώνεται, καθώς η Αγκυρα επιμένει να ζητά διευκρινίσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο, οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας να κρατούν ίσες αποστάσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα να οδηγούν την Ελλάδα και την Τουρκία σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Το ανησυχητικό κλίμα, πάντως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται και από την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες. H κυβερνητική κρίση στην Τουρκία και το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, συμβάλλουν στην επικράτηση των πιο σκληρών απόψεων και στις δύο χώρες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για κλιμάκωση της έντασης.

Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε χτες τον γραμματέα της τουρκικής πρεσβείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το "συνηθισμένο" επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τρίτη στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω.

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος αρχηγός στόλου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υποστήριξε ότι "υπάρχουν νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, η κυριότητα των οποίων είναι συζητήσιμη από την άποψη του νομικού καθεστώτος τους". Ο Τούρκος ναύαρχος στις δηλώσεις του περιέλαβε τόσο τις νησίδες Ιμια όσο και τη Γαύδο. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ε. Γκιονενσάι υποστήριξε ότι η ένσταση για τη Γαύδο δεν είχε κανένα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά μόνο στρατιωτικοτεχνικό και ότι "η Τουρκία επιθυμεί την αποσαφήνιση σε συνεργασία με την Ελλάδα των ασαφειών, που έχουν οι διεθνείς συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς βράχων και νησίδων του Αιγαίου, μέσω κατάλληλων μηχανισμών επίλυσης διαφορών, συμπεριλαμβανομένων και τρίτων μερών".

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "ανεπαρκείς". Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος,"λέγοντας ότι κάτι είναι τεχνικό πρόβλημα δεν αποκλείει κανείς την ύπαρξη πολιτικού προβλήματος". Οι δηλώσεις του Ε. Γκιονενσάι, συνέχισε ο Θ. Πάγκαλος, "συνυπάρχουν με άλλες δηλώσεις" των στρατιωτικών, οι οποίοι στην Τουρκία "παίζουν πολιτικό ρόλο".

Ωστόσο οι ήπιοι τόνοι, που χρησιμοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι, φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαίων Εταίρων για την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία. Το πρόβλημα αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ